Zdeněk Janda
10. května 2016 • 17:57

Češi o primát nepřijdou. Šampionátu v Rusku chybí úsměvy i vášeň

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už během prvního dne šampionátu jsem si troufnul odhadnout, že se Češi nemusejí bát, že by přišli o loňský primát. Nejen v návštěvnosti, ale i v atraktivitě. Po několika dnech už je to víceméně jasné. Tenhle ruský šampionát nevejde do dějin. Leda tím, že byl tuctový.



Dlouho jsem si říkal, co tomu konkrétně chybí. K vidění jsou vedle haly stánky s občerstvením. Fanshopy. Atrakce. Obří obrazovky s výjevy ze sovětské historie. Moderátoři, kteří se snaží rozproudit zábavu. Ale není to ono. Pak mi to došlo.

Chybí tomu úsměvy. A vášeň.

Zábava je tak nějak strojená. Ruští fanoušci se moc nebaví.

Přijdou v dresech se starodávným nápisem CCCP, postaví se před obrazovku, na níž běží záběry, jak někdejší sovětské mašiny drtí svět. Kamarád je vyfotí. Cvak. Super památka do alba. Nebo na Facebook. Ale působí to jako povinnost. Z lidí nevyzařuje žádná radost. Rozproudí se až v hledišti.

Více o MS v hokeji 2016 čtěte ZDE>>

Přijde mi, že je v Rusku šampionát jenom proto, aby sborná mohla vyhrát doma. Ne proto, aby se tady uspořádal hokejový festival. A aby si užívali i fanoušci jiných zemí. Ne. Moskva pořádá mistrovství proto, aby se mohla holedbat: To jsou naši zlatí maladci! To je dojem, kterého se člověk jen těžko zbavuje.

Ani příznivců ostatních zemí tady moc není. Atmosféra je ponurá. Pořadatelé nedělají nic, aby ji rozproudili. Podle mě jim to ani nevadí. Státní úkol byl vyřknutý jiný: vyhrát! Ne uspořádat skvělé mistrovství.

Chybí i propagace. Když se zeptáte místních organizátorů, odpoví naprosto vážně. Proč něco propagovat? Vždyť stejně všichni vědí, že se mistrovství koná.

Časy se každopádně ode dneška změní. Končí období volna a prázdnin. Takže se dá čekat, že se Moskva zaplní. Nastanou obávané zácpy. Podle znalců místního prostředí doteď v ruské metropoli vlastně nikdo nebyl. Až teď se vrátí obyvatelé z dač. Že by se tím zároveň zvýšil zájem o šampionát?

Nemyslím si. Zvýší se zájem pouze o výsledky domácího týmu. Aby si Rusové mohli odškrtnout: splněno. Ovšem ani tenhle úkol nebude tak snadný. Výsledky domácích vyvolávají rozpaky. Stejně jako celý turnaj.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud