11. srpna 2015 • 09:25

Nedůvěra atletické federaci! Harting a spol. natočili speciální video

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Diskař Robert Harting a další převážně němečtí atleti natočili video, na němž vyjádřili nedůvěru mezinárodní atletické federaci IAAF. Kritika souvisí s nedávným obviněním z rozšířeného užívání zakázaných látek v atletice, sportovci vyčítají IAAF nečinnost a nedůslednost v boji s dopingem



Na videu němečtí atleti v čele s olympijským vítězem v hodu diskem Hartingem vystupují se slogany typu "Už vám nemůžeme věřit", "Ničíte náš sport", "Peníze jsou vám přednější než sportovci" či "Chci závodit proti čistým sportovcům, ne monstrům". Harting sám oslovil federaci slovy "drahá IAAF" a vyzval ji k činům. "Teď musíme konat," prohlásil.

Video je reakcí na nedávná obvinění stanice ARD a listu Sunday Times, podle nichž 146 medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších a ve vícebojích mělo podezřelé výsledky krevních testů. Údaje novináři získali bez souhlasu IAAF od utajeného zdroje, který jim poskytl databázi obsahující 12.000 vzorků od 5000 atletů. Hodnoty pak nechali prozkoumat australskými antidopingovými experty Robinem Parisottem a Michaelem Ashendenem.

VIDEO: Snímek německých atletů

IAAF už odmítla jejich tvrzení, že v minulých letech podezřelé výsledky krevních testů neřešila, a argumentovala, že od roku 2009, tedy po zavedení biologických pasů, potrestala kvůli abnormálním hodnotám krevního obrazu přes 60 atletů. Novými obviněními se bude zabývat nezávislá komise Světové antidopingové agentury WADA.

Trojnásobný mistr světa Harting se v boji za čistotu sportu projevil opakovaně. Například se nechal vyškrtnout z nominace na světového atleta roku 2014, aby se neocitl na stejné listině jako americký sprinter Justin Gatlin, který byl v minulosti dvakrát potrestán za porušení pravidel o dopingu. Po zveřejnění videa jej IAAF ústy mluvčího Chrise Turnera v přátelském duchu pozvala do svého sídla, aby spolu problematiku dopingu prodiskutovali.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud