20. června 2016 • 13:55

Nová Hejnová? Šampionka chce mladý supertalent jednou trénovat

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měla vykulené oči jako malé dítě pod stromečkem. Čerstvě osmnáctiletá Tereza Vokálová si na mistrovství republiky v Táboře zlepšila osobní rekord na 400 metrů překážek o víc než sekundu a půl a kromě senzačního titulu si vysloužila srovnávání s šampionkou Zuzanou Hejnovou. Mají společné velké předpoklady i jméno své první trenérky. A možná toho bude i víc.



Úsilí z cílové roviny se rozpustilo do naprosto nevěřícného úsměvu, to když Tereza Vokálová v cíli finále mistrovství republiky mrkla na čas a tvář se uvolnila přívalem endorfinů.

„Najednou se zlepším docela fakt dost, takže jsem tomu fakt nedokázala uvěřit,“ hlásila rozesmátá Vokálová. „Říkala jsem si, jestli je to vůbec můj čas, a jestli se to nějak nezbláznilo, nebo neporouchalo…“

Časomíra oznámila výkon 57,22, jasně nejlepší letošní juniorský čas v Evropě, šestý na světě. A co je zajímavé z českého pohledu? Je to ostrý limit pro červencové mistrovství Evropy dospělých v Amsterdamu. A také výkon, který Vokálovou dostává do podobných sfér, v nichž kdysi začínala dvojnásobná světová šampionka Zuzana Hejnová.

Vokálová v Táboře zaběhla svůj průlomový čas tři dny po svých osmnáctinách. Ve stejném věku měla Hejnová osobní rekord o 22 setin pomalejší. Měla však tehdy za sebou už titul na dorosteneckém mistrovství světa a další medaile na MEJ a MSJ.

„Jestli je na úrovni Zuzky? Úplně si to teď nedokážu v hlavě srovnat, ale myslím, že asi jo. Ale Terka je prvním rokem juniorka, je ještě dost času,“ říká Dana Jandová, první trenérka Hejnové, která teď rozjíždí kariéru Vokálové. „Běžela to dneska úžasně. Je to holka, která běží od sedmé překážky stejně jako Zuza, stupňuje běh a v konci jí nedojdou síly.“

Vokálová začíná pronikat do velké atletiky v Jablonci, stejně jako před lety Hejnová. Společné mají také začátky u víceboje. „Jedeme úplně stejně, vícebojařkou cestou. Zuzka byla běhavější v objemu, Terezka je rychlejší,“ vysvětluje Jandová.

Cesty současné hvězdy a její možné nástupkyně se v budoucnosti můžou propojit.

„Jsme domluvené se Zuzkou, že si příští rok ještě Terezku nechám, pak už Zuzka asi skončí a já ji předám Zuzaně,“ říká Jandová. Vokálová už s touhle variantou počítá.

„Přesně tak. Až dodělám školu, půjdu do Prahy a doufám, že budu trénovat u Zuzky,“ plánuje. S Hejnovou jsou už teď kamarádky a šampionka jí radila i před táborským šampionátem. „Přála mi hodně štěstí, přála mi k narozeninám, protože jsem měla ve čtvrtek osmnáctiny. Psala mi, jak nato, takže jsem ji poslechla…“ líčí Vokálová.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud