21. října 2014 • 13:30

Za jak dlouho ho pustí? PĚT otázek a odpovědí o Pistoriusově trestu

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho očekávaný rozsudek nad hendikepovaným atletem Oscarem Pistoriusem je na světě, ale hned po jeho odsouzení na pět let do vězení se vyrojila řada dalších otázek. Na ně vám přinášíme odpovědi.



Odvolá se Pistorius?

Pistoriusův strýc Arnold, u kterého Oscar během procesu bydlel a který je hlavou rozsáhlé rodiny, prohlásil, že se odvolávat nebude. Musel se tak už smířit s tím, že nějakou dobu opravdu stráví ve vězení. Na odvolání mají ale jeho právníci ze zákona 14 dní. Odvolání ovšem zvažuje spíš obžaloba. Ta je prý sice spokojena s tím, že Pistorius musí do vězení, ale zároveň jsou prokurátoři zklamaní, že byl odsouzen jen za zabití z nedbalosti místo vraždy.

Za jak dlouho ho můžou pustit?

To je teď asi nejdiskutovanější otázka. Obžaloba s obhajobou se přou o délku minimálního pobytu za mřížemi. Obhájci tvrdí, že o podmíněnou změnu trestu na domácí vězení může po šestině trestu, tedy deseti měsících. Státní zástupce ovšem mluví o 20 měsících, které bude muset ve vězení strávit ať se děje, co se děje. Poté se mu může trest změnit na domácí vězení, v případě dobrého chování a splnění dalších podmínek může po dalším období žádat i o prominutí zbytku trestu.

Kam ho zavřou?

Podle jihoafrických médií byl Pistorius krátce po 12. hodině ze soudní budovy převezen do blízké centrální věznice v Pretorii. Neměl by ale být v kontaktu s obyčejnými vězni. Nejdříve zamíří do nemocničního křídla a spekuluje se o tom, že poté si trest odpyká ve speciálním střeženém oddělení pro důležité vězně C MAX. Tam v současnosti pobývá jediný trestanec, proslulý Čech Radovan Krejčíř.

Celkový pohled na centrální věznici v Pretorii, kde si odpyká trest Oscar PistoriusFoto Reuters

Kdy se může vrátit k závodění?

Mezinárodní paralympijský výbor se už nechal slyšet, že i pokud by se Pistoriusův trest změnil na domácí vězení či podmínku, závodit ho nenechá. Paralympiáda ani olympiáda v Riu 2016 pro něho tedy nepřichází v úvahu. Organizátoři paralympiády oznámili, že by přemýšleli o jeho možní účasti jen v případě, že by mu byl při odvolání trest snížen.

Co všechno mu hrozilo?

Oscar Pistorius měl na krku mnohem horší obvinění a možný trest, než s jakým nakonec ze soudní síně vyšel. Státní zástupce ho obvinil z úkladné vraždy, za kterou mohl skončit ve vězení až na doživotí. Obžaloba ale podle soudkyně jeho vražedné úmysly neprokázala dostatečně a v září kvalifikovala jeho čin jako zabití z nedbalosti. I tak ale mohl jít až na 15 let za mříže. Vzhledem k neexistenci spodní hranice trestu, ovšem mohl vyváznout i s podmínkou. Nakonec ho soudkyně poslala do vězení na pět let, další tři roky (ale s podmínkou) dostal za ozbrojený incident v restauraci.

Oscar Pistorius míří do policejního auta, které ho odveze do věznice
Oscar Pistorius míří do policejního auta, které ho odveze do věznice

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud