5. března 2015 • 19:50

Koulaři v kvalifikaci zklamali, postoupil jen Prášil. Finále si zaskáče Juška

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

ZAHAJOVACI CEREMONIÁL ONLINE | Koulař Ladislav Prášil a dálkař Radek Juška si na halovém mistrovství Evropy v Praze zajistili účast v pátečních finále. Obhájce bronzu Prášil uspěl v kvalifikaci jako jediný z domácích spolufavoritů, zatímco loňský finalista mistrovství Evropy v Curychu Jan Marcell i druhý muž letošních evropských tabulek Tomáš Staněk neuspěli. Od 20 hodin sledujte ONLINE přenos ze slavnostního zahájení.



Prášil postoupil ze čtvrtého místa výkonem 20,50 metru, porazili jej pouze hlavní adept na titul Němec David Storl (21,23) i Chorvat Stipe Žunič (20,67) a Lucemburčan Bob Bertemes (20,56), oba v národních rekordech.

"Jsem úplně vyřízenej, vyšťavenej, mám hlad, bylo to hrozně náročné. Nešly mi nohy, naštěstí to tam spadlo," řekl Prášil po maratonské soutěži 33 vrhačů.

K postupu bylo třeba atakovat dvacetimetrovou hranici a Marcellových 19,45 při jediném zdařilém vrhu z poslední série stačilo jen na patnácté místo. Staněk zcela vyhořel, pokaždé po otočce vypadl z kruhu a neměl platný pokus. Přitom při posledním vrhu dopadla koule daleko za čáru kvalifikačního limitu ve vzdálenosti 20,55.

"Ten kruh byl hrozně rychlý, vypadávalo mi z toho tělo, když jsem chtěl zrychlit pohyb," lamentoval Staněk. Po posledním pokusu zůstal ležet na zemi s hlavou v dlaních. "Ani jsem si nějak strašně nenadával, jen jsem tomu nemohl uvěřit," prohlásil.

Juška se do finále dálkařů probojoval se štěstím. V kvalifikaci skočil v první sérii 779 centimetrů a obsadil osmé místo, poslední postupové.

Jednadvacetiletý debutant na velké akci uspěl v nesmírně vyrovnané soutěži. Skočil na centimetr přesně jako Němec Alyn Camara, kterého na sedmé místo poslal lepší druhý pokus. O centimetr méně než český reprezentant předvedl Belgičan Nolf a o dva zaostal Bělorus Baryčevskij.

O Juškově účasti v bojích o medaile rozhodl i krach lídra světových tabulek Kafétiena Gomise z Francie, který po dvou přešlapech skočil jen 765 cm. Osmimetrový limit nepřekonal žádný skokan, s nejlepším výkonem postoupil Švéd Michel Tornéus (797 cm).

Juškovi atletika vrátila loňskou smůlu. Dvakrát totiž skočil na jaře 794 cm a účast na mistrovství Evropy v Curychu ho minula o jediný centimetr. Stejný díl, o který dnes postoupil do finále. "Je to štěstí, které jsem loni neprožil," řekl.

Když měl Gomis před sebou poslední pokus kvalifikace, Juška seděl u trenéra Josefa Karase, bývalého vícebojaře, na hlavě měl kapuci a pokus Francouze sledoval škvírkou. Právě Gomis ho mohl vyřadit. "Ta škvírka měla pár centimetrů, byla ve mně malá dušička," přiznal Juška.

Pak už si jen plácl s koučem a objali se. "Hrůza," otřepal se Karas po nervy drásající kvalifikaci. "Nic jsme si neříkali, jen jsme v očích měli štěstí," popsal Juška. Nervózní byl od začátku, myslel si, že jeho výkon stačit nebude. "Myslel jsem si, že se zlepším," přiznal.

Zlepšit se může ve finále. "Atmosféra byla suprová, doufám, že zítra to bude daleko lepší ještě s více diváky," věřil. Už bude klidnější, splnil si totiž cíl i sen. "Osmička se tam třepe dlouho, na různých závodech tam s malými přešlapy padalo třeba 810. Snad padne," přál si. Bude mít na to šest pokusů. "To je výhoda, zlepšuju se čtvrtým pátým skokem," řekl.

V kvalifikaci naopak neuspěla koulařka Jana Kárníková, výkonem 15,95 skončila třináctá.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Praze:
Kvalifikace:
Muži:
Koule: 1. Storl (Něm.) 21,23, ...4. Prášil 20,50 - postoupil do finále, 15. Marcell 19,45, Staněk (všichni ČR) bez platného pokusu - oba nepostoupili do finále.

Dálka: 1. Tornéus (Švéd.) 797, ...8. Juška (ČR) 779 - postoupil do finále.

Ženy:
Koule: 1. Mártonová (Maď.) 18,44, ...13. Kárníková (ČR) 15,95 - nepostoupila do finále.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud