Martin Hašek
11. listopadu 2008 • 14:37

Baďurová: Chtěla jsem všechno vzdát

TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až k myšlenkám na rozloučení s kariérou dohnaly tyčkařku Kateřinu Baďurovou smutné vzpomínky na olympijský závod v Pekingu.



Tam se sice dostala téměř zázrakem po zimním těžkém zranění, ale v kvalifikaci nepřeskočila závodní výšku. Teď už naplno trénuje a má v plánu halovou sezonu.

Téma konce kariéry bylo v domácnosti výškaře Tomáše Janků a tyčkařky Kateřiny Baďurové v posledních měsících poměrně živé. Zatímco Janků si odchod v klidu naplánoval na jaro, jeho partnerka o něm přemýšlela v neveselých chvílích po návratu z čínské olympiády.

Rok Kateřiny Baďurové
Leden: Na soustředění na Kanárských ostrovech si přetrhla přední křížový vaz v koleni, dva dny na to prodělala v Českých Budějovicích úspěšnou operaci

Leden–březen: Podrobovala se rehabilitaci na klinice v Praze-Motole, tři týdny po operaci začala s lehkým tréninkem

Březen–duben: Na soustředění na Kanárských ostrovech začala s lehkým tréninkem

Červenec: Na mítinku v Plzni skočila olympijský limit 435 centimetrů

Srpen: V olympijské kvalifikaci neskočila základní výšku
Říjen: Zahájila přípravnu na novou sezonu
„Bylo to pro mě osobně těžké. Před olympiádou jsem z tréninku věděla, že jsem na tom dobře, a že můžu skočit vysoko. Takže to pro mě bylo hrozné zklamání,“ vysvětluje Baďurová. „Nejdřív jsem to obrečela, pak jsem to chtěla všechno vzdávat. Nejdřív jsem to chtěla zabalit úplně. Pak jsem mektala nesmysly, že půjdou na jinou disciplínu.“

Olympijský krach v kvalifikaci znamenal pro Baďurovou další z tvrdých ran, kterým musí ve své kariéře čelit. Nadějnou závodnici dlouho brzdily potíže s achillovkami i vážná nemoc střev.

Loni však pronikla do špičky, na mistrovství světa v Ósace skočila národní rekord 475 centimetrů a získala stříbrnou medaili. Na začátku letošní sezony si ale přetrhla křížový vaz v koleni. Přesto se stihla uzdravit a skočit olympijský limit. Jistotu ve skákání však tak rychle zpátky nezískala. Proto odjela z Číny smutná s úvahami, jestli to má všechno smysl.

„Bavil se se mnou třeba i Honza Železný. Všichni mi říkali, že je to úplně normální. Teď se vypovídej, vybreč se. Hlavně nic neřeš a uvidíš, že tě to za měsíc přejde,“ líčí Baďurová.

Během přemítání, co dál, Baďurovou napadlo, že by mohla svou úspěšnou disciplínu opustit a zkusit štěstí jinde.

„Říkala jsem si, že mi jde všechno, jenom se na tu tyčku neodrazím, protože mám v hlavě blok,“ říká Baďurová. „Napadlo mě, že bych třeba běhala stovku, dvoustovku, nebo překážky. Ale to jsem rychle vzdala. Uvědomila jsem si, že bych se dostala na českou úroveň, ale na světovou ne. Jsem realista.“

Všechny pochyby ale nakonec zmizely. Baďurové pomohlo podzimní slunce a okolí třeboňských lázní, kde trávila regenerační pobyt s další tyčkařkou Romanou Maláčovou.

„Odpočinula jsem si, nabrala jsem síly,“ vzpomíná Baďurová. „Bylo nádherné počasí, okolo je krásná krajina. Jsou tam všude zámky, památky. S Romčou jsme měly dámskou jízdu. Chodily jsme na brusle, na výlety.“

Teď už je Baďurová zpátky ve hře. Má za sebou úvodní kondiční soustředění ve Vysokých Tatrách, kde na túrách zdolala například Rysy nebo Kriváň. V prosinci pak pojede na Kanárské ostrovy. Právě tam se v zimě její kariéra kvůli zranění kolene zadrhla. Teď tam pojede naopak začít její novou etapu.

„Tam už půjdeme do treter. A až se vrátíme, po Vánocích čapneme klacky a zkusíme skákat,“ plánuje Baďurová. „Bude mi trvat, než se do toho dostanu, než získám jistotu. Ale s halou počítám. První závody bych mohla zkusit někdy koncem ledna, nebo začátkem února.“

Zatímco tyčkařka jde znovu do boje, její partner Tomáš Janků v sobotu při vyhlášení ankety Atlet roku potvrdil, že se po zimní halové sezoně s atletikou rozloučí.

„To je asi stoprocentní,“ potvrzuje Baďurová. „Tomáš má plno nabídek. Zvažuje, přemýšlí. Spíš bude mít problém vybrat, co bude dělat.“


Články odjinud


Články odjinud