Romana Barboříková
18. května 2016 • 17:25

Má kariéra je v cílové rovince, tuší Bolt. Chce překonat rekord na dvoustovce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uběhlo deset let od doby, kdy se na Zlaté tretře v Ostravě objevil tehdy ještě zcela neznámý mladý jamajský sprinter. Během té doby startoval na nejznámějším mítinku v Česku sedmkrát, osmou čárku za účast si připíše už tento pátek, kdy v Ostravě poběží 100 m.



„Za těch deset let jsem zestárl, z toho nemám radost, ale zase jsem vyzrálejší. Mám víc medailí, to je fajn. Mám i víc fanoušků, inspiroval jsem hodně dětí,“ odpověděl světoznámý atlet na dotaz, jak se od roku 2006 změnil.

Už tehdy sportovní manažer mítinku Alfons Juck věřil, že mu do Ostravy přijela budoucí hvězda, i když asi ani on nemohl tušit, jakých rozměrů. V průběhu let odpovídal v Česku na mnoho dotazů, ovšem zatím ne na ten týkající se konce jeho kariéry. Toto téma už se ale v případě devětadvacetiletého Jamajčana začíná řešit. A přiznává to i on sám. „Už jsem v cílové rovince. Blížím se k cílové čáře, ale nedokážu říct, jak blízko jsem,“ řekl sportovní terminologií ve středu Bolt .

Bolt v Praze startoval dětské závody a dostal raketu
Video se připravuje ...

Ani s blížícím se koncem velkého běhání ale neopouští myšlenku dalšího vylepšení a posunutí hranice světového rekordu. „Moje motto je, že všechno je možné. To mám v hlavě. Když budu dál zdravý, můžou být i rekordy. Hlavně na 200 metrů. To je můj cíl, prolomit hranici 19 sekund, na to se soustředím.“

Teď se ale soustředí na nejbližší závod, kterým je Zlatá tretra. Před ní se objevily zprávy, že po prvním závodu v Georgetownu měl problémy se zadním stehenním svalem. „Měl jsem s ním trochu potíže, ale byl jsem u doktora, který řekl, že to není nic vážného. Teď už se cítím mnohem líp. V úterý jsem i trénoval,“ uklidnil fanoušky sprinter, který zvládnul 100 metrů zaběhnout v čase 9,58 sekundy.

Jít proti času nedokáže ale ani on, takže s přibývajícími roky se musí nutně trochu měnit i jeho trénink. „Když nejsem zraněný, trénuju dvakrát denně. Ale když stárnete, potřebujete víc masáží, ledových koupelí. Je to náročnější, než když jsem byl mladý. Požadavky vašeho těla jsou jiné. Je to něco, na co si musíte zvyknout,“ uvědomuje si i sám atlet, který je vzorem mnoha malých a mladých sportovců.

Jeho start v Ostravě můžete sledovat v pátek v 18.45 přímo na stadionu, ONLINE přenos vám nabídneme na iSport.cz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud