13. září 2015 • 09:00

Oštěpař Veselý po prohře v Bruselu: Tělo se mi bránilo, smutnil

Autor: Aleš Hudský, Jan Hudský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zranění zad pokazilo oštěpaři Vítězslavu Veselému konec sezony. Po osmém místě na mistrovství světa v Pekingu mu unikl i celkový triumf v Diamantové lize, v Bruselu ho předstihl Fin Tero Pitkämäki.



„Byl to Teroho závod, vybojoval ho zaslouženě. Byl prostě nejlepší a vítězství mu přeju,“ uvedl Veselý. „Mé tělo se bránilo. Když jsem se rozběhl, nebyl jsem schopen využít svou levačku na plnou váhu. Mé tělo se podvědomě uhýbá bolesti zad, které mám. Nemohl jsem naplno využít rozběhu.“

Pitkämäki před dvěma lety na mistrovství světa v Moskvě s Veselým prohrál o pouhý decimetr, tentokrát se smál.

„Víťa už ligu vyhrál. Teď byla řada na mě. V Bruselu jsem sice oštěp vyhrál pětkrát, v oštěpařské lize jsem první ale poprvé, po mnoha druhých místech. Jsem spokojen i s výkonem, hodil jsem sice jednou k devadesátce, ale byl to přešlap,“ uvedl Pitkämäki.

Poslední mítink atletické Diamantové ligy v Bruselu už nepřinesl světový rekord, necelých 50 tisíc diváků ale hnalo atlety ke špičkovým výkonům a padaly i rekordy roku 2015.

Atletický svět zajímal především ohlášený dvojstart Justina Gatlina na sprintech. Gatlin nakonec nastoupil jen na stovce, kterou vyhrál.

„Promarnil jsem šanci porazit Justina. Když jsem ho na 90 metrech dobíhal, najednou jsem ztuhnul… Moje chyba, moje škoda,“ stěžoval si Jamajčan Asafa Powell, který doběhl pátý.

Gatlin měl opravdu namále. Jak sám po závodě řekl: „Po 75 metrech jsem ucítil bodnutí ve čtyřhlavém stehenním svalu. Doběhl jsem, ale… na dvoustovku jsem raději nenastoupil.“

A tady jsou letošní vítězové.
A tady jsou letošní vítězové.

Na tiskovce po závodě pak Gatlin pro server iSport.cz zhodnotil i průběh letošní sezony, v níž byl dlouho jasným králem, aby na mistrovství světa v Pekingu na stovce i dvoustovce prohrál s Usainem Boltem.

„To víte, že má očekávání byla velká. Vždyť v loňské sezóně jsem běhal spoustu závodů s časy kolem 9,8, letos jich bylo spousta už za 9,7. A na mistrovství světa jsem získal dvě stříbrné medaile, to považuji za velký úspěch, to se počítá. Příští sezóna bude ještě lepší, to vám slibuji!“ uvedl Gatlin. „V Pekingu jsem byl blízko ke zlatu. Ale doběhl jsem ve skvělém času a výkonem jsem překvapil i sám sebe. Jsem spokojen!“

Na rozdíl od Bolta působí Gatlin mnohem méně excentricky, skoro až introvertně, tvář mu ale neopouštěl úsměv a omezený čas tiskovky smetl ze stolu s tím, že zodpoví všechny dotazy. A na závěr ochotně novinářům pózoval na selfie fotografie… A nakonec navrhl i jednu inovaci šéfům světové atletiky.

„Proč nezorganizovat můj duel s Usainem Boltem na koberci Mondo na pláži v Las Vegas? To by vyvolalo pro náš sport v USA obrovskou publicitu a přilákalo k němu mladé lidi,“ zahlásil Gatlin. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud