6. srpna 2017 • 22:49

SOUHRN MS v atletice: Koulař Staněk těsně čtvrtý, Špotáková ve finále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koulař Tomáš Staněk skončil po parádním výkonu na MS v atletice na čtvrtém místě, když ho do bronzové medaile dělilo pouhých pět centimetrů. Zlato získal Novozélanďan Walsh za 22,03 m. Barbora Špotáková postoupila do finále soutěže oštěpařek. Limit překonala druhým hodem dlouhým 64,32 m. Ogrodníková hodila 59,99 m a vypadla. Výborným výkonem se prezentovala Eva Vrabcová Nývltová na maratonské trati, když zaběhla osobní rekord a skončila čtrnáctá. Čtvrtkař Maslák obsadil v semifinále MS šesté místo a do finále se nedostal.



Parádní výkon koulaře Staňka

 Koulař Tomáš Staněk obsadil na mistrovství světa čtvrté místo výkonem 21,41 m. Postaral se o zatím nejlepší výsledek české výpravy v Londýně. Od bronzu ho dělilo pouhých pět centimetrů. Zlato získal Novozélanďan Thomas Walsh, který stejně jako v kvalifikaci jako jediný překonal hranici 22 metrů. V poslední sérii, kdy už měl jistý titul, poslal kouli do vzdálenosti 22,03 m.

Šestadvacetiletý Staněk ve svém životním závodě předvedl nejdelší vrh ve druhé sérii, kdy koule z jeho otočky přistála ve vzdálenosti 21,41 m. Chorvat Stipe Žunič měl už v té době o pět centimetrů víc a tenhle rozdíl už nedokázal český koulař v dalším průběhu smazat.

Přesto za sebou nechal několik koulařských es včetně olympijského vítěze z Ria de Janeiro Američana Ryana Crousera. V dramatickém závěru další Američan Joe Kovacs poslal kouli daleko za 22 metrů, ale škrtl přitom nohou o břevno a musel se spokojit se stříbrem.

Špotáková nezaváhala, Ogrodníková končí

Druhá oštěpařka Nikola Ogrodníková zůstala při premiéře na MS centimetr pod šedesátimetrovou hranicí a to na postup nestačilo. "Nebyla to úplně ostuda, ale dneska jsem měla na víc a to jsem tady nepředvedla, takže mě to mrzí. Určitě na finále bylo," řekla.

Špotáková, která na stejném stadionu získala před pěti lety druhé olympijské zlato, nastupovala až mezi posledními. První pokus jí nevyšel. "Měla jsem tam nepříjemnost, kdy mě nechtěli pustit na pokus, pak jo, pak ne, pak že mám jít rychle. Pak člověk nemá ten svůj rituál, kterej je zvyklej před pokusem, a to je prostě špatně," řekla Špotáková.

Ve druhé sérii už limit 63,50 m přehodila, i když to nebyl technicky povedený hod. "Byla to prostě spíš taková rána jenom. Já jsem to nazvala prasehod vyloženě, abych jenom přehodila ten limit," řekla světová rekordmanka.

Maslák se do finále nepodívá

Dvojnásobný halový mistr světa Maslák nezopakoval výkon z rozběhu a ve svém semifinále obsadil časem 45,24 s až šesté místo. K postupu do elitní osmičky by mu však nestačilo ani vylepšení vlastního českého rekordu, který má hodnotu 44,79 s. Poslední postupující běžel ještě o 13 setin rychleji. "Věděl jsem, co musím běžet, tak možná to bylo trošku svazující," řekl.

Do finále nepostoupil nikdo z Evropanů. Masláka mrzelo, že nezopakoval výkon z rozběhu a neumístil se lépe mezi zástupci starého kontinentu. "Samozřejmě by to chtělo dotáhnout dál, ne na 17. místo. Přeci jenom bych se chtěl umisťovat výš," poznamenal.

Nejlepší čtvrtku předvedl Steven Gardiner z Baham, čas 43,89 s je národním rekordem a skvělou vizitkou pro úterní finále. Bez problémů postoupil i světový rekordman Wayde van Niekerk z Jihoafrické republiky. Zato Američan LaShawn Merritt, který získal medaile na všech pěti předchozích šampionátech, skončil až za Maslákem

Kudlička i Balner na tyčce vyhořeli

Finále soutěže tyčkařů na mistrovství světa v atletice v Londýně bude bez české účasti. Jan Kudlička i Michal Balner překvapivě ztroskotali už na výšce 560 centimetrů. Nechtěně tak napodobili trio svých kolegyň, které neuspěly v páteční kvalifikaci tyčkařek. Limit pro účast ve finále byl 575 centimetrů, ale na postup mezi nejlepších dvanáct nakonec stačilo překonat 560 centimetrů na první pokus.

Balner, jenž letos na mítinku v Hofu zdolal 580 cm, se trápil už od 545 cm, které skočil až na třetí pokus. O patnáct centimetrů výš však už laťku třikrát shodil. Podobně jako tyčkařky se potýkal s tím, že ho tyč neposouvala kupředu.

"Už v rozcvičení jsem nedokázal udělat skok. Vracelo mě to zpátky. Bojoval jsem, co to šlo. Škoda, že jsem těch 560 nezapsal. Myslím, že tam nechybělo úplně moc," hodnotil své vystoupení.

Ještě větší zklamání prožil Kudlička. Nezdar v kvalifikaci ho potkal naposledy při jeho premiéře na mistrovství světa v Berlíně v roce 2009. Loni v Riu de Janeiro měl blízko k medaili, ale v letošní sezoně se mu příliš nedaří a start v Londýně to potvrdil. Po dobrém rozcvičení a slušném pokusu na 545 centimetrech se trápil.

"Na těch 560 jsem tři pokusy zvoral. Třetí už teda byl znouzecnost. To jsem doopravdy čekal do poslední vteřiny. Pak přišel nějaký poryv a foukalo proti, to už prostě v půlce rozběhu víte, že to je na prd," líčil.

Kipruto končí už v rozběhu

V rozběhu závodu na 3000 metrů překážek nečekaně vypadl Keňan Brimin Kipruto, olympijský vítěz z Pekingu 2008 a mistr světa z Tegu, který má ze světových šampionátů čtyři medaile a do Londýna přijel obhajovat bronz.

Keňu, která v této disciplíně získala zlato na posledních pěti MS a devíti olympiádách, budou ve finále zastupovat olympijský šampion z Ria Conseslus Kipruto a Jairus Birech s Ezekielem Kemboiem. Přitom dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa Kemboi i Birech postoupili až časem.

Diskvalifikací skončil rozběh na 400 metrů překážek pro jedničku letošních tabulek Kyrona McMastera. Dvacetiletý reprezentant Britských Panenských ostrovů doplatil na předčasný start.

Maraton ovládl Keňan Kirui, Nývltová čtrnáctá

 Maraton v Londýně dnes vyhrál keňský běžec Geoffrey Kirui v čase 2:08:27 s více než minutovým náskokem před nejbližším pronásledovatelem a získal pro svou zemi už páté zlato v historii mistrovství světa. Odpoledne ho napodobila Rose Chelimová z Bahrajnu. Eva Vrabcová-Nývltová doběhla čtrnáctá v osobním rekordu 2:29:56 jako druhá nejlepší Evropanka.

Kirui se až do loňska věnoval hlavně běhům na dráze, ale letos v dubnu triumfoval v Bostonu při teprve třetím startu na nejdelší mistrovské trati. Přesto v Londýně nepatřil do okruhu největších favoritů.

Zpočátku dělal divákům kolem trati radost domácí běžec Callum Hawkins v tmavých brýlích, který jako by se snažil soupeřům utéct, ale brzy se vrátil do závětří. Na obrátce, kam vedoucí skupina doběhla za 1:05:28, vyrazil dopředu Etiopan Tamirat Tola, který měl z celého startovního pole na kontě nejlepší čas.

S ním udržel krok jen Kirui. Další keňský běžec a velký favorit Daniel Wanjiru, který letos v dubnu vyhrál v Londýně slavný městský maraton, jejich trhák nezachytil a doběhl až osmý. Tola soupeře málem setřásl, ale Kirui malou krizi překonal a pět kilometrů před cílem nasadil k rozhodujícímu úniku.

Vyčerpaný Tola pak jen těsně uhájil stříbro před dotírajícím Alphoncem Simbuem z Tanzánie. Brit Hawkins čtvrtým místem v osobním rekordu 2:10:17 ukázal, že jeho cílem dnes nebylo jen bavit diváky v úvodu závodu.

"Nejlepší trať a nejlepší publikum, jaké jsem při maratonu zažil," složil Londýňanům poklonu vítěz. Stejně hovořil i Hawkins, jehož diváci vytrvale hnali dopředu. "Bylo to šílené. Posledních pět kilometrů jsem neslyšel ani vlastní kroky," řekl britský vytrvalec.

Zato Tola byl zklamán. "Nikdy jsem neběžel tak těžkou trať. Tolik zatáček, to není pro mě. V závěru jsem trpěl, ale jsem rád, že jsem dokázal doběhnout," prohlásil majitel stříbra.

Podobnou roli jako Hawkins hrála pro diváky v odpoledním maratonu žen Alyson Dixonová. Osmatřicetiletá britská běžkyně, která dosud vyhrála jen málo významný maraton v Brightonu v roce 2011, si na domácí trati vytvořila na obrátce až půlminutový náskok. Africké favoritky s osobními rekordy o více než deset minut lepšími ji dlouho nebraly vážně, ale dvanáct kilometrů před cílem její dlouhé sólo ukončily.

Zatímco v závodě mužů bylo rozhodnuto velmi brzy, ženy bojovaly ještě šest kilometrů před cílem ve čtrnáctičlenné skupině. O roztrhání pole se postarala Chelimová, keňská běžkyně v dresu Bahrajnu, a doběhla si pro zlato. Dlouho se s ní držela dvojnásobná mistryně světa Edna Kiplagatová z Keni, ale závěr byl zcela v režii její soupeřky. Sedmatřicetiletá Kiplagatová, která na MS triumfovala v letech 2011 a 2013, tentokrát získala stříbro.

Vrabcová-Nývltová se téměř do poloviny trati držela ve vedoucí skupině, ale pak na ni tempo bylo přece jen příliš rychlé. Ztráta však narůstala jen pomalu a bývalá lyžařka proběhla cílem necelé tři minuty za vítězkou. Poprvé zlomila hranici dvou a půl hodiny a ve srovnání s olympijským maratonem v Riu de Janeiro si polepšila o dvanáct míst. Z Evropanek byla rychlejší jen domácí Charlotte Purdueová.

Klučinová byla desátá, Cachová patnáctá

Belgičanka Nafissatou Thiamová přidala dnes v Londýně k olympijskému zlatu i titul mistryně světa v sedmiboji. Do druhého dne soutěže vstupovala z druhého místa, ale Němku Carolin Schäferovou nechala daleko za sebou už v dálce. V cíli osmistovky měla na kontě 6784 bodů a náskok 88 bodů. Eliška Klučinová obsadila desáté a Kateřina Cachová patnácté místo.

V úvodu druhého dne soutěže skočila Klučinová do dálky 616 centimetrů, s čímž nebyla příliš spokojena, protože umí delší skoky. Vzhledem k problémům s ramenem měla obavy z hodu oštěpem, ale její letošní maximum 41,91 m ji udrželo v první desítce. Tam zůstala i po závěrečné osmistovce, v níž doběhla osmá za 2:13,00 a celkem nasbírala 6313 bodů. Cachová získala 6070 bodů.

Thiamová v hodu oštěpem svůj náskok ještě zvýšila. Na třetí místo se posunula Anouk Vetterová z Nizozemska, která vyhrála oštěpařskou část v novém rekordu mistrovství světa 58,41 m. Osmistovka už na medailovém pořadí nic nezměnila.

Bowieová usedla na sprinterský trůn

Nejrychlejší ženou planety je po dnešním finále stovky na mistrovství světa v Londýně Američanka Tori Bowieová. Cílem finále prolétla v čase 10,85 o setinu před Marie-Josée Ta Louovou z Pobřeží slonoviny. Z českých atletů měl nejblíže k medaili koulař Tomáš Staněk, od bronzu ho na čtvrtém místě dělilo pět centimetrů.

Bowieová doslova vpadla do cíle za cenu odřenin a po stříbru z Ria de Janeiro získala medaili nejcennější. Po sobotní výhře Justina Gatlina tak mají Spojené státy poprvé od roku 2005 sprinterský double na nejkratší trati. Čest evropského sprintu zachraňovala třetím místem Dafne Schippersová z Nizozemska.

Dvojnásobná olympijská vítězka Elaine Thompsonová z Jamajky a největší favoritka doběhla překvapivě až na pátém místě. Prošla sice hladce do finále, ale v něm zaspala na startu podobně jako její slavný krajan Usain Bolt.

Finále:

Muži:
Koule: 1. Walsh (N. Zél.) 22,03, 2. Kovacs (USA) 21,66, 3. Žunič (Chorv.) 21,46, 4. Staněk (ČR) 21,41, 5. Haratyk (Pol.) 21,41, 6. Crouser 21,20, 7. Whiting (oba USA) 21,09, 8. Bukowiecki (Pol.) 20,89.

Ženy:
100 m (vítr +0,1 m/s): 1. Bowieová (USA) 10,85, 2. Ta Louová (Pobř. slon.) 10,86, 3. Schippersová (Niz.) 10,96, 4. Ahouréová (Pobř. slon.) 10,98, 5. Thompsonová (Jam.) 10,98, 6. Ahyeová (Trin.) 11,01, 7. Santosová (Braz.) 11,06, 8. Baptisteová (Trin.) 11,09.

Tyč: 1. Stefanídiová (Řec.) 491, 2. Morrisová (USA) 475, 3. Peinadová (Venez.) a Silvaová (Kuba) obě 465, 5. Ryzihová (Něm.) 465, 6. Bradshawová (Brit.) 465, 7. Newmanová (Kan.) 465, 8. Mullinová (Rus.) 455.

Sedmiboj: 1. Thiamová (Belg.) 6784 b. (100 m př.: 13,54 - výška: 195 - koule: 15,17 - 200 m: 24,57 - dálka: 657 - oštěp: 53,93 - 800 m: 2:21,42), 2. Schäferová (Něm.) 6696 (13,09 - 186 - 14,84 - 23,58 - 620 - 49,99 - 2:15,34), 3. Vetterová (Niz.) 6636 (13,31 - 177 - 15,09 - 24,36 - 632 - 58,41 - 2:19,43), 4. Rodríguezová (Kuba) 6594, 5. Johnsonová-Thompsonová (Brit.) 6558, 6. Dadicová (Rak.) 6417, 7. Visserová (Niz.) 6370, 8. Salmanová-Rathová (Něm.) 6362, ...10. Klučinová 6313 (14,03 - 186 - 14,80 - 24,72 - 616 - 41,91 - 2:13,00), 15. Cachová (obě ČR) 6070 (13,37 - 174 - 11,84 - 24,56 - 615 - 43,67 - 2:15,58).

Kvalifikace:

Muži:

400 m - semifinále: 1. Gardiner (Bah.) 43,89, ...17. Maslák (ČR) 45,24 - nepostoupil.

800 m - semifinále: 1. Bett (Keňa) 1:45,02.

110 m př. - semifinále: 1. McLeod (Jam.) 13,10.

Ženy:

100 m - semifinále: 1. Thompsonová (Jam.) 10,84.

Oštěp: 1. Lu Chuej-chuej (Čína) 67,59, ...5. Špotáková 64,32 - postoupila, 19. Ogrodníková (obě ČR) 59,99 - nepostoupila.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud