30. července 2014 • 20:14

Senzačně splnil limit na ME, svaz ho vyškrtl. Protože nemá nohu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Němečtí atleti budou na mistrovství Evropy zastoupeni 93 reprezentanty, ale nebude mezi nimi dálkař Markus Rehm, který mohl být prvním handicapovaným účastníkem šampionátu. Paralympijský vítěz z Londýna, který ve čtrnácti letech přišel při nehodě při wakeboardingu o část pravé nohy pod kolenem, o víkendu na domácím šampionátu v Ulmu šokoval triumfem a především výkonem 824 cm, kterým se do Curychu kvalifikoval.



Pětadvacetiletý Rehm se ale odráží z karbonové protézy a právě to vyvolalo diskuse ohledně rovnosti podmínek mezi soupeři. Německý svaz nyní na základě biomechanických měření z mistrovského závodu dospěl k závěru, že vzhledem ke katapultovému efektu karbonových vláken existují pochybnosti o porovnatelnosti výkonů, a nezařadil ho do týmu.

"Markus nás nadchl, zaslouží absolutní respekt. Ale nelze pominout pochybnosti, zda k odrazu karbonovou protézou a odrazu lidským kotníkem dochází za srovnatelných mechanických podmínek," konstatoval šéftrenér německých atletů Idriss Gonschinska.

Rehm tak zřejmě přijde i o titul německého šampiona, který by připadl Christianu Reifovi (820 cm). Rozhodnuto o tom ale ještě nebylo.

Rehm tak zřejmě přijde i o titul německého šampiona, který by připadl Christianu Reifovi Rehm tak zřejmě přijde i o titul německého šampiona, který by připadl Christianu ReifoviFoto Profimedia.cz

"Je to škoda a zklamání," reagoval Rehm, ale neuvedl, zda se bude proti rozhodnutí bránit. Případ rozpoutal v Německu velké diskuse s argumenty pro a proti. Mezi těmi, kdo se postavili za handicapovaného sportovce, byl například i jeho soupeř a obhájce evropského titulu Reif. "Výhoda nebo ne, pro mě jsi vítěz, protože jsi všem ukázal, co mohou sportovci s handicapem dokázat," vzkázal na twitteru.

Šéf německého svazu Clemens Prokop přiznal, že rozhodnutí nebylo snadné. Bude nyní apelovat na mezinárodní federaci IAAF, aby situaci kolem startu handicapovaných sportovců se zdravými vyřešila celosvětově jednotná pravidla. "Předstoupíme před IAAF a naléhavě budeme žádat o řešení," řekl Prokop.

IAAF už podobnou záležitost řešila v případě Oscara Pistoriuse, běžce s podkolenní amputací obou nohou. Jihoafričan, který ve své zemi stojí před soudem kvůli zastřelení přítelkyně, si vymohl u sportovní arbitráže start na olympijských hrách a závodil v Londýně 2012. Podle ohlasů právníků v německých médiích by měl velké šance na úspěch i Rehm, pokud by se na CAS obrátil.

Rehm se ale odráží z karbonové protézy a právě to vyvolalo diskuse ohledně rovnosti podmínek mezi soupeři Rehm se ale odráží z karbonové protézy a právě to vyvolalo diskuse ohledně rovnosti podmínek mezi soupeřiFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud