7. července 2016 • 20:56

Vicemistr Evropy, to zní skvěle, smál se desetibojař Helcelet. Stříbro nečekal

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Překvapený. Ale příjemně. Desetibojař Adam Sebastian Helcelet vybojoval na mistrovství Evropy v Amsterdamu stříbro výkonem 8157 bodů a získal svou první velkou medaili mezi seniory. Porazil ho pouze Belgičan Thomas van der Plaetsen, který nasbíral o 61 bodů víc. "Snad se to zlomilo, ty čtvrtý a pátý místa, a teď budou medaile. I když na olympijských hrách bych se nezlobil, kdybych byl čtvrtý," prohlásil s úsměvem desetibojař.



Helcelet nezačal desetiboj vůbec dobře. V průběhu prvního dne pokazil skok do dálky (707) a zejména výšku (195), ale výborným druhým dnem se dostal do boje o stupně vítězů. Zlepšil si osobní rekord v hodu diskem a oštěpem, o tyči skočil solidních 490 cm. V závěrečné patnáctistovce uhájil stříbro časem 4:38,39 minuty.

Stříbro Helcelet uhájil před dotírajícím Srbem Mihailem Dudašem, kterého předčil o čtyři body. Vítězný výkon je nejhorší na ME od roku 1971. Tohle ale nemohlo Helceletovi zkazit radost. "Vicemistr Evropy. Zní mi to skvěle, je to neskutečný pocit," jásal Helcelet s českou vlajkou kolem ramenou.

Po pokaženém prvním dnu v takový úspěch nevěřil. "Absolutně jsem to nečekal. Ale nic jsem nevzdával, atleti závodí první den, desetibojaři až druhý," pousmál se. "Takže jsem bojoval až do konce a vyšlo to," radoval se.

V průběhu soutěže nepočítal, jak na tom je. Ani po tyči, kdy začal atakovat stupně vítězů. Počkal až na oštěp. "Pak vyběhla tabulka a já koukal, jak jsem na tom," uvedl. A začal se smát: "To není možný, já jsem opravdu druhej," říkal si. "Neměl jsem absolutně přehled, jel jsem si to svoje, jak na disku, tak na tyči, na oštěpu. Najednou to bylo," líčil.

Čtyřiadvacetiletý svěřenec Josefa Karase z Olympu Praha má první medaili mezi seniory. Dosud byl jeho největším úspěchem bronz z mistrovství Evropy do 23 let v roce 2013 v Tampere, z halového ME má čtvrté a páté místo, dvakrát byl pátý na halovém MS. Na ME v Curychu před dvěma lety skončil jedenáctý.

Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet skončil na ME v Amsterdamu na druhém místě (ilustrační foto)
Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet skončil na ME v Amsterdamu na druhém místě (ilustrační foto)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud