1. října 2014 • 14:06

Svět je v šoku. Hráč NFL se modlil k Alláhovi, dostal trest

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za další skandál v lize amerického fotbalu NFL může nezvyklá oslava, kterou si po svém touchdownu v zápase s New England Patriots užil hráč Kansas City Chiefs Husain Abdullah. Po úspěšném běhu pro šest bodů se svezl na kolena a hlavu položil k zemi jako díky Alláhovi. Rozhodčí praktikujícího muslima na hřišti potrestali patnáctiyardovou penalizací.



Velké diskuze vzbudil v Americe případ safetyho Husaina Abdullaha, který byl penalizován za svou oslavu touchdownu poté, co chytil přihrávku slavného quarterbacka soupeře Toma Bradyho. Abdullah je praktikující muslim, celou sezonu 2012 dokonce vynechal kvůli pouti do Mekky hadždž, což je jeden z pěti pilířů islámu.

Situace je to citlivější, že v nedávné minulosti se přímo na hřišti modlil zapálený křesťan Tim Tebow. Z jeho modlitební pozice s loktem usazeným na koleni se dokonce stal celosvětový internetový hit a slovo Tebowing se dostalo i do slovníku.

„Kvůli zabránění principu dvojího metru apelujeme, aby funkcionáři objasnili svůj přístup k modlitbám a uvedli, zda udělal rozhodčí v tomto případě chybu,“ uvedl Ibrahim Hooper, mluvčí rady pro americko-islámské vztahy.

Pravidla NFL zakazují nepřiměřené oslavy, obzvlášť na zemi. Zároveň je v nich ale obsažena výjimka, pokud jsou oslavy spojené s náboženstvím. Ihned po zápase navíc nebylo jasné, jestli byl Abdullah potrestán za modlitbu, nebo předcházející skluz na kolena.

„Nemyslím, že jsem dostal trest za padnutí na tvář, myslím, že to bylo za ten skluz,“ uvedl sám Abdullah.

Viceprezident NFL Michael Signora každopádně na Twitteru vysvětlil, že rozhodčí udělali chybu. „Abdullah neměl být penalizován. Rozhodčí nemají trestat hráče, který se skloní k zemi z náboženských důvodů,“ uvedl Signora.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud