26. srpna 2015 • 19:07

Trenér zlaté Hejnové: Málokdo věřil, že se ještě vrátí zpátky

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl chvíle, kdy ani on sám nevěřil v návrat Zuzany Hejnové. Kouč Dalibor Kupka ale nakonec dokázal připravit svou loni skoro rok zraněnou svěřenkyni na úspěšnou obhajobu titulu mistryně světa. Při sledování finále byl hodně nervózní, víc než při prvním vítězství před dvěma lety v Moskvě. Ale když Hejnová přeběhla sedmou překážku, tušil zlatý konec.



Před dvěma lety totiž česká překážkářka vyhrála všude, byla suverénní. "Loni to tomu vůbec nenasvědčovalo, ani letos na jaře. Takže jsem byl určitě nervóznější než v roce 2013. Do poslední chvíle tam byly otazníky, jestli se ostatní holky trošku nešetřily, jestli Zuzka bude mít síly ještě na třetí běh," upozornil Kupka. "Dopadlo to dobře," radoval se.

Podle jeho slov to byl perfektní závod. "Věděl jsem, že jde dobře už na páté překážce, nepokazila žádný rytmus, běžela si svoje. Zvládla sedmou překážkou frekvenční běh na šestnáct kroků a už jsem věděl, že to tam bude, pokud neškobrtne v závěru. Viděl jsem, že síly na to má," popisoval kouč Kupka. "Zaběhla nejlepší letošní výkon, prostě jsem spokojený," řekl.

VIDEO | Hejnová opanovala závod jednoznačně

Byla doby, kdy ale ani on nevěřil, že se Hejnová vrátí po únavové zlomenině loni v lednu a následných potížích s patou. "Je to velká satisfakce, že se dostala takto zpátky, protože tomu věřil málokdo. Loňský rok byl katastrofický. Musím přiznat, že vzhledem k tomu zranění jsem tomu moc nevěřil ani já. Protože bylo vleklé, vůbec jsem nevěděl, jestli se dá někdy ještě dohromady," přiznal.

Na konci roku 2014 se však Hejnová trochu zázrakem uzdravila. "Pak jsem začal věřit, že když bude zdravá, že může zase bojovat o medaili," uvedl. Nechce ale usnout na vavřínech, vždyť za rok jsou olympijské hry. "Holky se můžou zlepšit, nesmí se to podcenit, od podzimu se musíme poctivě připravovat a být ještě silnější," plánoval. "Limit je jen zdraví, když vydrží a bude souvisle trénovat, může to být zase lepší," věřil.

Pro osmadvacetiletého Hejnovou nyní hrají klíčovou roli zkušenosti. "Má neskutečný cit pro rytmus, běhá od patnácti let, má mraky zkušeností. Tahle disciplína je o tom neudělat chybu. Když neblázní, což v minulosti dělala, tak to umí skvěle. Můžu být jenom rád, že jsem se s ní potkal a dotlačil to až tam, kde to teď je," radoval se.

Po dvou letech zlatá. Zuzana Hejnová na stupních vítězů stála opět nejvýš.
Po dvou letech zlatá. Zuzana Hejnová na stupních vítězů stála opět nejvýš.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud