4. srpna 2017 • 22:50

SOUHRN MS v atletice: Skvělý Juška, Bolt musel zabrat, Farah má zlato

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loučící se Usain Bolt na mistrovství světa v atletice trošku napínal nadšené fanoušky, když začal svůj rozběh na 100 metrů hodně pomalu, nakonec ale poměrně s přehledem zvítězil. Z pětice českých atletů, kteří do londýnského šampionátu vstoupili hned první den, uspěl nakonec jen dálkař Radek Juška, ten ale vynikajícím výkonem 824 cm dokonce vyhrál celou kvalifikaci a suverénně postoupil do sobotního finále. Naopak ani jedna ze tří českých tyčkařek se do finále nepodívá. Nedařilo se ani debutantce Simoně Vrzalové, která svůj rozběh na 1 500 metrů nedokončila. První večer šampionátu vyvrcholil závodem na 10 000 metrů, který famózně ovládl domácí hrdina Mo Farah a získal tak všechny zlaté medaile na velkých akcí od londýnské olympiády v roce 2012.



Českou premiéru v Londýně obstarala Simona Vrzalová v rozběhu na 1 500 m. Rychlé tempo však nezvládla. V posledním kole se jí šesté postupové místo začalo vzdalovat a a na začátku cílové rovinky, kdy světová rekordmanka Genzebe Dibabaová z Etiopie dokázala ještě zrychlit, česká běžkyně vzdala.

Juška překonal osmimetrovou hranici hned prvním skokem o jeden centimetr. To mu k limitu ještě čtyři centimetry chyběly, ale ve druhé sérii už se mohl radovat. Výkonem 824 cm zůstal jen pět centimetrů za svým letošním českým rekordem z Turnova a vyhrál kvalifikaci. Tak daleko neskočil ani suverén letošní sezony Jihoafričan Luvo Manyonga.

První pokus, který by nakonec rovněž stačil na postup, Juškovi dodal sebevědomí. Ke druhému nejdelšímu výkonu v životě mu pak pomohla lepší technika. "Cítil jsem, že u prvního pokusu mi spadly ruce i koleno, takže jsem jen trochu plácl do prkna, při druhém jsem pěkně držel kolena. Ani jeden pokus nebyl podle mého pocitu úplně ideální. Uvidíme, co mi řekne trenér," řekl.

Ve finále bude překvapivě chybět olympijský vítěz Američan Jeff Henderson i jeho krajan a halový mistr světa Marquis Dendy, přestože k postupu nakonec stačilo jen 791 cm. Po britském obhájci titulu Gregu Rutherfordovi, jehož o start před domácím publikem připravil zraněný kotník, tak Juškovi odpadli další velcí soupeři.

Farah má páté velké zlato na 10 000 metrů

První zlato v Londýně získal v běhu na 10 000 metrů domácí Brit Mo Farah, který na této trati triumfoval ve všech velkých závodech od olympijských her v roce 2012. V tvrdém souboji s keňskými a ugandskými běžci opět předvedl fantastický finiš a časem 26:49,51 se dostal do čela letošních tabulek. Druhý doběhl Joshua Cheptegei z Ugandy a třetí Keňan Paul Tanui, stříbrný z Ria de Janeiro.

Čtyřiatřicetiletý Farah znovu triumfoval na stadionu, kde při olympijských hrách v roce 2012 získal první zlatý double. Totéž pak předvedl na světových šampionátech v Moskvě a Pekingu i loni na olympiádě v Riu de Janeiro. Za týden v sobotu se bude loučit s dráhovou kariérou v závodě na 5 000 metrů, který na MS vyhrál už třikrát počínaje šampionátem v korejském Tegu v roce 2011.

První zlato na atletickém MS v Londýně získal v běhu na 10 km Brit Mo Farah
První zlato na atletickém MS v Londýně získal v běhu na 10 km Brit Mo Farah

Tempo dlouho udávala spolupráce keňských a ugandských vytrvalců. Farah se zpočátku držel v zadní části pole a gesty uváděl vyprodaný londýnský stadion do varu. Až čtyři kola před koncem se poprvé objevil v čele. Krok s ním držel i devatenáctiletý etiopský objev roku Abadi Hadis, který se postavil na start s nejlepším letošním časem.

Závěr však byl především soubojem Faraha s Keňany, kteří se domácího miláčka snažili nemilosrdně odstavit. Brit byl dokonce na okamžik vytlačen z trati, ale vyvést z rytmu se nenechal a s tradiční lehkostí si doběhl už pro celkově desáté zlato ze světových šampionátů a olympijských her.

Keňský blok pak z vnější dráhy prorazil dvacetiletý Uganďan Cheptegei a získal svou první velkou medaili. Třetí doběhl stejně jako na minulém šampionátu Tanui.

Tyčkařky v kvalifikaci propadly

Finále soutěže ve skoku o tyči žen bude bez české účasti. Sedmnáctiletá Amálie Švábíková, vůbec nejmladší z tyčkařek, ztroskotala při své premiéře ve velké soutěži už na základní výšce 420 cm.

Výrazně lépe si však nevedly ani její mnohem zkušenější kolegyně. Jiřina Ptáčníková a Romana Maláčová nezdolaly 450 centimetrů, limit byl ještě o deset centimetrů výše.

Bolt se probral ve finiši

Jamajčan Usain Bolt vyrazil za svým posledním velkým zlatem na stovce poněkud rozpačitě, ale ve finiši opět ukázal soupeřům záda v čase 10.07 s. Pod deset sekund se v rozběhu dostal jen jeho krajan Julian Forte, ale nikdo z favoritů ještě neběžel naplno.

Dvojnásobného dopingového hříšníka Američana Justina Gatlina londýnské publikum vypískalo. Finále bude vrcholem sobotního programu se startem ve 22:45.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud