Martin Hašek
22. srpna 2015 • 15:15

Jamajský rychlík Bolt začal dobře, nejrychlejší je zatím Gatlin

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v rozběhu na sebe elitní světoví sprinteři na mistrovství světa v Pekingu udělali pořádná ramena. Nejrychlejším mužem rozběhů byl Američan Justin Gatlin, kterému vítr jen mírně nad povolenou hranici pomohl k parádnímu času 9,83 sekundy. Usain Bolt začal solidním časem 9,96 sekundy a rovněž působil hodně uvolněně.



Už téměř dva roky neběžel Usain Bolt tak rychle jako Justin Gatlin v dnešním rozběhu na mistrovství světa. Americký vládce letošní sezony, který neprohrál od finále MS 2013 v Moskvě, nenechal na úvod prostor pro pochyby.

„Pro mě je to skvělý rok a zatím všechno vychází báječně,“ pochvaloval si Gatlin. „Trenér mi říkal, ať tam jdu a hlavně, ať v klidu postoupím. Po padesáti metrech jsem se cítil v bezpečí, takže jsem na to nemusel tlačit.“

Bolt se v následujícím rozběhu dostával do pohybu hůř, ale nakonec vyšvihl čas 9,96, přičemž ze sebe zřejmě zdaleka nevydal to nejlepší. Navíc běžel do protivětru 0,2 metru za sekundu.

„Bylo to v pohodě. Nebylo to perfektní, ale myslím, že lepší než v Londýně,“ připomněl Bolt svůj závod, v kterém si před měsícem zaběhl nejlepší letošní čas 9,87 sekundy.

„Technicky jsem to zvládl dobře. Stále mám na čem pracovat, musím se teď jen koncentrovat na svou techniku,“ dodal Bolt. „Určitě je to dobrý start do šampionátu. Vím, že Gatlin běžel velmi uvolněně, je to tak, jak to je. Nemám obavy, v semifinále chci být zase rychlejší a ve finále ještě něco přidat.

Soutěž na stovce vyvrcholí v neděli semifinálovými běhy a velkým finále. A bude to zřejmě parádní show. V rozbězích se hned osm závodníků dostalo pod deset sekund. Blýskl se především mladý Američan Treyvon Bromell (9,91) a Francouz Jimmy Vicaut (9,92). Jamajčan Asafa Powell běžel rozběh za 9,95 sekundy, Američanu Tysonu Gayovi stačil čas 10,11.

„Jdeme si tady za svým. Chceme předvést co nejlepší show,“ slibuje Gatlin.

Usain Bolt neměl problém, na MS postoupil v závodě na sto metrů do semifinále
Usain Bolt neměl problém, na MS postoupil v závodě na sto metrů do semifinále

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud