Martin Hašek
28. června 2017 • 04:44

Bolt nikde neběžel víckrát, než na Zlaté tretře. Co všechno tam ukázal?

Vstoupit do diskuse
0
  • Hvězdný jamajský sprinter Usain Bolt se fotí s fanoušky na Zlaté tretřeHvězdný jamajský sprinter Usain Bolt se fotí s fanoušky na Zlaté tretřeFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Je to závěrečný díl velkého příběhu. Zlatá tretra nikdy nepronikla do Diamantové ligy, ale nejzářivější atletický diamant měla pro sebe v podstatě kdykoli. Jamajská sprinterská superstar Usain Bolt si s ostravským mítinkem utvořil pevný vztah, který vytrval od mládí až do středeční velké rozlučky. Bolt se v Ostravě ukáže podeváté a stvrdí tak jeden z unikátů Zlaté tretry. Žádný profesionální mítink se ze záře tohoto génia netěšil víckrát. Projděte si všechny Boltovy účasti v Ostravě!

  • Boltovy mítinky v Evropě a ve světě

    Usain Bolt nikde ve světě na profesionálním mítinku neběžel víckrát, než v Ostravě na Zlaté tretře (na jednotlivé jeho účasti se podívejte v dalších kapitolách článku):

    Účasti Usaina Bolta na profesionálních mítincích v EvropěFoto Sport

    Kde všude běžel Usain Bolt ve světě?Foto Sport

  • 2006 (200 m) 1. místo

    Bolt naposledy na Zlaté tretře: Počasí jsem přivezl z Jamajky
    Video se připravuje ...

    Čas: 20,28 s (MR)

    Přijel jako devatenáctiletý mladík a hned překonal rekord mítinku, který v roce 2004 stanovil Justin Gatlin. „Nevěděl jsem, že rekord mítinku patřil Gatlinovi, ale jsem rád, že jsem poprvé v kariéře držitelem rekordu nějakého evropského mítinku,“ radoval se Bolt.

  • 2008 (200 m) 1. místo

    Usain Bolt se podruhé vrátil na Zlatou tretru v roce 2008Foto Archiv Sportu (Jan Hrouda)

    Čas: 19,83 s (MR, WL)

    Znovu překonal rekord mítinku a zaběhl i nejlepší čas sezony. „Byla to moje první dvoustovka sezony, byla důležitá,“ říkal Bolt, který pak bral na olympiádě v Pekingu zlato na stovce i dvoustovce.

  • 2009 (100 m) 1. místo

    Usain Bolt se raduje ze svého vítězství na Zlaté tretře 2009Foto Barbora Reichová (Sport)

    Čas: 9,77 s

    První stovka na Zlaté tretře. Exkluzivní čas 9,77 bohužel zhatil silný vítr (+2,1) a do historických tabulek jako rekord zapsán být nemohl. Neskutečnou formu Bolt v sezoně potvrdil na MS v Berlíně, kde zaběhl stále platné světové rekordy na 100 i 200 metrů.

  • 2010 (300 m) 1. místo

    Usain Bolt vítězí v běhu na 300 metrů na Zlaté tretře v roce 2010Foto Barbora Reichová (Sport)

    Čas: 30,97 s (MR, NR)

    Netradiční disciplína ušitá na míru Boltovi. Stal se druhým člověkem v historii, který dokázal běžet třístovku u pod 31 sekund. V silném dešti zaostal jen o 12 setin za světovým rekordem Michaela Johnsona z roku 2000. Mítink sledovalo rekordních 22 tisíc diváků.

  • 2011 (100 m) 1. místo

    V roce 2011 prohnal Usaina Bolta na Zlaté tretře krajan Steve MullingsFoto Barbora Reichová (Sport)

    Čas: 9,91 s

    I přes slabší start opět běžel pod 10 vteřin, byť jej pořádně prohnal krajan Steve Mullings (9,97). „Mohlo to být lepší, čekal jsem lepší čas,“ říkal i Bolt. „Omlouvám se, že jsem neběžel rychleji než v Římě, i když jsem to slíbil.“

  • 2012 (100 m) 1. místo

    Bolt věděl, že měl na vícFoto Barbora Reichová (Sport)

    Čas: 10,04 s

    Vyhrál, ale byl zklamaný. Na špatné počasí, ani opakovaný start se nevymlouval. „Necítil jsem se úplně v pohodě, neměl jsem svůj den, chyběla mi výbušnost. Chtěl jsem zaběhnout kvalitní čas, ale dnes to nevyšlo.“

  • 2015 (200 m) 1. místo

    Američana Younga porazil Bolt na dvoustovce v roce 2015 o 22 setinFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Čas: 20,13 s

    Zima, déšť a třikrát opakovaný start. Navzdory nejpomalejší startovní reakci porazil o 22 setin Američana Younga, který byl necelou hodinku před tím druhý i na stovce za Powellem. „Snažím se dostat do takové kondice, abych se nemusel starat o časy,“ komentoval závod Bolt.

  • 2016 (100 m) 1. místo

    Jamajský sprinter Usain Bolt si užívá ovací fanoušků po svém triumfu na 100 metrů na ostravské Zlaté tretřeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Čas: 9,98 s

    Další stovka pod deset, ale spokojený nebyl. „Startovní reakce byla docela dobrá, ale nebyla v ní síla,“ popisoval. „Věděl jsem, že jsem mohl běžet rychleji, kdybych vyvinul větší sílu v prvních čtyřiceti metrech, ale jsem hlavně rád, že jsem bez zranění.“

  • 2017 (100 m)

    Usain Bolt se po svém příletu do Ostravy vítá s manažerem Alfonsem JuckemFoto ČTK

    Boltova definitivní rozlučka se Zlatou tretrou. „Vítali jsme jej poprvé jako neznámého nadějného kluka z Jamajky a loučit se s ním budeme jako s největší hvězdou světové atletiky,“ těší se majitel pořádající agentury Miroslav Černošek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud