Patrik Vacek
25. srpna 2015 • 18:25

Boltovo bohatství: Jeho jmění vzrostlo na 700 milionů korun

Autor: Patrik Vacek, Ivana Jakoubková
Vstoupit do diskuse
0
  • Bolt a jeho tradiční postoj.Bolt a jeho tradiční postoj.FOTO: EPA

    Je nejlépe vydělávajícím atletem a na žebříčku sportovních boháčů za poslední rok se sprinter Usain Bolt drží na 73. místě s příjmem 21 milionů dolarů (520 milionů Kč). Po úspěšné nedělní obhajobě ve finále stovky na MS v Pekingu si přijde na ještě lepší peníze. Kolik dostane za zlato a jak si nejrychlejšího muže planety hýčkají sponzoři a organizátoři mítinků?

  • Kolik si odveze z MS? Až 5,5 milionů korun

    Kolik si Bolt ještě vydělá? To je ve hvězdách.Foto EPA

    Za individuální titul se v Pekingu, jak je na mistrovství světa atletů zvykem, bere 60 000 dolarů, tedy přibližně 1,4 milionu korun. Ty už má Bolt v kapse, ale to nemusí být vše! Čeká ho ještě další individuální disciplína, dvoustovka, a štafeta, z níž zlato hodnotí IAAF částkou 80 000 dolarů. Na mistrovství světa v Berlíně, kde slavil tři vítězství a přidal dva světové rekordy, pobral Bolt celkem 320 000 dolarů, tedy 5,6 milionu korun. I v Pekingu jsou k mání prémie za případné světové rekordy ve výši 100 000 dolarů, ale tady už Bolt, pravda, první šanci promrhal… Přesto mu ještě může přitéct na účty slušná sumička.

  • Nejštědřejší sponzor? Puma. Ročně platí 250 mil. korun

    Usain Bolt a jeho běžecká obuv.Foto Reuters

    Jamajská hvězda má celkem osm velkých sponzorů. Dominují mezi nimi luxusní hodinářská firma Hublot, automobilka Nissan, společnost na výrobu nápojů Gatorade, světová síť elektronických plateb Visa, telekomunikační a vysílací společnost Virgin Media. Nejvýnosnější kontrakt má ale s oděvní značkou Puma. Ta mu ročně platí 10 milionů dolarů (skoro 250 mil. Kč.) A další čtyři miliony ročně mu bude posílat i poté, co ukončí kariéru.

  • Jak bude dál bohatnout? Jmění může vzrůst na 2 mld. korun

    Zlato na 100 metrů už v Pekingu urval.Foto ČTK/AP

    Jeho čisté jmění činí podle magazínu Forbes 30 milionů dolarů, přes 700 milionů korun. Teď, když post nejrychlejšího muže planety obhájil, experti očekávají, že cifra poroste. S blížící se olympiádou v Riu de Janeiro může vzrůst až na 100 milionů, tedy téměř 2,5 miliardy korun. Bolt je prvním sportovcem v historii, který dokázal obhájit olympijské zlato na stovce a dvoustovce. Každý bude zvědav, zda to zopakuje i potřetí. Zatím je Bolt až sedmdesátý třetí v letošním žebříčku nejlépe placených sportovců světa. Změní to Rio?

  • Kolik si vyběhá? Může si říci o 8 milionů korun

    Fanoušci jamajského šoumena absolutně zbožňují.Foto EPA

    Peníze mu přináší i startovné a prize money, zdaleka si ale nevyběhá tolik, co má z reklamních smluv. Podle neoficiálních informací zaplatili pořadatelé Zlaté tretry Boltovi před olympiádou v Londýně přibližně šest milionů korun. Bolt jezdí do Ostravy od roku 2006 a má s organizátory velmi dobré vztahy. Po Londýně, kde jamajský „blesk“ zopakoval svůj zlatý „triple“ z Pekingu, se sice jeho startovné vyšplhalo až na závratných 400 000 eur, což je asi 10 milionů korun, zdaleka ne každý pořadatel však mohl tento požadavek splnit. Dnes Bolt podle magazínu Forbes inkasuje v průměru 250 až 350 tisíc dolarů, částku pohybující se v přepočtu mezi šesti až osmi miliony korun.

    Usain Bolt a jeho běžecká obuv.
    Usain Bolt a jeho běžecká obuv.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud