15. února 2016 • 11:30

Dopingový skandál ONLINE: Zemřel šéf ruské agentury, který musel skončit

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký dopingový skandál dopadl na světovou atletiku. Vše spustila zpráva  vyšetřovací komise Mezinárodní antidopingové agentury WADA, po které IAAF vyloučila dočasně ruskou federaci ze všech soutěží včetně olympijských her kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu. Vývoj událostí sledujeme ONLINE.



ÚTERÝ 1. BŘEZNA

14:00

Sedmnáctiletý ruský překážkář Maksim Kosjukov dostal čtyřletý trest za doping, protože po vítězství na domácím juniorském šampionátu v běhu na 110 metrů překážek měl loni v červnu pozitivní nález na steroid metenolon. Trest vynesl Ruský olympijský výbor, neboť tamní atletická federace byla kvůli systematickému dopingu vyloučena z mezinárodní federace IAAF a nemůže o takových opatřeních rozhodovat. Distanc platí Kosjukovovi zpětně, všechny jeho výsledky od června byly anulovány. Kvůli metenolonu přišla v minulosti o olympijské zlato z Londýna běloruská koulařka Naděžda Ostapčuková. Ruský olympijský výbor v lednu potrestal za doping i čtveřici atletek v čele s osmistovkařkou Irinou Maračevovou.

PONDĚLÍ 15. ÚNORA

11:00

Bývalý výkonný ředitel ruské antidopingové agentury (RUSADA) Nikita Kamajev zemřel dva měsíce poté, co kvůli dopingovému skandálu v domácí atletice odstoupil z funkce. Podle informací médií podlehl infarktu, který ho podle dalšího bývalého člena vedení RUSADA Ramila Chabrijeva postihl při lyžování. Rusko bylo kvůli obvinění z rozsáhlého a státem řízeného podávání dopingu atletům v listopadu vyloučeno z mezinárodní asociace IAAF a moskevská laboratoř přišla o licenci WADA. Kamajev a Chabrijev odstoupili společně s celým vedením RUSADA v polovině prosince, aby uvolnili místo novému managementu. Ten povede reorganizaci antidopingového systému v Rusku a pokusí se dosáhnout zrušení suspendace tak, aby mohli ruští atleti v srpnu startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro.


ČTVRTEK 11. ÚNORA

9:37

Potravinářský koncern Nestlé se po čtyřech letech rozhodl ukončit spolupráci s Mezinárodní atletickou federací (IAAF), která se v poslední době potýká s dopingovými a korupčními skandály. Předseda IAAF Sebastian Coe se ale s vypovězením pětileté sponzorské smlouvy zajišťující peníze na dětský program nechce smířit a hodlá s Nestlé jednat o jejím dodržení. "Rozhodli jsme se tak kvůli negativní publicitě spojené s obviněními z korupce a rozšířeného dopingu, která byla proti IAAF vznesena," uvedli zástupci Nestlé v oficiálním prohlášení s tím, že by další spolupráce mohla poškodit jejich dobré jméno.

PONDĚLÍ 25. LEDNA

11:40

Ruský olympijský výbor potrestal čtveřici atletek za porušení pravidel o dopingu. Jednou z nich je osmistovkařka Irina Maračevová, jež v roce 2012 doběhla třetí na mistrovství Evropy v Helsinkách a po diskvalifikaci vítězné krajanky Jeleny Aržakovové za doping se dodatečně posunula na druhé místo. Jednatřicetiletá Maračevová dostala dvouletý distanc, stejně dlouho se nesmí účastnit závodů ani chodkyně Anna Lukjanovová, někdejší juniorská vicemistryně světa. Dvojnásobný trest obdržely čtvrtkařka Jelena Nikulinová a osmistovkařka ??ria Nikolajevová. Konkrétní provinění ruský olympijský výbor nezveřejnil. Jde o první tresty vynesené svrchovanou sportovní organizací v Rusku od vyloučení národního atletického svazu z mezinárodní federace IAAF kvůli systematickému dopingu v zemi.

10:00

Světová atletika přišla kvůli skandálu s dopingem a korupcí o jednoho z největších sponzorů, firmu Adidas. Německý výrobce sportovních potřeb podle informací BBC ukončil s federací IAAF smlouvu čtyři roky před vypršením jedenáctileté spolupráce. Atletická federace podepsala s Adidasem smlouvu v listopadu 2008, podle BBC se ročně jednalo o sumu osm milionů dolarů (200 mil. korun). Dalšími oficiálními partnery IAAF jsou Canon, Toyota, Seiko, TDK, TBS a Mondo. Ztráta Adidasu je pro světovou atletiku další velkou ránou po provalení systematického dopingu ruských sportovců a také dlouholetou korupce nejvyšších funkcionářů IAAF v čele s bývalým prezidentem Laminem Diackem. Za úplatu kryli dopingové případy právě ruských atletů.

PÁTEK 15. LEDNA

10:00

Předseda Mezinárodní atletické federace Sebastian Coe uznal, že Rada IAAF, jejímž je dlouholetým členem, měla vědět o korupci v nejvyšších sférách atletiky. V reakci na druhou část zprávy Světové antidopingové agentury WADA, která byla zveřejněna ve čtvrtek a která obviňuje IAAF z naprostého selhání v boji s dopingem, prohlásil, že podnikne kroky, aby se obdobná situace už nikdy neopakovala. "Zavedu v Radě nový systém, aby se můj nástupce nikdy nedostal do pozice, že její členové nevědí o každodenním fungování celé organizace," řekl Coe na čtvrteční tiskové konferenci v Mnichově.

ČTVRTEK 14. LEDNA

15:02

Mezinárodní atletická federace (IAAF) podle Světové antidopingové agentury (WADA) naprosto selhala v boji s dopingem. Za hlavního viníka označila nezávislá komise bývalého prezidenta IAAF Laminea Diacka. Senegalský funkcionář podle ní také nese zodpovědnost za korupci v nejvyšších sférách atletiky. "Je zodpovědný za organizování a umožnění konspirace a korupce v IAAF," stojí ve zprávě WADA. "Diack podle všeho vytvořil úzký uzavřený okruh lidí, který fungoval jako neformální a nelegitimní vládní struktura mimo organizaci IAAF. Diack věděl o podvodech a vydírání atletů, kteří se nechtěli podvolit pravidlům této struktury," uvedla antidopingová agentura ve zprávě, která měla 89 stran. VÍCE ZDE>>>

PONDĚLÍ 11. LEDNA

12:00

Všechny světové rekordy by měly přestat platit. Vedení britské atletiky tak reaguje na rozsáhlý dopingový skandál s tím, že by tak začala nová éra. V rámci čtrnácti různých opatření navrhuje zvýšené tresty pro dopingové hříšníky ve výši minimálně osmi let, aby přišli o dva olympijské cykly a jejich veřejnou databázi. "Nastal čas pro radikální reformu. Důvěryhodnost atletiky byla minulý rok ohrožena jako nikdy předtím," řekl šéf britského atletického svazu Ed Warner. V takovém případě by zůstaly "zmraženy" i historicky nejlepší výkony oštěpařů Jana Železného (98,48) a Barbory Špotákové (72,28) a Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů (1:53,28), z halových pak čas Kratchvílové na 400 metrů (49,52) i výkon koulařky Heleny Fibingerové (22,50).

ČTVRTEK 7. LEDNA

15:00

Etická komise Mezinárodní asociace atletických federací IAAF v souvislosti s dopingovým skandálem v Rusku vynesla doživotní tresty zákazu činnosti pro bývalého šéfa ruského svazu Valentina Balachničeva, trenéra chodců a vytrvalců Alekseje Melnikova a Papu Massateho Diacka, syna bývalého šéfa IAAF Lamineho Diacka. Někdejší ředitel antidopingového programu IAAF Gabriel Dollé má zastavenou činnost na pět let. Balachničev v okamžité reakci označil celou kauzu za zpolitizovanou a zvažuje proti trestu odvolání.

STŘEDA 6. LEDNA

12:00

Předseda Mezinárodní atletické federace Sebastian Coe chce zvýšit rozpočet na boj s dopingem ze současných čtyř milionů dolarů (101 milionů korun) na dvojnásobek. Toto opatření, které je součástí plánu na očištění současné atletiky, by mělo být přijato do šesti měsíců. "Můžete si být jisti, že všechny problémy beru velmi vážně," řekl devětapadesátiletý Brit, jenž v srpnu vystřídal v čele IAAF kontroverzního Senegalce Laminea Diacka.

ÚTERÝ 29. PROSINCE

10:00

Druhá část výbušné zprávy nezávislé komise o systematickém dopingu v atletice bude zveřejněna 14. ledna. Oznámila to Světová antidopingová agentura (WADA). Podle dřívějších náznaků se očekává, že druhý díl zprávy by se měl věnovat údajné korupci a uplácení v nejvyšších patrech světové atletiky. První část zprávy byla odtajněna v listopadu po téměř ročním vyšetřování a vedla k tomu, že bylo Rusko na neurčito vyřazeno ze všech mezinárodních soutěží.

PÁTEK 25. PROSINCE

20:00

Mezinárodní atletická federace IAAF se musí bránit dalšímu podezření, že se snažila tajit pozitivní dopingové testy ruských sportovců. Deník Le Monde zveřejnil v pondělí dva roky starý e-mail vysokého funkcionáře IAAF Nicka Daviese, v němž psal o mediální strategii týkající se dopujících ruských atletů před mistrovstvím světa v Moskvě. Davies, dřívější ředitel komunikace a zástupce generálního sekretáře IAAF a nynější ředitel kanceláře předsedy Sebastiana Coea, poslal kontroverzní e-mail 19. července 2013 Papovi Massatovi Diackovi. Syn tehdejšího šéfa IAAF Laminea Diacka pracoval pro federaci jako mediální a marketingový konzultant.

PÁTEK 27. LISTOPADU

12:00

ŠÉF SLIBUJE REFORMY. Předseda Mezinárodní atletické federace Sebastian Coe slíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby očistil notně pošramocenou pověst IAAF i "královny sportu". Zároveň už učinil první kroky související s reformou celé organizace, zejména v rámci jejího provozu v Monaku, kde IAAF sídlí. Na čtvrtečním zasedání rady IAAF Coe oznámil, že zrušil roční smlouvu s monackým pětihvězdičkovým hotelem Fairmont, kde měl jako předseda k dispozici apartmán s obsluhou. Byla rovněž uzavřena kancelář na Villa Miraflores, kterou IAAF vrátila monackému knížectví. Všichni tamní zaměstnanci byli převedeni do hlavního sídla IAAF. VÍCE ZDE>>>

ČTVRTEK 26. LISTOPADU

15:55

Ruský atletický svaz přijal bez výhrad vyloučení z IAAF kvůli systematickému dopingu a nebude podnikat žádné právní kroky, aby se proti němu bránil. Naopak ruští funkcionáři přislíbili, že budou aktivně spolupracovat na rozsáhlých reformách, aby mohli být přijati zpět. Oznámila to IAAF na svém zasedání v Monaku. Ruský svaz podle zástupců Rady IAAF písemně potvrdil, že "v plném rozsahu akceptuje své vyloučení a nebude požadovat slyšení". Před návratem do struktur IAAF musí Rusko splnit řadu reformních kroků, potrestat sportovce, trenéry, lékaře a všechny další zapletené v minulosti do dopingu. "V Rusku teď velice tvrdě pracujeme na tom, abychom mnoho změnili. Budeme s nominovanou komisí aktivně spolupracovat. Doufám, že se určitém čase dočkáme kladných výsledků a návratu do rodiny IAAF," uvedl v dopise Radě IAAF generální sekretář ruského svazu Michail Butov.

PÁTEK 20. LISTOPADU

10:54

Minimálně tři ruští atleti nerespektovali rozhodnutí IAAF a navzdory vyloučení národní federace ze všech mezinárodních soutěží kvůli porušování antidopingového kodexu startovali v závodech. Jedním z hříšníků je Viktor Ugarov, jenž v neděli vyhrál maraton v japonské Kanazawě. Jména dalších dvou atletů zatím nebyla zveřejněna. Ruský atletický svaz o tom informoval na svém webu. Od IAAF prý dostal vyrozumění, že se tři ruští atleti zúčastnili 14. a 15. listopadu maratonských nebo jiných závodů, což znamená porušení suspendace. Ugarov už byl z maratonu v Kanazawě diskvalifikován a od organizátorů nedostane startovné ani prémie. Všem provinilcům nyní hrozí disciplinární řízení.

ČTVRTEK 19. LISTOPADU

18:50

Ruští atleti přijdou o účast na halovém mistrovství světa 2016. První zprávu svého inspekčního týmu o ruském antidopingovém programu totiž má rada Mezinárodní atletické federace IAAF projednávat až 27. března, týden po skončení šampionátu v Portlandu. Pětičlenný inspekční tým, vedený norským antidopingovým expertem Runem Andersenem, má poprvé přijet na kontrolu do Ruska ještě v tomto roce. Jeho první zprávu, na jejímž základě posoudí postup reforem, však má rada IAAF dostat na stůl až 27. března na jednání v Cardiffu, týden po skončení halového mistrovství světa.

STŘEDA 18. LISTOPADU

12:20

Pětice ruských atletek, pro které Světová antidopingová agentura WADA navrhla doživotní zákaz startů, se hodlá bránit soudně. Žalovat za pomluvu budou německou televizní stanici ARD a manžele Vitalije a Julii Stěpanovovy, kteří v jejím dokumentárním pořadu promluvili o dopingových praktikách v ruské atletice. Informovala o tom agentura RIA Novosti, která citovala jednu z podezřelých běžkyň Kristinu Ugarovovou. Dalšími jsou olympijská vítězka v běhu na 800 metrů z Londýna Maria Savinovová, bronzová medailistka z téhož závodu Jekatěrina Poistogovová, Anastasia Bazdyrevová a Taťjana Mjazinová.

ÚTERÝ 17. LISTOPADU

17:22

RUS ZÁVODIL I VYHRÁL NAVZDORY TRESTU. Ruský vytrvalec Viktor Ugarov běžel a dokonce vyhrál nedělní maraton v japonské Kanazawě, ačkoli dva dny předtím bylo Rusko kvůli podezření ze státem organizovaného dopingu dočasně vyřazeno z mezinárodních soutěží. Atletická federace IAAF dnes oznámila, že Ugarovovi organizátoři nevyplatí startovné ani prémie, běžci navíc hrozí disciplinární řízení.

16:19

Dopingové mraky se kromě Ruska stále víc stahují také nad keňskými atlety. Podle šéfa vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA Dicka Pounda z rozsáhlé zprávy o dopingových praktikách jasně vyplývá, že zejména ve vytrvalostních disciplínách se v Keni systematicky užívaly zakázané látky. Více ZDE>>>

PONDĚLÍ 16. LISTOPADU

13:40

Rozsáhlý dopingový skandál, který nyní řeší mezinárodní federace IAAF, může mít po zveřejnění další části zprávy Světové antidopingové agentury WADA vážné důsledky pro celou atletiku. Podle jednoho z členů vyšetřovací komise WADA totiž může závěrečná zpráva obsahovat doporučení, aby byla celá atletická federace vyloučena z olympijských her. Zpráva má být zveřejněna do konce roku. VÍCE ZDE>>>

NEDĚLE 15. LISTOPADU

17:00

KDO POVEDE RUSKOU ATLETIKU? Ruský atletický svaz si v lednu zvolí zcela nové vedení. Dopingový skandál, který měl za následek vyloučení z mezinárodní federace IAAF, budou vyšetřovat zvláštní komise. Rozhodlo o tom prezidium svazu v Moskvě na mimořádném zasedání, které svolalo ministerstvo sportu. Volby by se měly uskutečnit na dalším mimořádném jednání 16. ledna za přítomnosti pozorovatelů z IAAF. O prezidentský post se chce podle ruských médií ucházet olympijská vítězka v bězích na 800 a 1500 metrů Světlana Mastěrkovová. Údajně není vyloučena ani kandidatura tyčkařské hvězdy Jeleny Isinbajevové. Ministr sportu Mutko oznámil, že se vedení atletiky prakticky celé změní. "Přijdou noví, moderní lidé," řekl. Podle bývalého svazového šéfa Valentina Balachničeva by k nim mohli patřit například bývalá dálkařka Taťjana Lebeděvová či nynější šéftrenér a někdejší osmistovkař Jurij Borzakovskij.

12:00

Šéf světové atletiky Sebastian Coe přiznal, že pokud on a jeho kolegové nevezmou současnou dopingovou krizi opravdu vážně, nečeká jejich sport mnoho zítřků. Prezident mezinárodní federace IAAF to napsal ve sloupku v listu Sunday Telegraph s tím, že on i jeho spolupracovníci rozhodně mohli udělat víc, aby současnému skandálu zabránili. "Rozhodnutí potrestat Rusko bylo velmi těžké. Ale čisté atlety nejlépe ochráníte tím, že jim demonstrujete svou neochvějnou oddanost. A to nejen slovy," řekl Coe.

SOBOTA 14. LISTOPADU

Špičkoví atleti včetně těch českých přivítali iniciativu mezinárodní federace IAAF v boji proti dopingu a ruskému státem řízenému užívání nedovolených podpůrných prostředků. Po dočasném vyloučení ruské federace z IAAF ale zároveň upozorňují, že podobně propracovaný systém mohou mít i další země. VÍCE ZDE>>>

Ruská atletická federace nevyloučila, že se proti pozastavení členství v mezinárodní federaci IAAF bude bránit u Arbitrážního sportovního soudu v Lausanne, kam by mohla podat odvolání. Podle zastupujícího předsedy svazu Vadima Zeličenoka bude záležet na tom, jak IAAF zareaguje na změny, které vedení ruské atletiky po odhalení skandálu s rozsáhlými dopingovými praktikami přichystá.

PÁTEK 13. LISTOPADU

22:40

Mezinárodní atletická federace IAAF kvůli systematickému dopingu pozastavila členství ruskému svazu. Ruští atleti tak nesmějí startovat na mezinárodních soutěžích a hrozí jim, že přijdou o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. O suspendaci dnes rozhodla Rada IAAF, hlasování dopadlo jednoznačně v poměru 22:1.

18:30

Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová požádala mezinárodní atletickou federaci IAAF, aby nezakazovala startovat na hrách v Riu de Janeiro všem ruským sportovcům. O doporučení Světové antidopingové agentury WADA bude rada IAAF jednat dnes večer.

Isinbajevová v otevřeném dopise označila současnou situaci ruských atletů za smutnou. "Ale naléhavě vás prosím, neházejte všechny do jednoho pytle. Odejmout právo účasti na soutěžích IAAF a olympijských hrách 2016 v Riu těm, kteří za nic nemohou, by bylo nespravedlivé," uvedla třiatřicetiletá světová rekordmanka.


12:35

Rusko nabízí "rozsáhlou spolupráci" na dopingových reformách a je připraveno zřídit novou antidopingovou agenturu. Několik hodin před jednáním Rady atletické federace IAAF o osudu ruských atletů a jejich případném vyloučení ze soutěží to oznámil ministr sportu Vitalij Mutko.

12:00

ANTIDOPINGOVÝ ZÁKON V NĚMECKU. Profesionálním sportovcům bude v Německu hrozit až tříleté vězení, pokud budou přistiženi při užití dopingu. Lidem, kteří podají zakázané podpůrné prostředky nezletilým, bude hrozit až desetiletý trest. Spolkový sněm dnes schválil příslušný návrh zákona, který na doping pohlíží jako na podvod. "Toto je historický moment. Schválením zákona říkáme, že ten, kdo dopuje, se dopouští podvodu i v trestněprávní rovině," řekl při projednávání zákona ministr spravedlnosti Heiko Maas. Podle něj přijatou normu podporuje většina německých sportovních svazů. "Jsem si jistý, že díky tomuto zákonu bude profesionální sport čistší a čestnější," řekl ministr.

9:05

V dopingové kauze ruských atletů nastává klíčový den, v jehož průběhu se prostřednictvím videokonference sejde Rada mezinárodní federace IAAF, aby rozhodla o případném trestu pro ruskou federaci. Té hrozí i vyloučení z olympijských her v Riu de Janeiro. VÍCE ZDE>>>

ČTVRTEK 12. LISTOPADU

23:32

Ruský olympijský výbor vyzval k odstoupení Valentina Balachničeva, bývalého prezidenta národní atletické federace. Pondělní zpráva nezávislé vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA označila právě šestašedesátiletého Balachničeva za hlavní postavu ruského dopingového skandálu, na němž se údajně podílel i zatajováním pozitivních testů za úplatu. Balachničev letos v únoru kvůli dopingovým kauzám především chodeckých reprezentantů rezignoval na post šéfa ruské atletiky, kterou vedl přes 20 let. V exekutivě Ruského olympijského výboru však zůstal.

16:15

ŽELEZNÝ O DOPINGU. Potrestat všechny ruské atlety plošným zákazem startu na velkých akcích je podle Jana Železného nesmysl. „Nemůže existovat kolektivní vina,“ říká legendární oštěpař a šéf atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava. VÍCE ZDE>>>

11:30

VOLBA V PRAZE NEBUDE. Dopingová aféra v Rusku ovlivňuje i budoucnost Evropských her. V závěru příštího týdne měl být na valném shromáždění Evropských olympijských výborů v Praze vybrán hostitel příštích her v roce 2019, ale volba byla z programu vyřazena. Hlavním a v podstatě jediným uchazečem jsou společně Kazaň a Soči. Po letošní celkem úspěšné premiéře "malé evropské olympiády" v Baku je pokračování značně nejisté. Nizozemsko, které mělo hostit druhý ročník v roce 2019, se jen pár dní před zahájením v Baku pořadatelství vzdalo. Neoficiálně zájem projevily Minsk, Istanbul a Glasgow, ale za jediného vážného kandidáta je považována ruská dvojice Kazaň - Soči.

STŘEDA 11. LISTOPADU

22:30

Podle prezidenta Vladimira Putina je nezbytné, aby Rusko "co nejotevřeněji" spolupracovalo s mezinárodními sportovními organizacemi na vyšetření dopingového skandálu svých atletů. Zároveň se v zemi rozběhne i vnitřní vyšetřování a někdo za aféru musí nést osobní zodpovědnost. Putin to řekl na setkání s ministrem sportu Vitalijem Mutkem v Soči.

"Těmto zprávám musíme věnovat maximální pozornost a proti dopingu bojovat. Bude nezbytné zahájit vlastní vyšetřování a zjistit, kdo nese za takové porušování antidopingových pravidel osobní zodpovědnost. Zároveň musíme zabezpečit profesionální a co nejotevřenější spolupráci s mezinárodními organizacemi," řekl Putin. "Sport je zajímavý jen tehdy, když je čestný," dodal.

17:42

Zatímco ochozy pražské O2 Areny v březnu bouřily v euforii nad medailovými zážitky Jakuba Holuši a spol., v zákulisí vřel úplně jiný příběh. Vyšetřovatelé pověření nezávislou komisí WADA během pražského halového mistrovství Evropy kontaktovali podezřelé ruské atletky. Zpráva zveřejněná na stránkách WADA obsahuje konkrétní detaily. VÍCE ZDE>>>

17:20

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach očekává, že Rusko přijme potřebná opatření, aby jeho atleti v příštím roce nechyběli na hrách v Riu de Janeiro. Vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF a ze všech soutěží v pondělí doporučila Světová antidopingová agentura WADA kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu.

Bach v televizním rozhovoru celou záležitost označil za "selhání země", odmítl však odpovědět na otázku, zda požadavek na vyloučení ruských atletů z her podpoří i MOV. Jako první nyní podle něho musí zareagovat mezinárodní atletická federace IAAF.

"Jsme přesvědčeni, že nový prezident (IAAF) Sebastian Coe udělá vše, co je třeba, a mezinárodní federace přijme nezbytná opatření. A myslíme si rovněž, že Rusko bude spolupracovat, aby vyhovělo požadavkům WADA a jeho atleti mohli na olympijských hrách startovat," řekl Bach.

15:30

REAKCE SPONZORŮ. Dopingový skandál ruských atletů může mít pro mezinárodní federaci IAAF dalekosáhlé finanční důsledky. Sponzoři berou doping jako selhání systému, zvlášť pokud je do aféry zapleten kvůli údajným úplatkům nedávný předseda IAAF Lamine Diack. Případné prodloužení smluv zvažuje podle agentury Reuters hned několik partnerů světové atletiky.

"Je to obrovský úder pěstí do atletické čelisti. Už v minulosti bylo těžké tento sport prodat a získat finance a nyní to bude ještě složitější," uvedl marketingový specialista Andrew Woodward, který do roku 2011 pracoval pro firmu VISA, jednoho z hlavních olympijských sponzorů.

Velké zklamání vyjádřili zástupci společnosti Canon, jednoho z největších výrobců fotoaparátů a tiskáren. "Jde o velmi neetické chování a doufáme, že nové vedení IAAF zareaguje rychle a zodpovědně," stojí v prohlášení firmy. Skandál slíbil vyřešit nový šéf IAAF Sebastian Coe, který si vyžádal oficiální vyjádření Ruska.

Čínská petrochemická korporace Sinopec zvažuje, zda s IAAF prodlouží smlouvu. "Musíme zvážit, jestli další spolupráce bude korespondovat se strategií naší skupiny," uvedla firma.

11:52

Bývalý předseda Mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diack rezignoval v souvislosti s nynější dopingovou aférou na funkci čestného člena Mezinárodního olympijského výboru. Dvaaosmdesátiletý Senegalec, který byl členem MOV 15 let a loni se stal čestným členem, je podezřelý, že přijal nejméně 200.000 eur (takřka 5,5 milionu korun) od ruských atletů za krytí jejich dopingových případů.

10:31

Vyloučení z účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro hrozí i keňských atletům, pokud tato africká země urychleně nezmění svůj přístup k boji s dopingem. Někdejší slavný běžec a současný předseda národního olympijského výboru Keni Kipchoge Keino to řekl agentuře Reuters. V pondělí zveřejněná zpráva Světové antidopingové agentury o systematickém užívání zakázaných látek v ruské atletice obsahuje jen první část informací, které komise WADA ve svém vyšetřování shromáždila. Další hodlá zveřejnit do konce roku a šéf komise Kanaďan Dick Pound na pondělní tiskové konferenci v Ženevě naznačil, že další ostře sledovanou zemí je právě Keňa. VÍCE ZDE>>>

9:10

Slavná ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová pokračuje v přípravách na návrat k závodění navzdory hrozbě, že bude ruským atletům znemožněna účast na olympijských hrách na základě aktuálního dopingového skandálu. Isinbajevová doufá, že v příští sezoně skočí světový rekord. VÍCE ZDE>>>

ÚTERÝ 10. LISTOPADU

20:01

Dopingový skandál v ruské atletice bude s jejími představiteli řešit prezident Vladimír Putin. Ve středu se setká mimo jiné s reprezentačním šéftrenérem Jurijem Borzakovským, olympijským vítězem v běhu na 800 metrů, který byl do funkce uveden letos v zimě poté, co po několika dopingových aférách ruských chodců rezignoval Valentin Maslakov. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dnes obvinění odmítl s tím, že chybí důkazy. "Dosud nebyl předložen žádný důkaz, takže je těžké obvinění nějak komentovat. Jsou neopodstatněná," řekl mluvčí.

10:29

Ruská běžkyně Maria Savinovová, pro kterou vyšetřovací komise Mezinárodní antidopingové agentury WADA požaduje doživotní diskvalifikaci, se dál připravuje na olympijské hry v Riu de Janeiro. Tam by chtěla obhajovat zlatou medaili z londýnské osmistovky, ruským atletům však kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu hrozí vyloučení z her. Trenér Savinovové Vladimir Kazarin označil obvinění vznesená vůči jeho svěřenkyni i dalším ruským atletům a trenérům za "naprostý blud". V rozhovoru pro web sport-express.ru uvedl, že Savinovová dál trénuje. "Myslím, že nyní nikoho naše plány nezajímají, ale chtěli bychom se zúčastnit olympiády v Riu," řekl kouč.

13:03

Mezinárodní antidopingová agentura (WADA) odebrala v rámci skandálu ruských atletů podezřelých ze systematického dopingu akreditaci moskevské laboratoři. Vyslyšela tak pondělní požadavek své nezávislé vyšetřovací komise. WADA má akreditovaných 35 laboratoří po celém světě, Moskva byla jednou z osmnácti v Evropě. Její ředitel Grigorij Rodčenkov podle závěru komise nařídil těsně před loňským prosincovým auditem WADA zničit přes 1400 uchovaných vzorků coby možných důkazů. V moskevské laboratoři se také údajně pohybovali lidé z ruské tajné služby, kteří zastrašovali zaměstnance.

10:27

Nebýt půlkařek Marie Savinovové a Jekatěriny Poistogovové, nad nimiž se po pondělním zveřejnění zprávy Mezinárodní antidopingové agentury WADA ohledně systematického dopingu v ruské atletice vznáší hrozba doživotní diskvalifikace, mohla mít Američanka Alysia Montaňová tři medaile z olympijských her či mistrovství světa. Na OH 2012 v Londýně skončila na osmistovce pátá, na MS 2011 v Tegu i 2013 v Moskvě čtvrtá - pokaždé za některou z obviněných Rusek. Devětadvacetiletá Montaňová, která po loňské mateřské pauze znovu závodí, souhlasí s možným vyloučením Ruska ze světové atletické asociace IAAF a tím i ze všech soutěží včetně olympijských her. Zároveň doufá, že se dočká některého z cenných kovů. "Ten bronz si plně zasloužím, i bez slavnostního vyhlášení by byl symbolem mé dřiny," řekla Montaňová o olympijském finále osmistovky v Londýně, kde sice doběhla pátá, avšak výkony vítězné Savinovové i třetí Poistogovové jí hned přišly "nevysvětlitelné a vysoce podezřelé".

10:05

V den, kdy předstoupil před celý svět a v očekávaném projevu oznámil zjištění nezávislé komise WADA ohledně dopingu v Rusku, si Dick Pound ráno popovídal s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem. „Byl jsem v Lausanne, měli jsme snídani,“ říká Kejval. ROZHOVOR S JIŘÍM KEJVALEM ZDE>>>

PONDĚLÍ 9. LISTOPADU

15:22

Nezávislá vyšetřovací komise Mezinárodní antidopingové agentury WADA doporučila vyloučit ruskou federaci ze světové atletické asociace IAAF a tím i ze všech soutěží včetně olympijských her kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu. Navrhla také doživotní zákaz činnosti zatím pěti sportovcům a stejnému počtu trenérů či funkcionářů. Mezi nimi figuruje i jméno olympijské vítězky v běhu na 800 metrů z Londýna Marie Savinovové. VÍCE ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud