9. srpna 2017 • 17:15

Oběť spiknutí?! Nejsem Rooney, zlobí se běžec, který nesměl na start

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šlo opravdu jen o zdravotní potíže? Jeden z favoritů běhu na 400 m Isaac Makwala vidí za svým vyloučením z úterního finále na mistrovství světa mnohem větší konspiraci. Pro BBC komentoval okolnosti, kvůli kterým mu Mezinárodní atletická federace IAAF zakázala vstup na stadion. „Je v tom něco podivného, co nám nechtějí říct. Není to o tom, že jsem měl být nemocný, je v tom něco víc,“ přesvědčuje reprezentant Botswany.



Podle oficiální verze Makwala doplatil na to, že byl jedním z třiceti atletů bydlících na jednom z oficiálních hotelů šampionátu, které postihly žaludeční potíže. Lídr letošních světových tabulek na 200 metrů proto nenastoupil do pondělních rozběhů a z rozhodnutí IAAF poté nemohl startovat ani ve finále na 400 m, ochranka mu zabránila ve vstupu na stadion.

Jenže opravdu nebyl způsobilý pro to, aby se stal hlavním vyzyvatelem jihoafrické hvězdy a pozdějšího vítěze Waydea van Niekerka? Makwala v tom vidí řadu nesrovnalostí. „Jak vám můžou říct, že jste nemocný jen tak od pohledu? Kdyby mě testovali, neměl bych s tím problém, ale oni se jen domnívali, že jsem nemocný,“ divil se.

Sám se cítil na to, aby zaútočil na zlato. Van Niekerk dosáhl v londýnském finále času 43,98 sekundy, Makwala běžel čtyřstovku na mítinku Diamatové ligy v Monaku minulý měsíc za 43,84 sekundy, ale i tehdy nakonec zůstal za svým jihoafrickým sokem (43,73).

Nyní je přesvědčený, že by tomu tak být nemuselo. „Když jsem ho viděl protínat cílovou čáru, říkal jsem si, že jde o běžný čas. Byl jsem ve formě, abych zaběhl rychleji,“ litoval Makwela promarněné příležitosti při závodu, který sledoval ze svého hotelového pokoje.

Z jeho slov je cítit, že neměl ohrozit postavení Van Niekerka, který je po odchodu sprinterského velikána Usainu Bolta pasovaný za jeho nástupce v roli největší globální tváře světové atletiky. „Britové by tohle nikdy nedovolili, kdybych byl Mo Farah nebo Wayne Rooney ,“ zmínil světového šampiona a olympijského vítěze v běhu na 10 kilometrů a bývalého kapitána anglické fotbalové reprezentace.

Makwalův pohled na věc podpořil také bývalý vynikající běžec Michael Johnson, který má ve sbírce čtyři olympijská zlata. „IAAF si brzy uvědomí, jakou chybu udělala. Můžete zkolabovat a je to v pohodě, ale když zvracíte, už to v pořádku není. Tohle jen podporuje konspirační teorie,“ prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud