10. listopadu 2015 • 13:55

Rusce hrozí doživotní zákaz, dál trénuje na Rio: Je to blud!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská běžkyně Maria Savinovová, pro kterou vyšetřovací komise Mezinárodní antidopingové agentury WADA požaduje doživotní diskvalifikaci, se dál připravuje na olympijské hry v Riu de Janeiro. Tam by chtěla obhajovat zlatou medaili z londýnské osmistovky, ruským atletům však kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu hrozí vyloučení z her.



Trenér Savinovové Vladimir Kazarin označil obvinění vznesená vůči jeho svěřenkyni i dalším ruským atletům a trenérům za "naprostý blud". V rozhovoru pro web sport-express.ru uvedl, že Savinovová dál trénuje. "Myslím, že nyní nikoho naše plány nezajímají, ale chtěli bychom se zúčastnit olympiády v Riu," řekl kouč.

Dopingové téma ho už unavuje. Prohlásil, že obvinění Savinovové stojí jedině na záznamu telefonického rozhovoru, v němž se atletka údajně přiznala k dopingu. Tuto nahrávku získala televizní stanice ARD, která ji pak využila v pořadu o systematickém dopingu v ruském sportu.

"Je to naprostý blud. Používali jsme výhradně povolené preparáty. Do odvysílání pořadu ARD žádná obvinění proti Máše (Savinovové) nebyla. Dokonce ani žádné náznaky, že by nebyla čistá," prohlásil Kazarin.

Na otázku, zda jsou s běžkyní "připraveni na nejhorší", odpověděl, že se nemíní vzdát. "Jsme připraveni bránit se. Jestliže nejsme vinni, tak proč bychom měli snášet nějaký trest," zdůraznil.

Ruské ministerstvo sportu v dnešním prohlášení slíbilo, že obvinění ruské atletiky z rozsáhlého porušování antidopingového kodexu pečlivě prostuduje a poté přijme odpovídající opatření. Ministerstvo zároveň dodalo, že mnohé věci obsažené ve zprávě vyšetřovací komise WADA nejsou překvapením.

"Jsme si plně vědomi problémů v Ruské atletické federaci a ze své strany jsme udělali vše k nápravě situace," uvedl úřad a poukázal například na výměnu v čele federace i na postu hlavního trenéra. "WADA by se měla držet reálných faktů a důkazů," upozornilo ministerstvo. Obvinění ruských atletů z organizovaného dopingu posléze označil za nepodložené i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Bývalý šéf Ruské antidopingové agentury Nikolaj Durmanov ostře reagoval na obvinění, že ředitel moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov nařídil před loňským auditem WADA zničit přes 1400 uchovaných vzorků. "To jsou normální praktiky, vzorky likvidují všechny laboratoře, protože je prostě není kde skladovat. Někdy o to žádají samy federace, když je vzorek A negativní. Neničí se jen ty, u kterých je z určitých důvodů výslovně požádáno, aby byly uchovány," citoval Durmanova R-Sport.

WADA odebrala akreditaci moskevské antidopingové laboratoři

Mezinárodní antidopingová agentura (WADA) odebrala v rámci skandálu ruských atletů podezřelých ze systematického dopingu akreditaci moskevské laboratoři. Vyslyšela tak pondělní požadavek své nezávislé vyšetřovací komise.Ta ve zveřejněné zprávě obvinila ruskou atletickou federaci z rozsáhlého porušování antidopingového kodexu, doporučila vyloučení Ruska z IAAF a také ze všech soutěží včetně olympijských her.

Maria Savinovová je jednou z atletek, pro kterou komise navrhuje doživotní zákaz činnosti Maria Savinovová je jednou z atletek, pro kterou komise navrhuje doživotní zákaz činnostiFoto EPA

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud