11. června 2012 • 10:50

Šebrleho nástupce: Pomáhají mu psí známky i orlí dráp od indiánů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáct let trvalo, než český desetibojař, který se nejmenuje Roman Šebrle nebo Tomáš Dvořák, znovu překonal hranici 8000 bodů. Dvacetiletý talent Adam Sebastian Helcelet prestižní metu pokořil o víkendu v Kladně jako teprve devátý Čech v historii. A pomohly mu i neobvyklé talismany.



Krevní skupina Adama Sebastiana Helceleta? Desetiboj!

Tuhle informaci má mladý závodník vytesanou na dvou psích známkách, které hrdě nosí kolem krku. Není v tom vášeň pro válečné historky, ale pro nejtěžší atletickou disciplínu.

„Nechal jsem si to sám udělat. Jednou se mi zničily, tak jsem si nechal znovu udělat dvě stejné známky,“ líčí Helcelet. „Je to doslova srdeční záležitost. Mám tam napsané jméno, příjmení, skupinu a slovo decathlon, což je anglicky desetiboj.“

Helcelet má za sebou nejlepší desetiboj kariéry. O víkendu na mítinku v Kladně o 44 bodů poprvé v kariéře překonal hranici 8000 bodů.

Čeští desetibojaři přes 8000 bodů
Roman Šebrle 9026
Tomáš Dvořák 8994
Robert Změlík 8627
Jiří Ryba  8339
Jan Poděbradský 8314
Věroslav Valenta 8289
Kamil Damašek 8256
Roman Hrabaň  8141
Adam Sebasitan Helcelet 8044

Aby se tak vysoko dostal český závodník mimo hvězdnou dvojici Dvořák – Šebrle, to se stalo naposledy v roce 2001. Tehdy to byl Jiří Ryba na mistrovství světa v Edmontonu.

Zatímco psí známky nosí Helcelet v civilu, během závodů má kolem krku jiný talisman. Koupil ho před dvěma lety na juniorském mistrovství světa v kanadském Monctonu, kde tehdy desetiboj nedokončil kvůli zranění.

„Chtěl jsem aspoň něco příjemného. Tak jsem si koupil korále s orlím drápem od indiánů. Mám ho na každý závod,“ říká Helcelet, který v Kladně splnil limit na mistrovství Evropy v Helsinkách.

Tam  bude mít koncem měsíce možnost bojovat i o účast na olympiádě. K tomu potřebuje splnit ostrý limit 8200 bodů, nebo v přímém souboji porazit Romana Šebrle a získat aspoň 8098 bodů.

Podívejte se na FOTOGALERII z kladenského mítinku:

Adam Sebastian Helcelet se raduje z úspěšného pokusu při skoku o tyči
Adam Sebastian Helcelet se raduje z úspěšného pokusu při skoku o tyči

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud