21. června 2016 • 10:00

Trenér Dibabaové byl zatčen, našli u něj EPO. Pomáhal i Farrahovi

Autor: ČTK, jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér etiopské mistryně světa v běhu na 1500 metrů Genzebe Dibabaové byl ve Španělsku zatčen za přechovávání a distribuci dopingu. Policie prohledala jeho pokoj v hotelu poblíž Barcelony, kde byl somálský kouč Jama Aden na soustředění s třemi desítkami svých svěřenců, a našla EPO a další zakázané látky.



Spolu s třiapadesátiletým Adenem byl zadržen a obviněn také jeho marocký asistent. Do tří dnů by proti nim podle španělských médií měla být vznesena obžaloba.

Pro vyšetřovatele je Jama Aden důvěrně známým jménem. Připravoval juniorského mistra světa v běhu na 1500 metrů Hamzu Driouche, jemuž byl v roce 2013 vyměřen dvouletý trest za nesrovnalosti v biologickém pase. Mělo se tehdy za to, že dopoval.

Vloni Aden vyvolal ještě větší skandál, když zabezpečoval jedno ze soustředění dvojnásobného olympijského vítěze Mo Farraha (5000 a 10 000 metrů v roce 2012 v Londýně) a Driouch tehdy byl ve stejné tréninkové skupině jako Farrah, přestože to měl podle pravidel zakázané.

Policisté zabavili majetek somálského trenéraFoto EPA

Lidé blízko Farrahovi (a rovněž zástupci Britské atletické federace) tehdy ubezpečili, že Farrah je natolik ponořen do tréninku, že si ani neuvědomuje, kdo všechno se kolem něho pohybuje. Aden prý pouze pomáhal zajistit tréninkové podmínky.

Mezinárodní atletická federace k jeho zatčení vydala prohlášení, v němž sděluje: „Zatčení trenéra Jama Adena je výsledkem dlouhého vyšetřování, které začalo v roce 2013 ve spolupráci s Interpolem, španělskými úřady, španělskou policií a španělskou antidopingovou agenturou.“

Vedle Dibabaové, hlavní favoritky olympijské patnáctistovky v Riu, byli na soustředění její krajani z Etiopie a další atleti ze Somálska, Súdánu, Džibuti, Alžírska, Jemenu, Kataru, Egypta a Velké Británie. Všichni se zároveň museli podrobit dopingovým testům. Aden jezdil na soustředění do Sabadellu pravidelně od roku 2013.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud