15. října 2013 • 17:14

Dopingový stín nad Jamajkou: Půl roku před olympiádou se tam netestovalo!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zprávy o nedůsledném antidopingovém boji na Jamajce před loňskými olympijskými hrami pokračují. Podle šéfa mezinárodní antidopingové agentury WADA Davida Howmana se na Jamajce vloni před Hrami půl roku v podstatě netestovalo.



 

 

„Bylo tam období možná pěti až šest měsíců od začátku roku 2012, bez efektivní činnosti. Žádné testování. Možná mohly proběhnout jeden, dva testy, ale nebylo tam žádné testování. Byli jsme tím samozřejmě znepokojeni,“ prohlásil Howman pro agenturu AP.

 

WADA se chystá zkontrolovat dosavadní působení jamajské antidopingové agentury JADCO. Tu po svém odchodu z organizace za nedostatečné testování kritizovala bývalá výkonná ředitelka Renee Anne Shirleyová, podle níž na Jamajce minulý rok proběhlo 96 soutěžních testů.

Mimosoutěžní kontroly, které jsou při odhalování dopingových podvodů daleko účinnější, se ale podle ní v prvních sedmi měsících roku konaly jen dvě.

 

Jamajská atletika měla letos problémy s několika pozitivními testy včetně hvězd typu Veroniky Campbellové-Brownové, Sherone Simpsonové a Asafy Powella. Campbellová-Brownová, dvojnásobná olympijská vítězka na 200 metrů, vyvázla s napomenutím, případy dalších dvou obviněných se budou řešit v lednu.

 

Podle Chrise Turnera, mluvčího mezinárodní atletické federace IAAF, byli jamajští sportovci před olympiádou v Londýně testováni v rámci jejího vlastního antidopingového programu.

 

„Je jasné, že testování jamajských atletů před Londýnem bylo rozsáhlé a důkladné, a tak je to do dneška,“ uvedl Turner pro agenturu Reuters.

 

Podle Turnera bylo v roce 2012 do testovacího programu IAAF zařazeno 19 atletů, kteří byli testováni ve 126 případech. 6,63 kontrol na jednoho atleta je větší průměr než u testovaných Američanů.

 

„Usain Bolt je jeden z nejtestovanějších atletů pod jurisdikcí IAAF a v roce 2012 byl během soutěží i mimo ně testován dvanáctkrát,“ uvedl Turner.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud