Zdeněk Haník
29. května 2017 • 12:18

Vysoká hra Zdeňka Haníka: Lobbujeme všichni

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V českém sportovním prostředí došlo, jak jistě víte, ke kolosálnímu průšvihu. Jedná se o obvinění z ovlivňování přidělování státních dotací pro sport. Konkrétně jsou obviněny tři osoby a dvě z nich jsou ve vyšetřovací vazbě. Obviněna je i právnická osoba - Fotbalová asociace České republiky. Ve všeobecné panice bylo zastaveno financování ostatních svazů a sportovní prostředí sténá...



Jako člen Národní rady pro sport mám o této akci policie a státního zastupitelství jen o málo více informací než třeba dobře informovaný novinář. Co však znám relativně dobře, je obecné zákulisí rozdělování státních peněz do sportu.

V první řadě, ať už kauza kolem dotací dopadne jakkoliv, bych rád zdůraznil, že případné selhání jednotlivce neznamená znevážení systému. A zásadně odmítám tvrzení, že český sport je žumpa na peníze.

Rozdělování státních dotací se za dobu, co jsem byl předsedou svazu (od roku 2010) změnilo. A ať si říká, kdo chce, co chce, změnilo se k lepšímu. Je v zásadě předvídatelné, má 10 definovaných dotačních neinvestičních programů. Podotýkám neinvestičních, nikoliv investičních, které jsou zaměřeny na rozvoj sportovní infrastruktury - o těch vím podstatně méně.

Troufám si tvrdit, že problémem není systémové nastavení, nýbrž jepičí život ministrů školství a jejich náměstků. Od roku 2011 se vystřídalo pět ministrů a ještě větší počet náměstků.

Co to znamená? Že pokaždé při změně ministra či náměstka se mění úhel pohledu na rozdělování peněz, priority, psaná i nepsaná pravidla. Pohybujeme se, prosím, ve sportovní politice, čili i kontakty, předběžné dohody - to vše jsou legitimní prostředky. Každý předseda svazu musí zajistit pro svůj sport především peníze, ať se vám to líbí, nebo ne, podle toho je lidmi zespodu posuzován.

Například moje minulost bývalého reprezentanta a trenéra národního týmu mi ve funkci předsedy nepomáhá, protože předseda musí přinést hlavně peníze a teprve jejich dostatek dá našemu sportu šanci rozvíjet strategie a odbornost. A tak jsme já i ostatní předsedové bojovali o komerční a státní finance pro svůj sport. Lobbovali jsme všichni! Co jiného zbývalo, když se za pochodu měnily podmínky a sekretariáty svazů musely vysvětlovat neustálé korekce rozpočtů podle aktuálních změn a turbulencí na ministerstvu?

Za takových podmínek podle mě vždy bude logické, že jakmile se náhle změní personál ministerstva, celé sportovní prostředí dostane strach, že se změní i nastavené podmínky. Připomeňme jen v poslední době loterijní peníze či nečekané oznámení ministryně Valachové o administraci programu VIII.

Netvrdím, že změny musí nutně přinést něco horšího. Problém je narušení předvídatelnosti. Například předběžný rozpočet volejbalového svazu se schvaloval loni v listopadu a definitivní před čtrnácti dny. Za měsíc pořádáme mistrovství světa juniorů do 21 let a dodnes nevíme, zda předběžně schválenou dotaci dostaneme, či nikoliv, a v jaké výši. Přitom tato významná akce je zahrnuta do plánu mezinárodních akcí na území ČR již od roku 2015. A co teď? Co udělá můj nástupce na postu předsedy v této situaci, pokud nechce svůj sport položit na lopatky?

Na rovinu: začne intenzivně lobbovat, všude, kde je to možné. Na ministerstvu, v parlamentu, u partnerů u jiných vlivných lobbistů. Nemá jinou možnost, poněvadž o financích rozhodují lidé. Systémové nastavení jejich rozdělování je pouze mustrem. I fotbal má jasná pravidla, ale situace interpretuje a posuzuje lidský faktor v osobě rozhodčího.

Na ministerstvo s Kiki a Maki

Něco vám povyprávím. Ještě za ministra Chládka se dopustil sekretariát volejbalového svazu formální chyby v žádosti o dotaci na turnaj Světové série v beachvolejbalu v Praze na Štvanici. Ministerstvo nás vyškrtlo ze seznamu žadatelů o dotace. Komunikoval jsem s ministerstvem a vysvětloval, že přece formální chyba v žádosti nemůže rozhodnout o nekonání akce, kam přijde 7 tisíc diváků a pravidelně se jí účastnil i tehdejší prezident republiky Václav Klaus .

Naléhal jsem, argumentoval, snažil se využít přímluvy vlivných osob. Nic naplat. V naprostém zoufalství jsem požádal tehdejší mediální beachvolejbalové hvězdy Maki a Kiki , aby mě doprovodily na ministerstvo a pomohly mi v argumentaci. Ministr Chládek k tomu jednání dokonce přizval další významné představitele sportu, aby nerozhodoval sám…

Dopadlo to nakonec dobře a turnaj se konal, možná to ovlivnily i obě blonďaté krásky. Při finále, v němž naše holky vyhrály, jsem seděl vedle prezidenta Klause, byl jsem rád, že nás poctil svou návštěvou, a o financování akce jsem mu neřekl nic. Jeho účast a zájem byly nejlepší odpovědí, že státní peníze byly snad vynaloženy účelně ve prospěch propagace sportu.

A teď se ptám. Byl to ode mě tehdy na ministerstvu lobbing, který přesahuje normy etiky nebo snad zákona? Trvám na tom, že ne. Jistě, zákony platí pro každého, a pokud došlo k trestným činům, přijdou tresty. Doprovodným jevem výše zmíněné „dotační kauzy“ je však bohužel zpochybňování relativně dobře nastaveného systému a výsledkem je především totální nepřehlednost, panika a strach.

Nikdo neví, co má dělat. Nikdo nechce vzít zodpovědnost za jakékoliv rozhodnutí. Všichni se bojí všeho. Některé svazy zimních sportů již zorganizovaly své mezinárodní akce, na něž si vypůjčily peníze v dobré víře, že ministerstvo rozhodne v duchu návrhů a peníze pošle.

A závěr? Miroslav Pelta je sice obviněn, ale zatím na něho musí být nahlíženo jako na nevinného, pokud nebyl pravomocně odsouzen. I kdyby odsouzen byl, pak to neznamená, že sportovní prostředí je špinavé. Je asi tak čisté či špinavé jako celá česká společnost. Sportovci hrají principiálně rádi podle pravidel, jsou na to celoživotně zvyklí, ale nejsou zvyklí na to, že se pravidla mění během soutěže. Tudíž také o tom, jak neustálé personální změny na ministerstvu dávají prostor pro zneužití, je především horká kauza posledních dní.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud