25. května 2015 • 14:47

Jakuba Holušu na Tretře podpoří Trojan a autobus plný dětí k tomu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řev nadšené O2 areny, před níž v březnu získal titul halového mistra Evropy, možná ještě zní běžci Jakubu Holušovi v uších a už ho čeká další závod na vlnách euforie tribun. Na úterní Zlaté tretře v Ostravě ho podpoří výprava z rodné Opavy a jeden V.I.P. fanoušek – herec Ivan Trojan.



Půjčka za oplátku, jako v Shakespearovi. Nedávno se Jakub Holuša vydal do Dejvického divadla na Zásek, režijní prvotinu populárního herce Ivana Trojana. Tentokrát mu evropský halový šampion na  1500 metrů mohl laskavost oplatit. Trojan dostal volňásky na nový vítkovický stadion, kde se v úterý večer rozhoří Zlatá tretra.

„Pro Ivana jsme sehnali díky organizátorům lepší lístky, bude jako čestný host,“ vysvětluje Holuša. „On je velký fanoušek sportu, nesmírně se těší. S basketbalistou Petrem Czudkem se znají déle než já. Petr mi říkal, že byli spolu v Třinci na hokeji a Ivan byl schopný běhat po tribunách a burcovat lidi. Na hotelu pak nechal kolegy běhat rovinky a klikovat.“

V úterý ovšem bude aktivita na Holušovi. Na netradiční trati 1000 metrů se utká s dvojnásobným mistrem světa a olympijským šampionem z Pekingu na patnáctistovce, Keňanem Asbelem Kipropem.

„Jsem sám zvědavý, jak rychle Asbel poběží. Budu se snažit držet v kontaktu, abych ho zkusil v posledním kole potrápit. V posledním kole, to možná bude pochod. Uvidíme…“

Zatímco Holuša už na kilometru závodil, pro Kipropa to bude první start.
„Jsou to pro mě zkušenosti. Závod je trochu kratší než patnáctistovka. Je to část motivace v tréninku. Hodně se na to těším,“ líčí Kiprop.

Holuša, který zahájil sezonu limitem pro MS na patnáctistovku na Diamantové lize v Šanghaji, se pokusí atakovat český rekord Lukáše Vydry z roku 1998, který má hodnotu 2:16,56 minuty.

„Kilometr se velice dobře hodí do tréninku. Člověk si zkusí rychlejší než mílařské tempo a patnáctistovka se mu pak běží líp. Tisícovka ale může být zrádná, když se začne rychle,“ říká Holuša, který bude mít v hledišti kromě Trojana i další podporu.

„Poprosil jsem mého pana manažera o dvacet lístků, nakonec to bylo ještě málo,“ vypráví Holuša, rodák z nedaleké Opavy. „Lidí přijede hodně. Od mého prvního trenéra přijede celý autobus dětí. Nový stadion je skvělý. Je neskutečné, co se podařilo vybudovat. Stadionu chybí už jen mistrovství světa a Diamantová liga.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud