19. srpna 2015 • 07:32

Bývalý britský mílař Coe je novým šéfem světové atletiky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý britský mílař Sebastian Coe je novým prezidentem Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF). Sergeje Bubku, někdejšího fenomenálního ukrajinského tyčkaře, při volbách na kongresu v Pekingu jasně porazil. Coe obdržel 115 hlasů, Bubka 92.



Osmapadesátiletý Coe, dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů, v prezidentské funkci vystřídá dvaaosmdesátiletého Senegalce Lamineho Diacka. Ten vedl světovou atletiku šestnáct let. Bubka zůstane ve vedení IAAF coby viceprezident.

Coe slíbil řadu reforem, s nimiž chce atletiku zatraktivnit a zmodernizovat. Prioritou je pro něj boj s dopingem. "V mém životě nebyl úkol, na který jsem byl lépe připraven. Nezklamu vaši důvěru," řekl Coe. Ve 103 let dlouhé historii IAAF je šestým prezidentem.

Do hlasování se zapojil také šéf české atletiky Libor Varhaník. "Jsem přesvědčen, že kongres zvolil moudře. Po šestnácti letech bude vedení IAAF opět v rukou Evropana a věřím, že právě Sebastian Coe se svými znalostmi a zkušenostmi je tím pravým mužem, který z pozice prezidenta nastartuje změny, které atletika potřebuje," uvedl Varhaník.

Sám jej volil a shoduje se s ním v mnoha aspektech jeho programu. "V harmonizaci a přetransformování atletického kalendáře, v potřebě změny komunikace IAAF, v zatraktivnění atletických soutěží, ve snaze soustředit se na rozvoj národních atletických federací, v přenastavení systému spolupráce s obchodními partnery a samozřejmě také v boji proti dopingu," vypočítal český funkcionář v tiskové zprávě.

Volební kongres v Pekingu předcházel mistrovství světa, které začne v čínské metropoli v sobotu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud