Zdeněk Janda
26. dubna 2017 • 22:43

Pastrňák zbořil tabu. Aplaus! Ne každý je ale takový střelec…

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když hokej miluješ, není co řešit… I takhle se dá parafrázovat přístup 20letého hokejového živla Davida Pastrňáka. Že nemá v NHL smlouvu? A chystá se podepsat lukrativní životní kontrakt? Cinkající se stamiliony? A co jako má být?! Prostě na šampionát jedu!



Padlo jedno velké tabu. Že někdo nemá v NHL smlouvu, se dosud bralo jako pochopitelný důvod, proč národnímu týmu s lítostí oznámit: Sory, ale nechci riskovat. Teď tu ovšem máme na stole „případ Pastrňák “. Tenhle 20letý hokejový divočák má nakročeno k tomu, aby v NHL podepsal pohádkovou smlouvu. Prostě jedinečnou, báječnou.

Boston na něm chce postavit budoucnost. A chce mu to dát najevo i skrz sumu na kontraktu. Každý by tedy pochopil, kdyby nechtěl riskovat zranění. A fandil u televize. Ne! Pastrňák jde do boje. Touha reprezentovat vyhrála. To si zaslouží aplaus vestoje. A kdo ví. Třeba to lidé po turnaji oslaví i šampaňským…

Hokejový tým totiž budí respekt. Ofenziva: Voráček , Pastrňák, Plekanec , Červenka ... Defenziva: Gudas , Kempný , Kindl , Krejčík… Brankáři: Mrázek , Furch , Francouz .

Tady už není prostor pro to, aby se prohlášení krčila při zemi. Je na místě mluvit o medaili. Národní tým po ni prahne od roku 2012. To byl bronz. Zlato je zaprášenější o dva roky déle. Tak proč to nezopakovat?

Z jediné střely v utkání David Pastrňák uspěl
Z jediné střely v utkání David Pastrňák uspěl

Pastrňákovo ANO tuhle touhu jenom podpoří. Je to i vzkaz dalším hráčům, kteří řeší podobné dilema. Reprezentace, nebo čekání na kontrakt? Zase ale nelze všechny, kteří dají přednost variantě B, zatracovat. Ne každý jde do všeho tak po hlavě jako Pastrňák. Ne každý je takový střelec… Jak na ledě, tak mimo něj.

U spousty dalších se strach ze zranění dá pochopit. Mají rodinu, musejí zabezpečit nejenom sebe. Takže do takového risku nechtějí chodit. Netřeba na ně koukat skrz prsty.

I tak je ale třeba zároveň vyzdvihnout Pastrňákův přístup. Neřeší věci kolem. Hokej miluje, takže prostě chce hrát. A reprezentovat. Sám to okomentoval nedávno výstižně: Přeci se na to nebudu dívat z gauče! Snad nebude v budoucnu se svým přístupem výjimkou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud