27. června 2017 • 19:16

Poláci Fajdek a Wlodarczyková zlepšili v kladivu rekordy Zlaté tretry

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poláci Pawel Fajdek a Anita Wlodarczyková stejně jako loni ovládli kladivářské soutěže na Zlaté tretře a oba překonali rekord mítinku. Dvojnásobný mistr světa Fajdek výkonem 83,44 metru potvrdil vedení v letošních tabulkách a sebral nejlepší výkon na Zlaté tretře Maďaru Krisztiánu Parsovi, který před pěti lety v Ostravě hodil 82,28. Světová rekordmanka Wlodarczyková zlepšila o více než metr vlastní výkon z loňského roku, rekord mítinku posunula na 79,72.



Z českých reprezentantek si vedla lépe Kateřina Šafránková, která výkonem 69,71 obsadila sedmou pozici. Tereza Králová hodila 65,74 a skončila devátá. Mezi muži žádný Čech nebyl.

Osmadvacetiletý Fajdek rozhodl o vítězství hned prvním pokusem. Vlastní světové maximum roku 2017 vylepšil o více než metr. Na vítězství by mu dnes stačil i jeho druhý pokus 81,88. Pak už se mu tolik nedařilo.

Nejlepší závod v životě absolvoval další Polák Wojciech Nowicki, který se jako druhý v této sezoně dostal za 80 metrů. Povedlo se mu to poprvé v životě a hned dvakrát, jeho nejdelší pokus měřil 80,31. Bronzový olympijský medailista z Ria svůj dosavadní osobní rekord 78,71 předčil ještě dvěma hody za 79 metrů.

Osobní rekord 78,85 v závěrečné sérii vynesl na třetí příčku devatenáctiletého Maďara Bence Halásze. Juniorský mistr světa z loňského roku odsunul na čtvrtou příčku olympijského šampiona z Ria Dilšoda Nazarova z Tádžikistánu a zastoupil zkušenějšího krajana Parse, který skončil osmý.

Jednatřicetiletá Wlodarczyková, která loni v Ostravě vyhrála výkonem 78,54, čtyřikrát ze šesti pokusů přehodila 79 metrů. Nakonec zůstala o jediný centimetr za svým letošním světovým maximem. Osmdesátimetrová hranice i při jejím nejdelším pokusu odolala. "Jsem spokojená, chyběla k tomu trocha techniky," komentovala neúspěšný atak osmdesátky.

Za suverénní Polkou stejně jako loni skončila druhá Číňanka Wang Čeng, která si vylepšila letošní maximum na 76,25. Třetí příčku závěrečným pokusem vybojovala Hanna Skydanová z Ázerbájdžánu (74,25).

Osmadvacetiletá Šafránková ani v Ostravě nepřekonala sedmdesát metrů a stále má splněný jen B limit pro mistrovství světa. Start v Londýně by zaručoval výkon alespoň 71 metrů. Ve druhém pokusu česká rekordmanka o šest centimetrů zaostala za svým nejlepším hodem sezony.

Kladivářské soutěže tradičně předcházejí hlavnímu programu Zlaté tretry. Ten se uskuteční ve středu

Atletický mítink Zlatá tretra v Ostravě:

Kladivo:

Ženy: 1. Wlodarczyková (Pol.) 79,72, 2. Wang Čeng (Čína) 76,25, 3. Skydanová (Ázerb.) 74,25, ...7. Šafránková 69,71, 9. Králová (obě ČR) 65,74.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud