22. května 2016 • 13:02

Každý den maraton! Běžec porazí nejvyšší česká pohoří pro dobrou věc

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Islandu mu prý ženské padaly kolem krku. Proslavil se tam tím, že proběhl celou zemi od severu k jihu, pak z východu na západ a pak ještě kolem dokola. Vybíral tím peníze na vozíčkáře. Teď si ultramaratonec René Kujan vytyčil další cíl. Zdolat v poklusu nejvyšší vrcholy sedmi českých pohoří v Česku a pomoci tím paraplegikům. „Každý den chci uběhnout aspoň maratonskou vzdálenost,“ hlásí 41letý nadšenec, který v civilu dělá překladatele a novináře.



Čtvrtého června vyrazí. Nazuje boty, a osmnáct dní se po Česku nebude pohybovat jinak než během. Přitom před osmi lety se smiřoval s tím, že se na nohy nikdy nepostaví. Právě kvůli tehdejšímu zážitku je teď René Kujan ochotný pomáhat hendikepovaným.

Seděl na sedadle spolujezdce, žádný airbag. Těžká nehoda. Doktoři ho tehdy museli oživovat několikrát, než ho přivedli k sobě, následovala operace páteře a postupné smiřování, že s běháním je šmitec. Půl roku rehabilitoval v Kladrubech, kde poznal spoustu lidí na vozíku. A dneska běhá jak srna.

„Lidi tam na tom byli fyzicky mnohem hůř než já, ale psychicky pro mě nepochopitelně a záhadně líp,“ vrací se Kujan k nepříjemným vzpomínkám. Sebral se z toho. Obdivuhodně.

Na Islandu před lety běžel z nejjižnějšího bodu k nejsevernějšímu. Pak od nejvýchodnějšího k nejzápadnějšímu. A pak ještě kolem dokola. Ten poslední, kdy obíhal celý ostrov, si na kilometry přepočítal po svém, tak jak je zvyklý. „Ekvivalent byl asi 32 maratonů ve 30 dnech,“ uvádí bláznivé číslo.

Něco podobného má v plánu i teď. Chce porazit sedm nejvyšších českých pohoří, sedm nejvyšších vrcholů každého z nich. Samozřejmě během, stejným způsobem se bude pohybovat nejen při cestě na vrchol, ale i při cestě z pohoří na pohoří.

„Co do vzdálenosti chce každý den zaběhnout minimálně maratonskou vzdálenost, tedy aspoň 42 195 metrů,“ říká ultramaratonec. Během toho se k němu může kdokoliv připojit. Kdokoliv, kdo bude chtít. Když nebudete vědět, kde Kujan zrovna je, na internetu lze zjistit číslo speciálního telefonu, který bude mít neustále u sebe, 41letý běžec vám řekne, kde zrovna je, dáte si sraz a poběžíte spolu.

Tenhle projekt má jeden přesahový cíl. Kujan dlouhodobě podporuje Českou asociaci paraplegiků, právě pro ně by chtěl vybrat podle svých slov aspoň tři sta tisíc korun. „Náš generální partner každou korunu zdvojnásobí, dělalo by to pak šest set tisíc,“ maluje si Kujan vytyčenou částku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud