8. března 2015 • 20:05

Holuša byl v pohodě, ráno se ládoval lívancema, smál se nadšený Dvořák

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Tomáš Dvořák je náročný šéftrenér, často a rád nachází nějaké nedostatky, ale po halovém mistrovství Evropy v atletice na domácí půdě v Praze zářil spokojeností. Sám byl jako závodník na pěti kontinentálních šampionátech, z nichž jeden vyhrál a má dvě stříbra. "Ale co se dělo tady, to jsem nikde nezažil," prohlásil bývalý vícebojař. Měl na mysli atmosféru i partu v jeho týmu, který nakonec co do medailí byl druhý nejúspěšnější v samostatné historii.



Lepší byl jen Gent v roce 2000, tehdy vybojovala reprezentace sedm medailí, z toho tři zlaté. Tentokrát jich bylo jen o jednu méně. Česká republika byla čtvrtá v medailové bilanci a navíc získala 63 bodů podle bodování umístění do osmého místa, což je absolutní rekord. Dosud měla reprezentace nejvíc 58 bodů v roce 1998 ve Valencii. Do osmého místa skončilo v Praze hned čtrnáct atletů, což je rovněž historické maximum.

"Věřím, že jako úspěch to vnímá i sportovní veřejnost u nás. Gratulovali nám členové jiných výprav, děkovali za krásný šampionát. A výkony atletů, to byla paráda. I když většinou jsou nějaké mouchy, tak tady jich bylo hodně málo," řekl Dvořák. Jednou z nich byl nízký počet osobních rekordů, které si zlepšilo jen sedm atletů ze šestačtyřiceti nominovaných. České rekordy padly tři zásluhou pětibojařky Elišky Klučinové, Jakuba Holuši a štafety čtvrtkařů. Všechny vedly k medailím.

Dvořák čekal medaile, ale v odhadech byl skromnější. Nepřekvapil ho zlatý Maslák, bronzová mužská štafeta, bronzový koulař Prášil. "U Masláka mi srdce zaplesalo," řekl Dvořák. Příjemně ho překvapil stříbrný dálkař Juška. "Věděl jsem, že to v něm je. Snad to zlomil. Říkal jsem mu, že to nic není, že osm metrů skočilo i takový jelito jako já," komentoval to Dvořák. Líbila se mu bojovnost Elišky Klučinové, ale doslova ho dostal zlatý mílař Jakub Holuša.

Zlatý Holuša po trimfu v Praze: Vyhrát doma je nejvíc. Jako sen
Video se připravuje ...

"Z toho jsem zpocený ještě teď," řekl asi dvě hodiny po závodu. "To tady každému musela naskočit husí kůže," prohlásil. Ve zlato nevěřil, ale viděl, že Holuša je v pohodě a skvěle připraven. "Když jsem viděl Brita, jak si nese vločky s mlékem, a Kuba se na snídani ládoval lívancema s marmeládou... Říkal jsem si, že to je přesně ono, že nemá žádný stres, je naprosto v pohodě," konstatoval.

Dvořák věřil i dalším, ale výpadky jsou prý povoleny. Medaile se očekávala od vícebojaře Adama Sebastiana Helceleta, ale ten dva týdny před HME nemohl kvůli bolavé achillovce ladit formu, podobný problém s patou v přípravě řešil tyčkař Jan Kudlička. Čtyřstovkařka Denisa Rosolová skvěle běžela semifinále, ale ve finále takticky propadla. "S tím se musí počítat, že se to někdy přihodí," uvedl Dvořák.

Kouč se radoval, že je před letní sezonou zdravá mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. I když v Praze sáhla nešťastně po osmistovce. "Udělala dobře, že se tady ukázala. Běžela skvěle ve štafetě, může se připravovat na mistrovství světa a na olympiádu," řekl.

Právě MS v Pekingu ale ukáže pravou sílu české atletiky, jež v otevřené sezoně bude mít k dispozici ještě další trumfy - oštěpaře Vítězslava Veselého a Barboru Špotákovou. "Tohle byl skvělý odrazový můstek. Ti, kteří to malinko přepískli v přípravě a začalo je zlobit zdraví, těm se to vrátí právě v letní sezoně. A ti kteří zářili, taky vydrží," věřil v úspěšné léto.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud