6. října 2016 • 12:58

Hejnová má trenéra z Německa. Povede ji bývalý překážkář Balzer

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německou cestou se vydala překážkářka Zuzana Hejnová po rozchodu se svým dosavadním koučem Daliborem Kupkou. Jejím novým trenérem se stal čtyřiačtyřicetiletý Němec Falk Balzer, vicemistr Evropy 1998 na 110 metrů překážek. Hejnová se bude připravovat střídavě v německém Hofu a v Praze.



Hejnová se s Daliborem Kupkou rozešla těsně před odletem na dovolenou a po nedělním návratu si rychle vybrala náhradu.

„V hlavě jsem si sesumírovávala, kdo by mě mohl trénovat. Trenéry v Čechách znám, takže jsem se s nimi nemusela scházet a poznávat je osobně. Takže jsem se chtěla poohlídnout i někde za hranicemi,“ vysvětlovala Hejnová. „Kontakt na mého budoucího trenéra jsem dostlala od Heleny Fuchsové, která se osobně zná s přítelkyní trenéra, která běhala čtyřstovku, je olympijská medailistka, a mistryně světa na čtvrtku. Přes ni jsem hledala kontakty.“

Zuzana Hejnová má nového trenéra: Rozhodli jsme to už před dovolenou
Video se připravuje ...

Přes špičkovou čtvrtkařku devadesátých let Anju Rückerovou, která se mimo jiné v roce 1997 stala mistryní světa ve štafetě a o dva roky později získala na čtvrtce stříbrnou medaili, se dostala na Falka Balzera. Vicemistr Evropy z roku 1998 je časem 13,12 sekundy devátým nejlepším Evropanem historie na 110 metrů překážek.

„Musel jsem se kouknout natřikrát. Říkal jsem přítelkyni: Wow!“ popisoval Balzer první písemnou komunikaci s Hejnovou, dvojnásobnou světovou šampionkou. „Je to potěšení, ale jsem si vědom odpovědnosti.“

Komunikace zatím v angličtině


Hejnová se bude připravovat střídavě v německém Hofu a v Praze. „V pondělím začínám na čtrnáct dní v Německu. Trenér souhlasil, že na týden přijede do Prahy, abych byla pod dozorem, na což nejsem úplně zvyklá, že bych trenéra měla pořád u ruky. Ale myslím, že tenhle model bude nejlepší,“ říká Hejnová.

Oproti tréninkové skupině Dalibora Kupky budou Hejnové v Německu scházet kvalitní parťáci pro trénink v čele se čtvrtkařským šampionem Pavlem Maslákem. Místo toho bude trénovat se mladou skupinou, od níž si s novým trenérem slibují především zlepšení v rychlosti.

„Budeme se soustředit na to, abychom odbourali problémy s achilovkou. Pak bychom se soustředili na překážky a hlavně na zvýšení rychlosti,“ vysvětluje Balzer. „V halové sezoně půjde hlavně o to, aby jí závodění bavilo. Mělo by jí přinášet radost.“

Hejnovou tak čeká zásadní změna tréninku. Rychlost nikdy nepatřila k jejím silným stránkám, královnou své disciplíny se stala díky citu pro rytmus, technické dokonalosti a také vytrvalosti.

„Když jsem Falkovi řekla, jak jsem trénovala, řekl mi: To jsi trénovala na maraton?“ směje se Hejnová.

Nový pár spolu zatím komunikuje anglicky, Hejnová ale už začala s pilováním němčiny. „Včera jsem si koupila Němčinu pro samouky. Já věřím tomu, že když tam budu takhle často něco pochytím,“ řekla Hejnová.

Falk měl v roce 2001, na závěr své aktivní kariéry dopingový problém. V těle mu byl nalezen zakázaný nandrolon a dostal dvouletý trest. „To je minulost,“ neřeší to Hejnová.

I po změně trenéra pro ni v příští sezoně zůstává velkou motivací snaha o třetí titul světové šampionky v řadě, o který se může pokusit na srpnovém šampionátu v Londýně.

„Pro mě je to jednoznačný cíl,“  potvrzuje Hejnová. „Budu mít novou motivaci, myslím, že uděláme všechno proto, aby to tak dopadlo.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud