6. března 2015 • 18:00

TŘI medaile pro Česko! Juška má stříbro, Klučinová a Prášil bronz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři medaile vytěžili čeští atleti z prvního finálového dne halového mistrovství Evropy v Praze. O senzaci se postaral dálkař Radek Juška, který získal stříbro díky osobnímu rekordu 810 centimetrů. První velkou seniorskou medaili v O2 areně vybojovala Eliška Klučinová v pětiboji, v němž obsadila třetí místo a navíc vylepšila český rekord. Bronz má i koulař Ladislav Prášil, který zopakoval výsledek z předloňského šampionátu v Göteborgu.



Jednadvacetiletý Juška obsadil ve čtvrteční kvalifikaci poslední postupové osmé místo, ale ve finále všem vyrazil dech hned prvním skokem, kterým si zlepšil dosavadní maximum o 16 centimetrů. Prohrál jen se Švédem Michelem Tornéusem, který se blýskl národním rekordem 830 cm. Juška získal medaili na vrcholné akci jako první český dálkař od stříbra Milana Gombaly na ME pod širým nebem v roce 1994.

Juška: Nečekal jsem, že prvním pokusem skočím stříbro
Video se připravuje ...

"Tohle je sen. Dá se říct, že je to skoro nesplnitelný sen, který se stal realitou. Úžasné," radoval se Juška, který se na medailovou pozici dostal hned prvním pokusem. "Přitom měl být zajišťovací. Nakonec byl ale nejlepší. Pak už jsem se celou soutěž třepal a byl jsem nervózní. Trenér mi sice pořád říkal, ať si představím, že jsme na tréninku a jsme tam sami. Moc se to ale nedařilo," přiznal svěřenec bývalého vícebojaře Josefa Karase.

Prášil obhájil bronz výkonem 20,66 metru. Ve finále ho porazili jen favorizovaný Němec David Storl (21,23) a předchozí šampion Asmir Kolašinac ze Srbska (20,90).

Prášil přitom do sezony vstupoval až jako třetí nejlepší český koulař. Lepší než on byli druhý muž evropských tabulek Tomáš Staněk i Jan Marcell, oba ale vypadli už ve čtvrteční kvalifikaci.

Klučinová: Bez fanoušků bych to nedokázala
Video se připravuje ...

Čtyřiadvacetiletý Prášil se dokázal na vrchol halové sezony nejlépe zkoncentrovat. "Úplně tomu nemůžu uvěřit," uvedl svěřenec bývalého koulaře Petra Stehlíka z Dukly Praha. "Takhle medaile je cennější, protože jsem venku celou sezonu házel blbě, ale nakonec jsem se z toho trochu dostal," řekl Prášil.

Svůj nejdelší hod předvedl hned v prvním sérii. Pak se mu tři vrhy nepodařily a v zápisu měl křížek za neplatný pokus po přešlapu. Ve čtvrté sérii předvedl výkon 20,26 m, což bylo z jeho strany už všechno.

"Ale je to báječný pocit," prohlásil pátý koulař z předloňského MS v Moskvě, který byl dnes dlouho druhý. Až svým posledním pokusem jej přehodil Kolašinac. "To trochu zamrzí, protože jsem mohl být stříbrný. Už jsem ale pak svůj výkon nedokázal posunout. Za třetí místo jsem ale šťastný," dodal.

Klučinová součtem 4687 bodů překonala sedm let starý český rekord Denisy Rosolové. Cestou za největší úspěchem v kariéře si vytvořila tři osobní rekordy. V běhu na 60 metrů překážek se zlepšila o tři setiny na 8,53 sekundy, ve vrhu koulí poprvé v životě pokořila patnáctimetrovou hranici (15,07) a v závěrečné osmistovce předvedla výkon 2:17,26.

Suverénně zvítězila Britka Katarina Johnsonová-Thompsonová, která nasbírala 5000 bodů a jen o 13 bodů jí unikl světový rekord. Stříbro získala Belgičanka Nafissatou Thiamová, za kterou Klučinová zaostala jen o devět bodů.

Ve finále se představil i Petr Svoboda v běhu na 60 metrů překážek, ale do bojů o medaile nezasáhl a skončil osmý. V rozběhu i semifinále si zlepšil letošní maxima, do třetice už se mu to nepovedlo. Stupně vítězů obsadili tři Francouzi, titul získal Pascal Martinot-Lagarde.

"Díky fanouškům jsem tady dnes vyhrál, i když jsem to nekorunoval medailí. Pocit, který jsem měl na startu, šel od pat až do vlasů, řekl bych, i když se to nehodí," pousmál se holohlavý Svoboda. "Byl to neuvěřitelný zážitek. A hlavně, pokud jsem se po těch třech a půl letech (zdravotních problémů) měl vrátit, tak to bylo rozhodně kvůli startu na mistrovství Evropy v Praze," uvedl halový evropský šampion z roku 2011, který si celý den podporu diváků užíval.

Tři medaile potěšily šéftrenéra Tomáše Dvořáka. "Já nejsem plánovač medailí, člověk vždy hraje s mnoha proměnnými a někde to vyjde, jinde ne. Ve čtvrtek jsme se bavili o tom, že je to blbý začátek, dnes je to naopak. Jsme na houpačce a takhle to má být," řekl Dvořák.

Koulař Prášil si vyházel bronz
Koulař Prášil si vyházel bronz

Maslák: Finále bych měl zvládnout
Video se připravuje ...

Hejnová vypadla už v rozběhu: Nenastoupila jsem v pravou chvíli
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud