11. února 2016 • 13:39

Výzva pro české oštěpaře: Do Ostravy přijedou zlatý i stříbrný z MS

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mužský oštěp bude v pátek 20. května na Zlaté tretře Ostrava znovu velkým tahákem. Na začátku olympijské sezony prověří silnou českou skupinu trenéra Jana Železného špičková konkurence. Přijedou mistr světa Julius Yego z Keni a Egypťan Ihab Abdelrahan, na loňském MS v Pekingu stříbrný.



Na světovém šampionátu v Číně rozbourali letitou dominanci Evropy, teď přijedou Yego s Abdelrahmanem do Ostravy na Zlatou tretru. Yego půjde na start jako obhájce loňského vítězství.

„Moje skvělá sezona 2015 začala v Ostravě, kde jsem porazil víc kvalitních oštěpařů. Bylo pro mě výjimečné dostat vítěznou trofej od Jana Železného,“ vzpomíná Yego, který se kdysi učil oštěpařskou techniku z youtube, kde sledoval právě hody světového rekordmana Železného.

V minulé sezoně byl Yego oštěpařským králem. Už během roku v Birminghamu hodil masivních 91,39 metrů. Světový šampionát v Pekingu pak vyhrál novým africkým rekordem 92,72 metru.

„Teď se do Ostravy vrátím jako mistr světa,“ těší se Yego. „Momentálně jsem na tréninkovém kempu v Jižní Africe s mým finským trenérem a kolegou Ihabem Abdelrahmanem. Jsem si jistý, že v létě uvidíme víc devadesátimetrových hodů než vloni. Věřím, že už v Ostravě.“

Yego i Abdelrahman trénují pod dohledem finského experta Petteri Piironenena, oběma v začátcích pomáhalo stipendium IAAF. Teď už jsou však oba hvězdami. A pořadatelé doufají, že silná konkurence pomůže některému ze závodníků, mezi nimiž budou i Češi Vítězslav Veselý, Petr Frydrych a Jakub Vadlejch, k hodu přes devadesát metrů. V Ostravě tak daleko naposledy hodil Železný v roce 1997 (92,42).

Organizátoři už dříve potvrdili start čerstvého mistra světa v tyči, Kanaďana Shawna Barbera. Na čtvrtce se představí štafetoví šampioni David Verburg s osobním rekordem 44,41 sekundy a Kyle Clemons (44,84). Už vloni v létě účast předběžně přislíbil jamajský sprinter Usain Bolt.

Lístky se v síti Ticket-Art.cz prodávají už od prosince v cenách 200 – 300 korun na vedlejších tribunách a 1500 korun na hlavní tribuně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud