18. června 2017 • 18:57

Juška byl na Diamantové lize třetí, Holuša si zaběhl druhý čas kariéry

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dálkař Radek Juška skončil výkonem 809 centimetrů třetí na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu. Český rekordman nestačil jen na favorizované Jihoafričany. Lídr letošních světových tabulek Luvo Manyonga vyhrál výkonem 836 cm, o sedm méně skočil Rushwal Samaai. Jakub Holuša obsadil páté místo v závodě na 1500 metrů v letošním maximu 3:34,26 minuty. Halový vicemistr světa v kariéře běžel rychleji jen vloni v Monaku, kde vytvořil časem 3:33,36 český rekord.



Juškovi, který v květnu skokem dlouhým 829 cm překonal 29 let starý český rekord Milana Mikuláše, se podruhé v sezoně podařilo překonat osmimetrovou hranici. Povedlo se mu to v páté sérii a o tři centimetry tím připravil o bronzovou medaili domácího vicemistra Evropy Michela Tornéuse.

"Tak se to celkem mezi nabitou konkurencí povedlo," radoval se Juška na facebooku.

Manyongovi k nejdelšímu skoku dne pomohl vítr o více než třímetrové síle, vyhrál by ale i svým nejlepším regulérním výkonem 833. V závodě pětkrát překonal 820.

Holuša na Olympijském stadionu zaběhl totožný čas jako v Diamantové lize na stejném místě v roce 2015. Tehdy se tímto výkonem stal národním rekordmanem, když překonal o 61 setin skoro 32 let starý nejlepší čas Jana Kubisty.

"Tak dnes úplně jiný Jakub a úplně jiný závod. Spravil jsem si chuť," uvedl Holuša na webu Top Athletics pro srovnání se čtvrtečním startem v Oslo, kde skončil osmý v čase 3:38,19. "Mnohem lépe jsem se zkoncentroval a udělal jsem to, co jsem chtěl. Běžet u mantinelu, co nejvíc plynule a pak útočit. Vše se povedlo. Navíc se běželo rychle tempo a já se cítil dnes skvěle a měl sílu v závěru. Mohlo to být ještě lepší, protože na stadionu opravdu hodně foukalo," řekl.

Nejrychlejší patnáctistovku této sezony vyhrál Keňan Timothy Cheruiyot z Keni, který časem 3:30,77 porazil dosavadního lídra tabulek a vítěze Memoriálu Josefa Odložila Alsadika Michua z Bahrajnu. Před Holušou dokončili závod ještě Etiopan Aman Wome a trojnásobný mistr světa Asbel Kiprop z Keni.

Neregulérní vítr znehodnotil mužskou stovku. Sprinterům foukalo do zad o síle 4,8 m/s a výsledkem byl superčas 9,69 favorizovaného Andrého de Grasseho z Kanady. Pod deset sekund se dostalo pět běžců, z toho tři to za přípustných podmínek ještě nikdy nedokázali.

V soutěži diskařek skončila dlouhá neporazitelnost Chorvatky Sandry Perkovičové. V Kubánce Yiamí Pérezové (67,92) našla přemožitelku poprvé od MS 2015. Ve Stockholmu prohrála o 17 centimetrů.

Z českého tria ve Stockholmu se nedařilo jen výškařce Michaele Hrubé, která přeskočila pouze základní výšku 180 cm a mezi desítkou závodnic skončila devátá. Vítězná Maria Lasickeneová z Ruska potvrdila roli favoritky a opět jako jediná překonala dva metry.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud