11. srpna 2015 • 17:00

Dopingový skandál: Zpětné testování odhalilo 28 hříšníků z MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle mezinárodní atletické federace IAAF mělo 28 sportovců pozitivní výsledky dopingových zkoušek uložených vzorků z mistrovství světa v letech 2005 a 2007, které byly nyní znovu zkoumány. Federace žádné jméno nezveřejnila, uvedla však, že většina z těchto atletů již ukončila kariéru a někteří už byli za doping potrestáni.



"Jen velmi málo jich dosud ve sportu pokračuje," uvedla IAAF v prohlášení. "Zastavili jsme jim činnost a čeká je disciplinární řízení. Nikdo z nich nebude startovat na mistrovství světa v Pekingu," dodala federace. Atletický šampionát začne v čínské metropoli 22. srpna.

IAAF může uložené vzorky testovat deset let od odebrání. Zpětně dosud potrestala devět atletů za pozitivní nálezy z MS, z toho šest právě z Helsinek 2005.

Předloni federace oznámila, že zakázané látky pomohly v Helsinkách k vítězstvím běloruské koulařce Naděždě Ostapčukové, jejímu krajanovi Ivanu Tichonovi v hodu kladivem a ruské kladivářce Olze Kuzenkovové, o stříbrné medaile přišli kladivář Vadim Děvjatovskij z Běloruska a ruská dálkařka Taťjana Kotovová. Testem neprošel ani běloruský koulař Andrej Michněvič, který skončil ve finále šestý.

Nové kolo zkoumání uložených vzorků z šampionátů v Helsinkách 2005 a Ósace 2007 začalo podle IAAF už v dubnu, "dávno předtím, než ARD a The Sunday Times zveřejnily svá podezření".

Tato média přišla na začátku srpna s tvrzením, že 146 medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších a ve vícebojích mělo podezřelé výsledky krevních testů. Abnormální hodnoty prý vykázaly i některé testy českých atletů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud