25. května 2016 • 11:14

Přijde o stříbro z Pekingu? Ruská soupeřka Špotákové měla dopovat

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezi 14 ruskými sportovci, u kterých nové otestování vzorků z olympijských her v Pekingu odhalilo užití dopingu, je podle ruských médií i oštěpařka Maria Abakumovová. Nyní třicetiletá atletka před osmi lety v dramatické finálové bitvě prohrála s Barborou Špotákovou a získala stříbrnou medaili. Medaili v Pekingu získalo deset ze čtrnácti sportovců, kterým nyní hrozí diskvalifikace.



Pokud se doping Abakumovové potvrdí, mistryně světa z roku 2011 přijde o svoji jedinou olympijskou medaili. Na druhé místo za Špotákovou , která ruskou rivalku porazila posledním hodem dlouhým 71,42 metru, se posune Němka Christina Obergföllová. Bronz připadne Britce Goldie Sayersové.

Ruský olympijský výbor potvrdil, že dostal od Mezinárodního olympijského výboru informaci o pozitivním výsledku 14 znovu testovaných vzorků. Jména sportovců však oficiálně neoznámí, dokud nebudou provedeny analýzy kontrolních vzorků B a nezačne disciplinární řízení. To by mělo být začátkem června.

Česká oštěpařka Barbora Špotáková na tréninku se svým trenérem Rudolfem Černým a fenkou Kevinou
Česká oštěpařka Barbora Špotáková na tréninku se svým trenérem Rudolfem Černým a fenkou Kevinou

Podle ruských médií měli pozitivní dopingové nálezy kromě Abakumovové i běžkyně Anastasija Kapačinská, Taťjana Firovová (obě stříbro ze štafety na 4x400 m), Julija Čermošanská (zlato ze štafety na 4x100 m), Jekatěrina Volkovová (bronz na 3000 m překážek), Inga Abitovová, běžec Denis Alexejev (bronz ze štafety na 4x400 m), chodec Denis Nižegorodov (bronz na 50 km), výškařka Anna Čičerovová (bronz), vzpěračky Marija Šainovová (stříbro) a Naděžda Jevsťuchinová (bronz), koulař Ivan Juškov, desetibojař Alexandr Pogorelov a veslař Alexandr Kornilov.

MOV nechal pomocí pokročilejších metod otestovat 454 uchovaných vzorků z Pekingu. Cílem nové kontroly byli sportovci, u nichž je pravděpodobné, že se zúčastní srpnových olympijských her v Riu de Janeiro.

Pro ruský sport je to další dopingový skandál v krátké době. Loni v listopadu bylo Rusko vyloučeno z mezinárodních atletických soutěží kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu, jeho reprezentanti přišli například o březnové halové mistrovství světa v Portlandu a hrozí jim neúčast na hrách v Riu. Vedení ruské atletiky se zavázalo splnit řadu reformních bodů a dvacetičlenná rada IAAF v čele s prezidentem Sebastianem Coem by 17. června měla rozhodnout, zda suspendaci zruší.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud