Martin Hašek
19. září 2017 • 15:45

Legenda slaví 95. narozeniny! Nejradši se směju, říká Zátopková

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to den radosti. První dámě českého sportu, olympijské šampionce v hodu oštěpem Daně Zátopkové, je právě dnes 95 let. Dlouho své narozeniny slavila se svým manželem a slavným běžcem Emilem, který se 19. září 1922 narodil ve stejný den jako ona. Letos bude slavit smíchem a s příjemnou vzpomínkou na nedávné úspěchy českých oštěpařů.



Seděla v katakombách helsinského stadionu, pod dekou. Její Emil právě na škvárové olympijské dráze běžel finále závodu na 5000 metrů. Teprve když potkala ruského trenéra Romanova, zjistila, že první polovina slavného dne Zátopkových skončila zlatě. S manželem se potkala až v koridoru při nástupu na plac.

„Stačila jsem mu sotva pogratulovat a říct: Půjč mi tu svou medaili pro štěstí. Dala jsem si ji do tašky a hned můj první hod byl vítězný!“ vzpomínala Zátopková.

Slavná historka z 24. července 1952. Pohádkový příběh dvou zlatých medailí jediného manželského páru. Dana Zátopková možná žila velkou část svého života ve stínu milovaného manžela, ten den si ale definitivně zajistila své místo v atletické historii. Dnes slaví neuvěřitelných 95 let jako legenda, které gratuluje celý sportovní svět.

„Jak se cítím? No, tak jako skoro stoletý člověk. Su ráda, že ještě trošku chodím. Není to tak jednoduché, ten život je čím dál tím komplikovanější,“ usmívá se Zátopková.

Velké oslavy

Pár oslav už má za sebou. Minulý týden navštívila Emilovu rodnou Kopřivnici. Doma se sešla s delegací armádní Dukly v čele s jejím ředitelem Jaroslavem Priščákem, na oběd ji pozval náčelník generálního štábu a v úterý ji slavnostně přijme ministr obrany Martin Stropnický.

Dny teď pro ni ubíhají rychle, v tempu, na něž byla ze sportu dlouho zvyklá. „Teďka, když je člověk už tak starý, tak dělá všechno strašně pomalu. To je nejhorší, že člověk byl zvyklý dělat všechno rychle. Zvlášť v atletice, běhat rychle, skákat, rychle se odrazit a tak dále…“ líčí Zátopková. „Rychlost, ta patří k atletice. Já si třeba v domácnosti všechno udělám. Ale strašně to trvá a to mě rozčiluje.“

Odjakživa byla zvyklá se hýbat. Jako mladá vynikala v házené a chybělo málo, aby hrála zápas i ve svůj svatební den. Jenom den před obřadem si s Emilem vyjeli na kolech, na kterých měli pověšené bažanty na slavnostní hostinu.

„Jenže se z křoví vyřítil honící pes a už jsme byli na zemi,“ vzpomínala Zátopková, vdávala se tak s odřenými koleny.

V tu chvíli už měla za sebou první start na olympiádě v Londýně 1948. Ale velkou kariéru měla ještě před sebou. V padesátých letech byla královnou své disciplíny. Kromě zlata na OH v Helsinkách i dvakrát triumfovala na mistrovství Evropy, což byl tehdy vrcholný závod, protože světové šampionáty ještě neexistovaly.

Světový rekord

A 1. června 1958 hodila světový rekord 55,73 metru. A drží ho v podstatě dodneška. Hodila ho totiž dřevěným oštěpem, který se krátce poté přestal používat.

„Vzpomínám si, že jsem od rána měla strašně dobrou náladu. Pořád jsem poskakovala, pustila jsem si nějakou muziku. Byl krásný den, těšila jsem se na závody. Dobře mně to vyšlo. Hodila jsem to radostně,“ vzpomínala Zátopková na svůj životní hod na malém strahovském stadionu.

Navzdory všem svým úspěchům byla pro mnohé jen manželkou slavného Emila Zátopka. Sám její „Ťopek“ ji pošťuchoval, že svou zlatou z Helsinek vyhrála díky euforii z jeho vítězného běhu na 5000 metrů.

„Víš co, tak běž na Václavák, nadchni nějakou holku, ať ti hodí oštěpem padesát metrů,“ bránila se.

„Vždycky jsem měla pocit, že Emil trošku tím mým oštěpem pohrdá. Je fakt, že on své výkony dělal pod velkou tréninkovou zátěží. Můj trénink bral tak, že to nic není. On mě dost pošťuchoval. Ale taky mi to hodně pomohlo. Protože jsem pochopila, že když se člověk chce propracovat do světové špičky, musí tomu věnovat strašně moc času, úsilí a zaměření na tu věc,“ říkala pak Zátopková s odstupem.

Kdo je tady slavný?

Malou rošťárnu si ale schovala na konec kariéry. V roce 1960 házela na olympiádě v Římě, zatímco její manžel už dva roky závodně neběhal. Zátopková tehdy v sedmatřiceti letech získala stříbrnou medaili a přinesla ji manželovi i jeho přátelům ukázat na čestnou tribunu: „Tady ji máte. To abych ukázala, kdo je Dana Zátopková. Emil je jen můj manžel.“

Před dvaceti lety ještě oba svorně slavili své 150tiny, jak stálo na pozvánkách k párty v pražském hotelu Pyramida na den, kdy se oba dožili svých 75. narozenin. Emil o tři roky později zemřel, Dana se ale otřepala a žije dál. Vloni přečkala zlomeninu krčku, uzdravila se a letos si vychutnala jízdu českých oštěpařů, kteří na mistrovství světa v Londýně získali tři medaile.

„Na atletiku jsem odmalička zatížená, tak mám prostě problémy se toho zbavit. To nejde, mě to strašně baví se na to dívat. Na to, jak si ti druzí honí triko,“ směje se Zátopková. „Největší radost mi udělala garda oštěpařů, která nás zviditelňuje v celém světě. Mám hroznou radost, jak je u nás oštěp známá disciplína. Naštěstí je má kdo učit, protože Železný drží ještě dodneška světový rekord. Že se do té trenérské práce sám zažral, je úžasné.“

Atletická legenda má ale největší potěšení z toho, když je mezi lidmi, kteří ji mají rádi.

„Radost mně udělá to, že mám kolem sebe pár přátel, s kterými se můžu sejít a můžu se trochu něčemu zachechtat. Největší radost mám, když se můžu něčemu zasmát,“ líčí Zátopková. „Mám kolem sebe řadu kamarádů a dobrých lidí, kteří mi pomáhají překonat nějaké ty trable, které přináší automaticky stáří. Do dvaadevadesáti se mně to ani nezdálo, ale teďka už je mi to úplně jasné. Jak už mám pětadevadesát, tak opravdu stáří teďka klepe a myslím to vážně.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud