Martin Hašek
26. srpna 2015 • 08:19

Šťastný zvrat! Svoboda je po úspěšném protestu v semifinále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Hororový začátek mistrovství světa se pro Petra Svobodu v Pekingu proměnil ve šťastný obrat. Rozhodčí závodníka na 110 metrů překážek nejdřív vyloučili z rozběhu kvůli údajnému ulitému startu. Jury ale uznala protest české výpravy a zařadila Svobodu do čtvrtečního semifinále.



„Právě jsem se dozvěděl, že jsem postoupil rovnou do semifinále, aniž bych udělal krok, je to vtipný,“ reagoval Svoboda v bezprostřední reakci. „Bylo to těžký, zároveň jsem rád, že byla pravda, co jsem si myslel, že konečně vyhrála pravidla.“

Svobodovi při startu rozběhu počítač naměřil startovní reakci - 0,048 sekundy, o 152 tisícin rychlejší, než je povoleno. Spor se vedl o to, jestli Svoboda zahájil „startovní pohyb“, což je klíčový terminus technicus. Pokud závodník startovní pohyb zahájí dříve, než zazní výstřel, jde o chybný start.

Jury český protest uznala na základě současného výkladu pravidla 162.6 o chybném startu, kde se tvrdí: „Jakýkoliv pohyb závodníka, aniž noha/nohy závodníka ztratí kontakt s nožní podpěrou startovního bloku, nebo ruka či obě ruce ztratí kontakt se zemí, nesmí být považován za zahájení startovního pohybu.“

Svoboda se zřejmě zhoupnul v blocích, čímž zapůsobil na zátěžové bloky, a proto mu byla naměřena příliš rychlá reakce. Svoboda však tvrdí, že se nohama ani rukama od podložky nezvedl.

Takto vypadal protest proti Svobodově diskvalifikaciFoto Martin Hašek (Sport)

„Přepadával jsem na ruce, ale rozhodně jsem se nezvedl,“ hájil se Svoboda.

Technická vedoucí výpravy Marta Feiková za českou výpravu podala protest, v němž tuto argumentaci použila a požadovala buď nový start v rozběhu, nebo přímý postup do semifinále.
„Přiznám se, že mi srdce mlátilo asi dvě stě tepů za minutu, jako bych běhal závod. Měl jsem strach, že když mě nechají běhat samotného, že to bude propadák,“ řekl Svoboda. „Jsem vyšťavený, je těžké na psychiku tady čekat a vědět, že osud je v cizích rukou.“

Jury po dvou a půl hodinách od startu po přezkoumání videa český protest uznala. „Atlet postoupí do semifinále, kde bude nasazen do dráhy číslo 1,“ stojí v rozhodnutí jury.

Semifinále se mělo původně skládat ze tří běhů po osmi závodnících. V Ptačím hnízdě je ale devět drah, takže Svobodův postup nezpůsobí žádné další komplikace.

„Já jsem šťastný, zkusím zítra běžet v semifinále a sám sobě i trenérovi neudělat ostudu, že jsem šel do semifnále přímo bez běhu,“ uvedl Svoboda. „Šel jsem hladce do semifinále, anichž bych hnul brvou. Bude to neuvěřitelný tlak dokázat, že tam patřím, abych předvedl čas odpovídajícímu tomu, že bych tam měl být.“

Protest podávala také americká výprava proti podobnému případu Ronnieho Ashe, který byl kvůli  údajnému ulitému startu rovněž vyřazen ze Svobodova rozběhu. Zatímco Svoboda ale dráhu spořádaně opustil, Ash se s rozhodčími několik minut hádal.

„To mě štve, to je nesportovní chování. Abych tam stál a dělal scény, že jsem se nehnul… Když mi to ukážou na papíru, tak odsud odejdu,“ komentoval to Svoboda.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud