30. srpna 2015 • 09:00

Dvořák a Cechlová. Špotáková má pro dnešní finále dva velké rádce

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celou sezonu si oštěpařka Barbora Špotáková zvykala na samotce, v nejdůležitějším závodě se ale bude mít na koho obrátit. Pozici jejího bývalého kouče Jana Železného při finále světového šampionátu v Pekingu zaujmou šéftrenér Tomáš Dvořák a šéftrenérka vrhů Věra Cechlová.



Jan Železný mívá při oštěpařských závodech své oblíbené místo za sektorem, hned v první řadě tribuny. Při dnešním ženském finále v Ptačím hnízdě ale bude chybět. Z Pekingu odletěl ve čtvrtek ráno, den po závodě svého svěřence Vítězslava Veselého.

„Musím domů, mám akci na Spartě. Bude tam i paní ministryně a musím lobbovat za sport,“ vysvětloval Železný. Špotáková se tak poprvé v kariéře musí ve vrcholovém závodě obejít bez rad nejlepšího oštěpaře historie, který měl kdysi klíčový vliv v jejím přerodu z vícebojařky v oštěpařku. V jeho trenérské skupině působila od roku 2011 do loňska. I v předcházejících letech byl ale Železný jako expert na tribuně vždy při ruce.

Během sezony na mítincích si Špotáková vystačila sama, při finále mistrovství světa ale bude mít za zády podporu v reprezentačním šéftrenérovi Tomáši Dvořákovi a bronzové olympijské medailistce v disku Věře Cechlové, která jí v Pekingu jako šéftrenérka vrhů pomáhá s organizačními záležitostmi.

„Psychicky mi pomáhá, že tam někdo je. S Tomášem Dvořákem jsou dobrý tandem. Dneska třeba poradili dobře. Myslím, že to byla dobrá volba,“ pochvalovala si Špotáková po úspěšné páteční kvalifikaci. „Radili mi, ať neběžím doleva, ať spíš běžím rovně. Je fakt, že když ukročím, tak je to nejhorší.“

Podle Dvořáka může pohled z tribuny pomoct Špotákovou
usměrnit. „Bára toho moc nepotřebuje. Jde o to ji spíš tak trošku nakopnout. Po kvalifikaci jsme rozebírali, že byla vyjukaná. Nedokázala udržet klapky na očích, zbytečně moc vnímala stadion,“ říká Dvořák. „Ona ví, co je třeba udělat. Nemám o ni strach. Prostě tam budeme, uvidíme, co situace napoví.“

Cechlová, dlouholetá kamarádka Špotákové z reprezentace, se v Pekingu stará především o to, aby měla oštěpařka veškerý potřebný servis. „S Barčou se známe strašně dlouho, zažila mě na velkých závodech, ví, že se nestresuju, že jsem pohodář. Asi v tomhle závodě chtěli mít pohodu. Je dobře naladěná, cítí se dobře,“ říká Cechlová.

„Ona je samozřejmě velká závodnice, co si budeme povídat… Má obrovské úspěchy. Aby tady byl borec na takové úrovni úplně sám, bez trenéra…“ Cechlová na vrcholné úrovni nikdy oštěpem neházela, ale z disku má k dobru zkušenosti ze tří olympiád a pěti světových šampionátů.

„Barča mi řekla, na co se mám podívat, co pohlídat. To je všechno, nesnažím se jí vnucovat do techniky a něco měnit,“ vysvětluje Cechlová. „Největší díl udělala ona sama, já jsem tady možná jako psychická  podpora.“

Po sezoně bude Špotáková každopádně řešit budoucnost. Pro příští olympijský rok, kterým zřejmě zakončí kariéru, musí najít člověka, který jí pomůže proplout sezonou.

„Potřebuju nějakou osobu, nemůžu být v posilovně a nahazovat si medíky sama,“ uvedla Špotáková. Cechlová zatím bere Peking jako krátkodobou výpomoc. „Situace se tak vyvinula, ale já do toho nebudu vstupovat. Zabývám se diskem, na tom se nic nemění,“ říká Cechlová.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud