iSport.cz
4. srpna 2017 • 04:40

Začíná mistrovství světa v atletice. Poznejte největší české trumfy

Autor: iSport.cz, Martin Hašek
Vstoupit do diskuse
0
  • Radek Juška, Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová jsou mezi největšími medailovými nadějemi na MSRadek Juška, Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová jsou mezi největšími medailovými nadějemi na MSFOTO: Koláž iSport.cz

    Už dnes začíná mistrovství světa v atletice! Šampionátu v Londýně se zúčastní nemálo českých sportovců, kteří se pokusí zabojovat o medaili. Deník Sport vybral šest z nich, kteří jsou největšími nadějemi na zisk cenného kovu. ONLINE z prvního dne MS sledujte ZDE>>>

  • Zuzana Hejnová

    Zuzana Hejnová už vyřešila zdravotní potížeFoto Barbora Reichová (Sport)

    VĚK: 30 let
    DISCIPLÍNA: 400 metrů překážek
    KDY STARTUJE: 7. srpna 20.30 (rozběh), 8. srpna 21.35 (semifinále), 10. srpna 22.35 (finále)
    CO DOKÁZALA: dvojnásobná mistryně světa (2013, 2015), bronzová olympijská medailistka (2012) OSOBNÍ REKORD: 52,83 (2013)
    LETOŠNÍ VÝKON: 54,22
    POŘADÍ VE STARTOVNÍ LISTINĚ: 4.
    NEJVĚTŠÍ SOUPEŘKY: Dalilah Muhammadová (USA), Shamier Littleová (USA), Kori Carterová (USA), Sara Petersenová (Dán.), Elidh Doyleová (Brit.)

    Má nakročeno k senzaci. Hejnová bude v Londýně útočit na ve své disciplíně bezprecedentní třetí titul mistryně světa. A navzdory tomu, že měla v posledních dvou sezonách vážné problémy s bolavou achilovkou, má její mise reálné obrysy.

    Není tou suverénní vládkyní z roku 2013, kdy v Moskvě zlatým finále přidala korálek do série třinácti vítězných závodů bez jediné porážky. I před dvěma lety v Pekingu měla před soupeřkami znatelný náskok.

    Letos útočí zezadu. K nadějnému stříbru z hladké čtvrtky z halového ME v Bělehradě ji přivedl německý překážkový expert Falk Balzer. S tím si ovšem Hejnová přestala rozumět a po letech se vrátila ke své mládežnické trenérce a zároveň blízké duši Daně Jandové. V létě ji pak dlouho zpomalovaly zdravotní potíže s achilovkou.

    Stejně jako vloni před Riem se ale v konci sezony dostává do formy. Na olympiádě i s daleko větším tréninkovým mankem skončila čtvrtá. Teď je na tom mnohem líp. Před dvěma týdny vyhrála Diamantovou ligu v Rabatu v kvalitním čase 54,22 sekundy. A čtvrteční test v Chebu na 300 metrů překážek naznačil, že je v podobné formě jako před dvěma lety, kdy MS vyhrála časem 53,50.

    „Musí se mnou počítat. Holky viděly, že mi forma jde nahoru, a budou si na mě dávat pozor,“ říká Hejnová k soupeřkám.

  • Tomáš Staněk

    Vrh koulí měl i české zástupce, jedním z nich byl Tomáš StaněkFoto Jaroslav Legner / Sport

    VĚK: 26 let
    DISCIPLÍNA: koule
    KDY STARTUJE: 5. srpna 11.00 (kvalifikace), 6. srpna 21.35 (finále)
    CO DOKÁZAL: 2. na HME (2017), národní rekordman
    OSOBNÍ REKORD: 22,01 (2017)
    LETOŠNÍ VÝKON: 22,01
    POŘADÍ VE STARTOVNÍ LISTINĚ: 4.
    NEJVĚTŠÍ SOUPEŘI: Ryan Crouser, Joe Kovacs (USA), David Storl (Něm.), Konrad Bukowiecki (Pol.), Tomas Walsh (N. Zél.)

    Tři měsíce zbývaly, aby národní rekord Remigia Machury ve vrhu koulí oslavil třicet let. Jeho bývalý svěřenec Tomáš Staněk byl ovšem proti. Začátkem června v Schönebecku poslal svůj dosud životní pokus o centimetr za snovou hranici 22 metrů.

    „Chtěl jsem rekord dlouho,“ hlásil Staněk, který se stal desátým Evropanem na světě nad 22 metrů. A teprve druhým od konce osmdesátých let. Tím dalším je Němec David Storl, dvojnásobný mistr světa.

    Staněk už dlouho ukazoval obrovský potenciál. Po přechodu k novému trenérovi Petru Stehlíkovi mu trvalo několik let, než nacvičil otočku. Na halovém ME 2015 v Praze byl už favorit, ale v kvalifi kaci třikrát vypadl z kruhu. Vloni v zimě měl velkou formu, ale olympijskou sezonu mu pokazilo drsné zranění, stehenní sval si utrhl i s kouskem kosti.

    Letošní halovou sezonu už ovšem zakončil stříbrem z ME v Bělehradě, svou první velkou medailí. A v létě září dál. Národní rekord je jen vrcholem jeho letošní show. Celkem desetkrát přehodil 21 metrů. Naposledy před pár dny v Novém Městě nad Metují, kde ukázal, že i těsně před šampionátem se ho drží forma. Možná i medailová.

  • Barbora Špotáková

    Oštěpařka Barbora Špotáková vyhrála Odložilův memoriál, tentokrát na domácím stadionu na Julisce triumfovala díky hodu dlouhému 62,88 metru ze druhé sérieFoto ČTK

    VĚK: 36 let
    DISCIPLÍNA: oštěp
    KDY STARTUJE: 6. srpna 20.05 (kvalifikace), 8. srpna 20.20 (finále)
    CO DOKÁZALA: dvojnásobná olympijská vítězka (2008, 2012), mistryně světa a (2007), 3. na OH (2016), 2. na MS (2009, 2011), mistryně Evropy (2014), 2. na ME (2006), 3. na ME (2010), světová rekordmanka
    OSOBNÍ REKORD: 72,28 (2008)
    LETOŠNÍ VÝKON: 68,26
    POŘADÍ VE STARTOVNÍ LISTINĚ: 2.
    NEJVĚTŠÍ SOUPEŘKY: Sara Kolaková (Chorv.), Taťjana Chaladovičová (Běl.), Liou Š‘-jing (Čína), Eda Tugsuzová (Tur.), Sunette Viljoenová (JAR)

    Londýn volá a Barbora Špotáková je opět připravená. Na dnešním London Stadium už v roce 2012 získala své druhé olympijské zlato a před měsícem tady vyhrála mítink Diamantové ligy, při němž poprvé po mateřské a pauze před čtyřmi lety přehodila 68 metrů.

    „Opravdu se tam cítím dobře, i ve městě. Je tam příjemná atmosféra a příjemné vzpomínky,“ říká Špotáková. „Jsem ráda, že jsem letos ještě vydržela závodit a že budou moct kamarádi přijet na mistrovství světa zafandit. To bude bezva.“ Špotáková původně zvažovala, že už po olympiádě v Riu ukončí kariéru. Všechno změnilo její loňské jarní zranění, kvůli zlomenině zánártní kůstky se dostala do časové tísně, přesto v Brazílii vybojovala bronz, který jí dal sílu pokračovat dál.

    A letos dokazuje, že šestatřicet let není pro oštěpařku žádný věk. O dva ze čtyř nejdelších pokusů sezony se dělí s Chorvatkou Sarou Kolakovou, jež senzačně ovládla loňský olympijský ský závod v Riu. Koncem června s ní nejdřív prohrála v Lausanne, o týden později v Londýně jí ovšem porážku vrátila.

    Na MS se rýsuje souboj dvou šampionek různých ér světové atletiky. Když před deseti lety Špotáková v Ósace získala svůj první titul světové šampionky, bylo Kolakové dvanáct let. Teď stojí proti sobě. „Věřím, že budu zdatnou soupeřkou. Mezi námi je rozdíl čtrnáct let, bude to vyloženě generační souboj,“ přemítá Špotáková.

  • Jakub Vadlejch

    Český oštěpař Jakub Vadlejch skončil na mítinku Diamantové ligy na výborném druhém místěFoto ČTK

    VĚK: 26 let
    DISCIPLÍNA: oštěp
    KDY STARTUJE: 10. srpna 20.05 (kvalifikace), 12. srpna 21.15 (finále)
    CO DOKÁZAL: vítěz Diamantové ligy (2016)
    OSOBNÍ REKORD:
     88,02 (2016, 2017)
    LETOŠNÍ VÝKON: 88,02
    POŘADÍ VE STARTOVNÍ LISTINĚ: 6.
    NEJVĚTŠÍ SOUPEŘI: Johannes Vetter, Thomas Röhler, Andreas Hofmann (všichni Něm.), Tero Pitkämäki (Fin.), Juluis Yego (Keňa), Keshorn Walcott (Trin.)

    Trojice německých oštěpařů si může snít o své hře o ovládnutí světového něm trůnu. Jakub Vadlejch ovšem čeká v závětří, aby jim překazil vého trůn jejich čachry. Nemá k dispozici jeden super výkon. Letos hodil nejdál 88,02 metru, čímž pouze vyrovnal svoje dosavadní maximum z loňska. Vadlejchovým trumfem je ale spolehlivá stabilita. V tomto ohledu zaznamenal oproti minulosti velký posun.

    Z deseti závodů od úvodního znamenal mítinku Diamantové ligy v Dauhá hned osmkrát přehodil 86 metrů. Dokázal jsem, že téměř na každém závodě můžu zaházet hodně slušně. V Londýně to bude skvělý závod a musím říct, že se slušně těším. Oštěp je tak náročný na techniku, že je každý porazitelný. V tom je krásný,“ říká Vadlejch.

    Mužský oštěp je na startu šampionátu jednou z nejatraktivnějších disciplín. Lídr tabulek Johannes Vetter jako druhý t v historii přehodil 94 metrů a olympijský šampion Thomas hý Röhler za ním o mnoho nezaostává. Kromě Němců hrozí i obrozený finský veterán Tero Pitkämäki a také osvědčení borci oštěpařského nového světa – Keňan Julius Yego jako obhájce titulu z Pekingu a Keshorn vého K Walcott, olympijský vítěz z Londýna 2012.

    „Myslím, že tentokrát bude potřeba dost,“ říká Vadlejch k boji o jednu z medailí.

  • ČERNÝ KŮŇ: Radek Juška

    Rekordman Radek JuškaFoto Foto pro Sport: Jan Kucharčík

    VĚK: 24 let
    DISCIPLÍNA: dálka
    KDY STARTUJE: 4. srpna 20.30 (kvalifikace), 5. srpna 21.05 (finále)
    CO DOKÁZAL: 2. na HME (2015), národní rekordman
    OSOBNÍ REKORD: 829 (2017)
    LETOŠNÍ VÝKON: 829
    POŘADÍ VE STARTOVNÍ LISTINĚ: 12.
    NEJVĚTŠÍ SOUPEŘI: Luvo Manyonga, Ruswahl Samaai (oba JAR), Jeff Henderson, Jarrion Lawson (oba USA), Michel Tornéus (Švéd.)

    Je to kouzelník s centimetry a opět to dokázal koncem května, když na Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově skočil 829 cm a o čtyři dílky překonal národní rekord Milana Mikuláše, který držel od dávného roku 1988. „Já si na český rekord věřil už vloni na republice v Táboře, kde jsem bohužel třikrát přešlápl, tam by to asi taky padlo. Ale podařilo se tady a jsem za to strašně rád,“ hodnotil Juška .

    Byl to nečekaný začátek letní sezony poté, co Jušku na začátku zimy postihlo zranění. A od té doby jde všechno podle plánu. Dálkař se dostal i na dva mítinky Diamantové ligy v Londýně a Stockholmu, kde skončil třetí a prohrál jenom s jihoafrickými vládci tabulek Luvou Manyongou a Ruswahlem Samaaim.

    Juška na sebe poprvé výrazně upozornil před dvěma lety na halovém ME v Praze, kde se nejdřív o jediný centimetr prosoukal z kvalifi kace, aby ve finále zazářil stříbrným skokem. V létě se pak dokonce na lepší bilanci druhého pokusu dostal do finále MS v Pekingu. Smůla ho naopak potkala vloni na olympiádě v Riu, kde o jediný centimetr nepostoupil z kvalifi kace.

    Letos Juška už čtyřikrát překonal hranici 8 metrů. Pokud to dokáže v páteční kvalifi kaci MS, může ho čekat finále. A tam by oblast českého rekordu mohla být zaplacena i stupni vítězů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud