30. srpna 2015 • 13:25

Špotáková BEZ medaile! Bába vybojoval na MS sedmé místo

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oštěpařka Barbora Špotáková druhou medaili na český účet na atletickém MS v Pekingu nepřidá. V Ptačím hnízdě, kde před sedmi lety zaznamenala slavné olympijské vítězství, hodila jen 60,08 metrů, o 80 cm nepostoupila mezi nejlepších osm a skončila devátá. V soutěži výškařů předvedl solidní výkon Jaroslav Bába, který s 229 cm skončil sedmý.



Dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková skončila bez medaile poprvé od mistrovství světa v roce 2005 v Helsinkách, kde vypadla v kvalifikaci. Od té doby na vrcholných akcích, na nichž závodila, získala celkem osm medailí.

"Pravda, je to pro mě trochu zvláštní pocit," pousmála se Špotáková do kamery České televize. "Po kvalifikaci jsem byla nepřiměřeně unavená, hrozně bolavá, musela jsem na masáž," hledala příčiny neúspěchu.

Zklamaná Barbora Špotáková poté, co ve finále MS nepostoupila mezi nejlepší osmičku a skončila devátá
Zklamaná Barbora Špotáková poté, co ve finále MS nepostoupila mezi nejlepší osmičku a skončila devátá

Závod oštěpařek nakonec ovládla posledním pokusem Němka Kathrina Molitorová, když hodila letošní světové maximum 67,69 metrů. Druhá byla Číňanka Liou, bronz bere za 65,79 m Jihoafričanka Viljoenová.

Bába jako druhý nejlepší Čech

V soutěži výškařů se Bába postaral sedmým místem o druhý nejlepší výsledek české výpravy na šampionátu po zlatu Zuzany Hejnové na 400 m překážek. Třicetiletý rodák z Karviné skočil na první pokus základní výšku 220 cm, na další postupné kroky 225 a 229 potřeboval dva skoky a laťku ve výšce 233 cm už nezdolal.

Tuto výšku přeskočili čtyři závodníci, kteří však následně na 236 cm shodně selhali. Medaile překvapivě nezbyla na lídra letošních tabulek (241 cm) Mutaze Essu Baršima z Kataru, jenž jednou opravoval na 229. Zbylé trio ve složení Derek Drouin z Kanady, Čang Kuo-wej z Číny a Bohdan Bondarenko z Ukrajiny absolvovalo rozskok o cenné kovy, neboť všichni byli až do výšky 233 cm bezchybní.

Poté, co ani jeden z nich neuspěl v rozskoku znovu na 236 cm, byla výška snížena na 234 cm. Tu už se podařilo přeskočit pětadvacetiletému Drouinovi, jenž tak vylepšil bronz z minulého šampionátu a olympijských her a stal se poprvé mistrem světa. O stříbro se podělili obhájce zlata a mistr Evropy Bondarenko a domácí Čang Kuo-wej.

Štafetové závody na 4x400 m ovládli muži USA a ženy Jamajky, jež tak po triumfech krajanů a krajanek na 4x100 m vybojovaly pro svou zemi třetí štafetové zlato z Pekingu. V dramatickém závěru přesprintovala Novlene Williamsová-Millsová vyčerpanou Američanku Francenu McCororyovou.

Američtí muži potvrdili dlouhodobou dominanci na této trati a jejich finišman LaShawn Merritt získal už sedmé zlato z MS v kariéře. Čtvrtkaři USA ovládli od Stuttgartu 1993 dvanáctý šampionát za sebou, nicméně o tituly z let 1997, 1999, 2001 a 2003 dodatečně přišli po dopingu zesnulého Antonia Pettigrewa a Jeromea Younga a Calvina Harrisona.

Mistrem světa v běhu na 1500 metrů se stal potřetí za sebou Keňan Asbel Kiprop, jenž se před sedmi lety na stejném stadionu radoval z olympijského zlata. Nyní pomohl Keni k vítězství v hodnocení zemí podle medailí - zástupci africké atletické velmoci v Pekingu získali sedm zlatých, šest stříbrných a tři bronzové.

Maraton vyhrála Mare Dibabaová za 2:27:35 za první Etiopanka v historii mistrovství světa. Ve finiši na cílové rovince v Ptačím hnízdě porazila Keňanku Helah Kipropovou v nejtěsnějším závodu světových šampionátů o jednu sekundu.

Etiopanky slavily také po závodě na 5000 m, kde dokonce obsadily kompletní stupně vítězů. V rekordu mistrovství světa 14:26,83 vyhrála vedoucí žena letošních tabulek Almaz Ayanaová před Senbere Teferiovou a Genzebe Dibabaovou. Světové rekordmance a novopečené mistryni světa na 1500 m Dibabaové, jež není s vítězkou maratonu spřízněna, tak nevyšel pokus o zlatý double z Pekingu.

Klíčové momenty oštěpu a výšky

Aktualizovat stránku

výška - a nikdo jiný už 234 cm nepřekonal a zlato slaví Derek Drouin, druhý skončil Bohdan Bondarenko z Ukrajiny, třetí domácí Číňan Kuo-wej Čang.

výška - výškaři se rozeskakují o medaile, když 236 cm nikdo nepřekonal. Kanaďan Drouin teď jako první dal 234 a útočí na zlato.

oštěp - 6. pokusy - zlato ze závodu oštěpařek nakonec posledním pokusem vybojovala Němka Kathrina Molitorová, jejíž oštěp doletěl na značku 67,69, Číňanka Liou už asijský rekord zlepšit nedokázala a končí druhá, bronz bere za 65,79 m Jihoafričanka Viljoenová.

výška - své účinkování na MS završil už i Jaroslav Bába, který 233 cm nepřekonal ani na třetí pokus a končí sedmý.

oštěp - 5. pokusy - k velké radosti domácích fanoušků v oštěpařském sektoru vede domácí závodnice Liou, která do poslední pokusů vstupuje s výkonem 66,13 m.

výška - Jaroslav Bába v prvním pokusu na 233 cm neuspěl, letos má skočeno nejvíce 231.

oštěp - 4. pokusy - oštěpařky pokračují už bez Barbory Špotákové a viděli jsme první pokus za 65 metrů, Sunette Viljoenová z Jihoafrické republiky hodila 65,79.

výška - radost nám ale zatím dělá Jaroslav Bába, který na druhý pokus překonal 229 centimetrů a drží se v boji o přední příčky.

Jaroslav Bába při jednom ze svých pokusů ve finále mistrovství světa v PekinguFoto Reuters

oštěp - 3. pokusy - Barbora Špotáková medaili nezíská! Třetím pokusem dává jen 60,08, což o 80 cm stačí jen na 9. místo a ve finále končí!

oštěp - 3. pokusy - stále čekáme na pokus za 65 metrů, momentálně vede s 64,74 Němka Molitorová, o dva centimetry méně má Číňanka Liou.

oštěp - 3. pokusy - Christina Obergföllová se ujímá vedení s pokusem 64,61 m, Špotáková je zatím jedenáctá a pod postupovou osmičkou.

výška - Jaroslav Bába na první pokus 229 cm shazuje.

oštěp - 2. pokusy - Barbora Špotáková se na sebe zlobí a opět se chytá za hlavu, zapisuje pouze 59,54 m, což zatím nestačí na postupovou osmičku!

výška - Jaroslav Bába na druhý pokus 225 cm zdolal.

oštěp - 2. pokusy - zatím vede s pokusem 64,10 m Číňanka Li, Christina Obergföllová zapisuje jen 61,04 m.

výška - Jaroslav Bába při svém prvním pokusu na 225 cm laťku shodil.

oštěp - 1. pokusy - Barbora Špotáková se hned po odhodu chytila za hlavu, oštěp letěl někam k 55 metrům a česká závodnice přešlápla.

oštěp - 1. pokusy - v sektoru oštěpařek zatím vede Číňanka Liou za 63,80 m, Němka v Obergföllová přešlápla.

výška - Jaroslav Bába vstoupil v deštivém Pekingu do soutěže úspěšným prvním pokusem na 220 cm.

Závod oštěpařek začíná ve 12.45. Podaří se Barboře Špotákové získat medaili? V boji o medaile se představí i Jaroslav Bába, soutěž výškařů začíná ve 12.30.


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud