22. října 2014 • 11:00

Pistorius už bydlí. Brutánímu peklu vězení uteče na samotce

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihoafrický paralympionik Oscar Pistorius byl převezen do věznice Kgosi Mampuru II, kde mu začal trest za zabití své přítelkyně Reevy Steenkampové. Tu zastřelil vloni na Valentýna a soud ho za to poslal na pět let do vězení. Pistorius bude zřejmě ubytován v nemocničním křídle, povoleny má dvě hodinové návštěvy o víkendu.



Osmdesát kriminálníků na cele pro čtyřicet, na jednom kavalci dva až tři odsouzení. Znásilňování vězni nakaženými AIDS. Takhle brutální podmínky prý panují v bývalé pretorijské centrální věznici. Za Apartheidu tady byli popravováni nepřátelé režimu, dnes je to nápravné zařízení s tou nejhorší pověstí.

Teď v něm přebývá 7000 lidí, včetně sadistického vraha odpůrců Apartheidu, bývalého policisty a šéfa jihoafrické tajné služby Eugena de Kocka.

Tady bude během svého trestu za zabití Reevy Steenkampové bydlet i Oscar Pistorius, toho ovšem čeká o něco luxusnější cela. Pistorius by měl přebývat v nemocničním křídle na jedné z dvaadvaceti samotek.

Na pokoji bude mít k dispozici toaletu, umyvadlo, skříňku a postel s povlečením. Během soudu se řešila i možnost, že by mu mohla být instalována sprcha s držadly.

Pistorius se tak zřejmě vyhne kontaktu s ostatními vězni, který by pro něj mohl být nebezpečný.

Lidé postávají před vnějšími ploty pretorijské věznice Kgosi Mampuru, kde by si měl svůj trest odkroutit i Oscar Pistorius. Za zabití přítelkyně byl odsouzen na pět let
Lidé postávají před vnějšími ploty pretorijské věznice Kgosi Mampuru, kde by si měl svůj trest odkroutit i Oscar Pistorius. Za zabití přítelkyně byl odsouzen na pět let

„Nedávno jsem se ve věznici zabývala případem znásilnění. Jak můžeme říct, že tomuhle nebude vystaven? Bez nohou bude daleko zranitelnější než normální muž,“ uvedla v minulých dnech probační úřednice Annette Vergeerová.

Pistorius tak bude ubytován v relativním pohodlí. Navíc se může zapojit do různých programů, které mu život ve vězení usnadní. Pokud se bude nudit, může se učit sprejování nebo sváření. Dokonce si může vydělat i nějaké peníze, může zahradničit, vyrábět nábytek či věci z textilu.

Ve věznici jsou také dvě posilovny. Tam může Pistorius pracovat na své fyzičce, což se mu může hodit, pokud by se chtěl po návratu z vězení vrátit ke sportovní kariéře. Mezinárodní paralympijský výbor nicméně oznámil, že Pistoriusovi dovolí závodit až po uplynutí jeho pětiletého trestu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud