Zdeněk Janda
30. dubna 2017 • 23:15

Opomenutí Kindla? Kouč prokázal, že rozhodly výkony. A první je tým…

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to venku. Už známe jména vyvolených pro hokejový šampionát. Největší překvapení? Vyškrtnutí obránce Jakuba Kindla. Nestává se často, aby trenéři opomenuli beka z NHL. Kouč Josef Jandač tím ukázal odvahu. Ne, že by zbytečně chtěl dělat ramena, ale jasně tím prokázal, že za rozhodnutím stojí výkony… A že mu jde o mužstvo.



Protože Kindl opravdu v přípravě až tolik nepřesvědčil. Zápas s Rusy mu nevyšel ideálně, to je třeba říct narovinu. Jestli to měl být duel, v němž hraje o všechno, tak si ten souboj prohrál. Libor Šulák, kometa ze Znojma, působil lépe. Jandač to zdůvodnil tím, že se mu Kindl nevešel mezi šest beků. Takže lepší posilu z NHL nevzít vůbec, než ji tahat na turnaj s tím, že se vůbec nemusí vejít na soupisku.

A co opomenutí Lukáše Kašpara? Podobný příběh. Je to penaltový mág, mistr světa z Německa z roku 2010. Ale ani on v přípravě nezářil. Nevycházela mu ani jeho parádní disciplína – právě penalty. Proto uslyšel NE.

Pro Jandače to byla těžká volba. Tisková konference s nominací začala o dost později, než bylo plánované. Ale nakonec se ukázalo, že se trenér nebojí velkých rozhodnutí.

Kapitánem bude Jakub Voráček. Předpokládalo se, že si céčko převezme tradiční lídr, Tomáš Plekanec. Jenže on se toho vzdal. Což je další velké gesto velkého hráče. Nechtěl zasahovat do něčeho, co bylo už započaté.

Jasně tím vzkázal: To není o mně. Ale o týmu! Další mozaika do řady pozitivních příběhu, kterými je orámovaná stavba mužstva. Obránce Radko Gudas přiletěl, i když prodělal otřes mozku, navíc se mu v polovině dubna narodil syn. Ano řekl David Pastrňák, jenž mohl z v klidu z gauče sledovat, jak se peče stomilionová smlouva. Stejně jako je třeba ocenit hráče z Evropy, kteří se připravují už více než šest týdnů. Znají stadiony, zápasy, tréninky. Rodina šla stranou.

Pokud jde o České hry, turnaj se vyvedl nejenom na ledě. Českobudějovičtí fanoušci se vyznamenali. Potlesk pro ně! Byli odměněni tím, že si poslední bitvu mohli vychutnat až do nájezdů. Zážitek si prodloužili. Sice bez výhry, ale to nebude to, na co se bude vzpomínat. Celkové vyznění? Prostě paráda. A to nejenom na ledě. Svaz udělal v oblasti doprovodného programu obrovský krok dopředu.

Zápasy dříve bývaly mdlé. Tedy mimo dění na ledě. Chyběl nápad, větší sepětí s místním prostředím. Tentokrát se to povedlo na jedničku. Fandové poděkovali budějovickým legendám, nechyběl ani potlesk pro fotbalového kouzelníka Karla Poborského, místní ho na kostce mohli vidět, jak válí hokej…

Hokejový svaz ve spolupráci s firmou BPA, jeho výhradním marketingovým partnerem, zvládl na jedničku i způsob, jakým poděkovat legendám z roku 1947, prvním mistrům světa.

Bývaly doby, kdy tyhle akce vyzněly do ztracena. Vůči osobnostem, které by si zasloužily několikaminutový aplaus vestoje, to bylo až neuctivé. Nevyznělo to. Legendy stály na ledě, ale nikdo si jich ani nevšiml. Organizátoři to mívali za věc podružnou... Jenže byla to škoda. Tentokrát i doprovodný program byl nachystaný precizně. Včetně dojemného a motivujícího vzkazu od 94letého Vladimíra Zábrodského. Lidé se bavili, pomohla k tomu i dvojice maskotů.

A turnaj ukázal, že se mohou fanoušci bavit i při šampionátu. Síla v mužstvu dřímá velká. Po úspěchu (rozumějte zlatu) baží všichni. I zveřejněná nominace přiživuje optimismus.

Jandač nominoval na MS: Nevešli se Kindl ani Kašpar
Video se připravuje ...

Kovář po prohře s Rusy: I tak turnaj hodnotíme kladně, zápas proti Mozjakinovi byl speciální
Video se připravuje ...

Trenéři udělali v závěrečném zápase českobudějovického turnaje několik změn v sestavě a nechali odpočívat hráče, kteří měli nominaci na MS jistou
Trenéři udělali v závěrečném zápase českobudějovického turnaje několik změn v sestavě a nechali odpočívat hráče, kteří měli nominaci na MS jistou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud