6. července 2016 • 10:45

Soud rozhodl, Pistorius je VINEN. Atlet jde na 6 let do vězení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius dostal u soudu v Pretorii šest let vězení za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové. Soudkyně Thokozile Masipaová tak nevyhověla žalobě, která požadovala minimálně patnáctiletý trest.



Je proto možné, že státní zástupce požádá o možnost se odvolat. Soudkyně uvedla, že si jeho případné argumenty vyslechne ještě dnes. Obhájce jihoafrického paralympijského šampiona, jenž má amputované obě nohy pod koleny, oznámil, že se odvolávat nebude. Přestože původně žádal místo vězení o udělení veřejně prospěšných prací, nebude riskovat zpřísnění trestu.

Příbuzní jsou s trestem smíření. "Rodina rozsudek akceptuje," řekla mluvčí Pistoriusových Anneliese Burgessová. Verdikt nekritizovali ani rodiče zastřelené modelky. "Rodina už dříve řekla, že si přeje dát právu volný průběh. A to se stalo. Dál se k tomu vyjadřovat nebudou," řekl zástupce Steenkampových Dup de Bruyn.

Soudkyně Masipaová při čtení rozsudku uvedla, že shledala významné a přesvědčivé polehčující okolnosti, které jí umožnily jít pod minimální patnáctiletou hranici za vraždu. Při určování výše trestu vzala v úvahu vážnost spáchaného činu, zájmy společnosti a dopad na rodinu oběti. Pistorius má sice podle ní výbušnou povahu, není ale agresivní a může se po odpykání trestu naplno začlenit zpět do společnosti. Bude ale záležet na jeho přístupu.

"Veřejné mínění může být hlasité a vytrvalé, ale nemůže hrát žádnou roli v rozhodování tohoto soudu," prohlásila Masipaová s odkazem na volání části veřejnosti po respektování minimální patnáctileté sazby za vraždu. "Jsem toho názoru, že dlouholeté vězení by v tomto případu spravedlnosti neposloužilo," dodala.

Pistorius byl po vynesení verdiktu odveden do zadržovací cely v soudní budově, odkud bude ještě dnes převezen do vězení. Podle expertů BBC si bude muset za mřížemi odpykat minimálně polovinu šestiletého trestu, než bude moci požádat o podmínečné propuštění. Čas, který si už ve vězení odpykal po prvním rozsudku, se mu do nového trestu započítávat nebude. Podle jiných zdrojů může požádat o propuštění po odpykání třetiny trestu, tedy po dvou letech.

Pistorius v noci na Valentýna v roce 2013 zastřelil Steenkampovou několika ranami přes dveře toalety. Při své obhajobě se bránil tvrzením, že ji považoval za zloděje a střílel v sebeobraně.

Původně byl uznán vinným ze zabití z nedbalosti a v říjnu 2014 dostal pětiletý trest. Po roce byl propuštěn do domácího vězení a žil v domě svého strýce v Pretorii. Loni v prosinci však odvolací soud překvalifikoval jeho čin na vraždu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud