27. června 2013 • 20:26

Čáslavská se potkala s Beamonem: Budu ho muset pumpnout o podpis!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako se starým kamarádem se gymnastická legenda Věra Čáslavská během ostravské Zlaté tretry přivítala s dálkařskou ikonou Bobem Beamonem. Oba slavné sportovce spojuje olympiáda v Mexiku, kde v roce 1968 dosáhli životních úspěchů.



„Objímali jsme se a líbali, byli jsme plní emocí. Bylo to moc hezký,“ popsala Čáslavská dojemné setkání s Beamonem.

Oba dva se stali symboly mexické olympiády. Čáslavská čtyřmi zlatými medailemi dovršila skvělou kariéru a navíc dala odvážně najevo odpor k tehdejší okupaci Československa, když na stupních lehce odklonila hlavu od sovětské vlajky. Beamon zase předvedl tzv. skok do jednadvacátého století, když masivně zlepšil světový rekord výkonem 890 centimetrů.

„Řekla jsem mu znova, že ho obdivuju. Vzpomněla jsem si, jak bylo kouzelné, když skočil takový rekord a oni na to neměli míry, takže museli někde sehnat obyčejný metr. On to furt nevěděl, a když to ohlásili, byl úplně v extázi. Skákal tam, nikdy na to nezapomenu, bylo to ohromné,“ líčí Čáslavská, která dorazila Ostravy navzdory tomu, že měla poslední měsíc nepříjemné zdravotní problémy a s bolavými zády dokonce několik týdnů strávila v motolské nemocnici.

„Nestačila jsem mu říct, že jsem takový éro, že jsem teď ležela přes měsíc v nemocnici se zraněnou páteří, protože jsem lezla přes plot,“ vysvětluje Čáslavská. „Ztratila jsem klíče od branky, byla půlnoc, tma. A já bych to zvládla bez úhony, jenže jsem šlápla na suchou větev, ta praskla. Kdo mě zachránil? No já sama sebe! Pak mě odvezli do Motola, byla jsem i u pana Koláře.“

Čáslavská se však dala dohromady natolik, aby cestu do Ostravy zvládla, setkání s Beamonem si nemohla nechat ujít. „Byla jsem nadšená, když jsem se to dozvěděla. Ale fůra kamarádů mě prosila, abych ho pumpla o podpis. Tak ho budu muset ještě někde požádat,“ říká Čáslavská.

Zuzana Hejnová předvedla svojí vynikající formu
Zuzana Hejnová předvedla svojí vynikající formu



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud