2. září 2015 • 13:55

Expert Guzdek o trénování Špotákové: Na kafe s ní rád zajdu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když oštěpařka Barbora Špotáková oznámila, že pro příští sezonu shání trenéra, jeho jméno se okamžitě objevilo mezi kandidáty. Bývalý reprezentant Miroslav Guzdek serveru iSport.cz prozradil, že by se schůzce s šampionkou nebránil. Dlouhodobou spolupráci ale stojí v cestě jeho pracovní povinnosti.



Málokdo na světě dostal takovou oštěpařskou průpravu jako Miroslav Guzdek. Nedávno čtyřicetiletý bývalý reprezentant a sedmý z mistrovství světa 2003 v Paříži v začátcích kariéry naslouchal radám olympijské šampionky Dany Zátopkové. A v jejím závěru si ho do své tréninkové skupiny vzal světový rekordman Jan Železný.

„Nějaké informace jsem pochytil od paní Zátopkové, od Honzy jsem leccos vykoukal, co se týče technické problematiky,“ vysvětluje Guzdek. „Jsem samouk. Konkrétně Dana Zátopková mi dala gró, Honza mi dal nástavbu. Nikde na světě člověk nedostane, co tady.“

Guzdek už kariéru ukončil, ale v atletickém prostředí je stále aktivní a ve volném čase radí především mladým atletům. „Občas mi někdo zavolá, že chce poradit. Nemám s tím problém. Atletika mi dala hodně a rád bych jí něco vracel. Honza Železný nemůže být všude. Když mi někdo zavolá, poradím,“ vysvětluje Guzdek.

Traduje se, že i Špotáková před šampionátem v Pekingu o radu Guzdka požádala a dokonce spolu absolvovali házecí trénink. „Byli jsme jenom na kafi…“ odbývá to Guzdek s úsměvem.

Špotáková ve čtvrtek v Curychu zakončí sezonu, v níž se připravovala sama mimo dohled osobního trenéra. Poté, co se minulý týden v Pekingu nedostala do užšího finále na mistrovství světa, oznámila, že pro příští olympijský rok bude shánět trenéra oštěpařské techniky.

Není to tak dávno, co Guzdek ještě sám závodil.Foto Profimedia
Vhodných lidí v Česku mnoho není a mezi kandidáty se ihned začalo objevovat Guzdkovo jméno. Co kdyby nabídka ze strany oštěpařské šampionky opravdu přišla?

„Zašli bychom spolu na kafe a pobavili bychom se,“ říká Guzdek. „Jestli ano, nebo ne, to nechám budoucnosti. Spíš ne. Kdykoli mi zavolá někdo z mladých, nemám s tím problém. Ale cíleně se tomu věnovat a mít závodníka pod sebou, na to nemám vůbec čas. Spolupráce je málo reálná.“

Guzdek v minulosti pracoval u cizinecké policie a i v současnosti má práci, která ho hodně zatěžuje. Zároveň se ale dál rád pohybuje v atletickém prostředí.

„Atletiku mám rád, dala mi hodně do života, i co se týče bojovnosti, charakteru. Sport člověka zoceluje. Pak je na každém, jak s tím jde dál, když u sportu není,“ vysvětluje Guzdek.

Výkony Špotákové v Pekingu Guzdek pozorně sledoval. „Já jsem jí strašně fandil. Kdyby to bylo o jednom závodě, tak tam určitě medaili má. Dva závody ve dvou dnech jí nesedly,“ míní Guzdek. „Kdyby byl finálový závod v den, kdy byla kvalifikace, mohla hodit šedesát sedm metrů. Co jsem vypozoroval, tak jí tam chyběla šťáva. Možná, že tam byla dlouho. I od sebe vím, že nejlepší je přijet dva tři dny před mítinkem.“

Guzdek každopádně Špotákovou nezatracuje a věří, že v olympijském roce se jí bude dařit lépe.

„Věřím, že příští rok bude úplně jiný. Mám informace, že hodně natrénovala. Já, když jsem to jeden rok přepísknul, druhý rok se zúročilo,“ říká Guzdek. „Neměl bych strach z toho, že příští rok nehodí. Jde o to mít jasno, co chci a přesně za tím si v klidu jít.“

Špotáková v předchozích čtyřech sezonách úspěšně spolupracovala s Janem Železným, vloni však z jeho tréninkové skupiny odešla. Zatím není jasné, jestli je možné, aby se jejich partnerství obnovilo.

„Asi by nebylo špatné, kdyby oba udělali kompromisy a zašli si na kafe,“ říká Guzdek. A pokud by se Špotáková skutečně obrátila na něj?

„Neříkám, že to vylučuju úplně, ale spolupráce je málo pravděpodobná. Bára potřebuje někoho na soustředění a to v mém případě nelze,“ říká Guzdek. „Tohle by bylo první, co bych si s Bárou musel ujasnit. Mám to profesně komplikované.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud