17. září 2014 • 13:15

Hrůza! Trest za doping už dostala i patnáctiletá ruská dvojčata

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dopingové zlo už se nevyhýbá ani dětem. Dvouleté tresty za užívání zakázaných látek dostaly dvě ruské patnáctileté atletky – Olga a Jelena Pauškinovy. Na nedávných Hrách Commonwealthu byla zase přistižena šestnáctiletá nigerijská vzpěračka.



Světová antidopingová agentura WADA musí řešit velký problém. Dopingové praktiky už se objevují u dětí ve věku základní školy. Patnáctiletá ruská dvojčata Jelena a Olga Pauškinovy byla při dubnovém testu usvědčena z užití nespecifikované zakázané látky. Místo rozjedu kariér je tak čeká dvouletá nucená pauza.

Obě sestry jsou přitom talentované atletky, Jelena vloni vyhrála patnáctistovku na evropském olympijském festivalu mládeže EYOF.

„Víme o tom, ale musíme počkat, až o případu obdržíme všechny informace,“ řekl Ben Nichols z tiskového oddělení WADA pro stránky Inside The Games. „Obecně je WADA znepokojena a je si vědoma potřeby informovat nadějné sportovce o nebezpečích dopingu.“

Na nedávných Hrách Commonwealthu v Glasgow vzbudil pozornost případ šestnáctileté nigerijské vzpěračky Chiky Amalahaové, která kvůli dopingu přišla o zlatou medaili ve váze do 53 kilogramů.

Případ atletických dvojčat se ale váže spíš k problematické situaci ruského sportu, v kterém se dopingové případy objevují pravidelně. Spolu se sestrami Pauškinovými dostali testy i další běžci středních tratí Vjačeslav Šalamov a Polina Doncovová a také steeplař Damir Šaurbajev.

Jenom za loňský rok bylo v ruské atletice 32 pozitivních testů. Podobná situace je i v plavání, kde si právě odpykávají tresty světoví rekordmani Julie Jefimovová Vitalij Melnikov. Nedávno byl dočasně suspendován také Vladimir Djatčin, dvojnásobný mistr světa v dálkovém plavání.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud