2. prosince 2016 • 21:46

Nejlepší atleti roku 2016: Vládne sprinter Bolt a vytrvalkyně Ayanaová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepšími atlety uplynulého roku podle Mezinárodní atletické federace IAAF byli dnes v Monaku vyhlášeni jamajský sprinter Usain Bolt a etiopská vytrvalkyně Almaz Ayanaová. Zatímco rekordman ankety Bolt získal prestižní ocenění už pošesté, Ayanaová triumfovala poprvé v kariéře.



Třicetiletý Bolt, který na olympijských hrách v Riu de Janeiro vybojoval stejně jako v Pekingu a Londýně tři zlaté medaile, dostal přednost před britským vytrvalcem Moem Farahem a jihoafrickým čtvrtkařem Waydem van Niekerkem.

Letos neporažený Bolt, jenž hodlá příští rok po světovém šampionátu v Londýně ukončit kariéru, anketu poprvé vyhrál v roce 2008 a naposledy před třemi lety. Poté jej na trůnu vystřídali francouzský tyčkař Renaud Lavillenie a americký desetibojař Ashton Eaton.

Pětadvacetiletá Ayanaová v Riu v běhu na 10.000 metrů překonala letitý světový rekord o 14 sekund. Na pětce, kde je úřadující mistryní světa, přidala bronz, ovládla i celkové hodnocení disciplíny v Diamantové lize.

Díky tomu se stala třetí etiopskou vítězkou ankety po Meseret Defarové (2008) a Genzebe Dibabaové (2015). Spolu s ní byly v užší nominaci další dvě olympijské vítězky - jamajská sprinterka Elaine Thompsonová a polská kladivářka Anita Wlodarczyková.

Česká atletika neměla zastoupení ani v širším seznamu. O trojici finalistů v obou kategoriích rozhodli Rada IAAF, představitelé takzvané IAAF Family, kterou tvoří mimo jiné členské federace či zástupci sportovců, a fanoušci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud