31. března 2017 • 16:41

Za pět let ze sedmého místa až k bronzu. Čapková má „dopingovou“ medaili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká běžkyně Tereza Čapková získá po dopingových nálezech soupeřek dodatečně bronzovou medaili ze závodu na 1500 metrů na mistrovství Evropy v roce 2012. Ve finále šampionátu v Helsinkách doběhla sedmá, už čtyři její přemožitelky však byly diskvalifikovány. Naposledy byla z výsledků vyškrtnuta Turkyně Gamze Bulutová, která byla v cíli druhá. Kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu Bulutová přišla rovněž o stříbro z olympijských her v Londýně.



"S trochou nadsázky můžu říct, že je to takové pěkné zakončení mojí kariéry na dráze. Přála bych si, aby takových případů, jako je ten můj, už jen ubývalo a sportovci si mohli prožít ten krásný pocit ze zisku medaile přímo po závodě a ne o pět let později," řekla webu atletického svazu devětadvacetiletá Čapková, která se nyní věnuje silničním běhům.

Patnáctistovku v Helsinkách vyhrála Turkyně Asli Alptekinová před Bulutovou a Ukrajinkou Annou Miščenkovou. Všechny tři medailistky byly kvůli dopingu diskvalifikovány. Alptekinová přišla také o olympijské zlato z Londýna, které místo ní měla převzít Bulutová, jež ji nahradila na prvním místě i ve výsledcích helsinského závodu. Nynější verdikt mezinárodní federace IAAF však pořadí opět změnil.

Před Čapkovou v Helsinkách doběhla ještě Ruska Jekatěrina Gorbunovová (4.), která byla za doping potrestána již dříve stejně jako její krajanka Kristina Chalejevová (později Ugarovová), jež skončila osmá.

Mistryní Evropy se dodatečně stala původně pátá Španělka Nuria Fernándezová a stříbro obdrží Němka Diana Sujewová. Čapkovou od titulu dělí na papíře sekunda a 37 setin.

Česká sbírka v Helsinkách se rozroste o šestou medaili (3-1-2). V medailovém žebříčku si český tým polepší o jedno místo na šestou příčku na úkor Turecka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud