Květoslav Šimek
28. června 2017 • 22:15

Náhrada za Bolta? V Ostravě zaběhl světový rekord, opičky ale nedělá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nádhera, nejlepší světový čas! Sice na neoficiální trati na 300 metrů, ale i tak unikátní. Jihoafričan Wayde van Niekerk na Zlaté tretře Ostrava zaběhl exkluzivní čas 30,81. Z historických tabulek vymazal Michaela Johnsona (30,85) i Usaina Bolta (30,97). A samotný vítěz? K emocím, radosti a oslavným gestům jej pořadatelé skoro museli nutit.



„To je celý Wayde,“ pousmál se Pavel Maslák, který ve stejném závodě konečně pokořil časem 31,80 sekund české maximum Jiřího Vojtíka. „Výkonnostně by Wayde mohl Bolta nahradit, to určitě, ale on je takový klidný člověk. Nebude dělat žádné opičinky. Z tohoto pohledu Boltovo místo nezaujme, ale to asi nikdo. Výkony by jej ale rozhodně nahradit mohl, je neskutečný.“

Hymna, obří vlajka a dojetí. Podívejte se, jak se Bolt loučil se Zlatou tretrou
Video se připravuje ...

Van Niekerk je ve čtyřiadvaceti letech nejuniverzálnějším sprinterem. Jako první v atletické historii dokázal už v minulé sezoně zaběhnout stovku pod 10 sekund, dvoustovku pod 20 a čtyřstovku pod 44 sekund. To nedokázali ani Bolt nebo Johnson.

A van Niekerk svá maximam stále posunuje. Poté, co na olympiádě v Riu vymazal sedmnáct let starý světový rekord Michaela Johnsona na 400 metrů, vylepšil v tomto měsíci i své nejlepší časy na 100 metrů (9,94), 200 metrů (19,84) a teď v Ostravě i na 300 metrů. Překonal tím i dosavadní rekord Zlaté tretry Usaina Bolta (30,97).

Bolt po Zlaté třetře: Ostravští fanoušci mi dávají lásku
Video se připravuje ...

„Je příjemné být v něčem lepší, než Usain,“ usmíval se skromně Niekerk. „Ale to, co dokázal on, je jedinečné. Já jsem vděčný, že jsem mohl být součástí světového rekordu a jsem poctěn, že jsem byl u toho. Pomohla mi i parádní podpora, fanoušci tady byli vynikající.“

Báječná atmosféra na Zlaté tretře: Bolt a olympijský bronz pro Veselého
Video se připravuje ...

Veselý převzal na Zlaté tretře medaili z OH: Měl jsem tam vyhrát a neřešit to teď
Video se připravuje ...

Wayde Van Niekerk před Pavlem Maslákem na trati 300 metrů při Zlaté tretře
Wayde Van Niekerk před Pavlem Maslákem na trati 300 metrů při Zlaté tretře

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud